• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.3°C / 35.8°C
  3 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.6°C / 36.0°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 36.5°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.1°C / 35.5°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  1 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 32.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.7°C
  3 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 35.5°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 31.8°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 36.0°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 33.3°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 33.3°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.2°C / 32.2°C
  1 BF
  24%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ροκανίζοντας ο καθένας τον πόνο του

 • A-
 • A+

«Χθες με βαριά καρδιά απ’ τη θλίψη, καθόμουν μόνος/ σ’ ένα σκιερό άλσος και ροκάνιζα τον πόνο μου./ Γιατί είναι φάρμακο στις στενοχώριες μου/ σιωπηλά διάλογο ν’ ανοίγω με την ψυχή μου./ Αύρες ψιθύριζαν και απ’ τ’ ακροκλώναρα τα πουλιά/ στάλαζαν με το τραγούδι τους γλυκιά ηρεμία/ στην κουρασμένη μου ψυχή. Κι απ’ τα δέντρα/τα τζιτζίκια, του ήλιου οι φίλοι, τερέτιζαν/ και γέμιζαν το άλσος με τη χαρούμενη φλυαρία τους/ Στο γρασίδι, κοντά στα πόδια μου, σιγοκυλούσε δροσερό νερό./ Εγώ όμως δεν μπορούσα να ξεφύγω απ’ τη θλίψη μου/ κι απαρηγόρητος όπως πριν καθόμουν εκεί./ Ξένα όλ’ αυτά μου φαίνονταν, γιατί όταν πονάει η ψυχή/ δεν μπορεί ν’ απολαύσει την ομορφιά της φύσης./ (...) Τυλιγμένος στην ομίχλη πλανιέμαι εδώ κι εκεί/ κι ούτε στα όνειρά μου δεν έχω αυτό που ποθώ.» -Από το ποιητικό έργο του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού [για να μη λέμε ότι δεν είχαν και οι Βυζαντινοί τους λυρικούς τους].

Ναι, όταν πονάει η ψυχή τίποτε δεν μπορείς ν’ απολαύσεις, μήτε τους πάντερπνους καρπούς μήτε τα μεμυρισμένα άνθη· θέλεις ν’ ακούσεις τη μουσική των ημερών, τους θρήνους, τους γόους, τα αναστάσιμα τροπάρια, σφίγγεις τα χείλη να μη φανεί η συγκίνηση που σκορπίζει το γλυκύ έαρ [πού έδυ τ η ς το κάλλος; Πού, πού, πού;]. Και ας μην αναρωτηθούμε τι συμβαίνει όταν μαζί με την ψυχή πονάει και ο νους, διότι χάνεται κανείς... Ροκανίζει λοιπόν ο καθείς μόνος του τον πόνο του αλλά βαθύτερα επιζητεί να τον μοιραστεί, ίσως για να λειανθεί, ίσως για να εξοριστεί έστω για λίγο, ίσως γιατί δεν λείπει από την κοινότητα ο πόνος· δεν έχουν τελειωμό τα βάσανα και οι καημοί τούτου του κόσμου, καταπώς φρονούσαν οι παλιότεροι ποιητές [μας]. Και πώς υπνώττει ηδέως κανείς; Με τον Αυγερινό πια κάνεις παρέα -δεύρο ας περιπατήσωμεν, ομού μετά του πόνου.

Εάν δεν πονούσε η ψυχή πώς θα αντίκριζε τη φύση; Κάπως έτσι θαρρώ και ας μας φαίνονται λίγο μακρινά και ξένα: «Κοιμούνται οι κορφές και τα φαράγγια των βουνών, τα ξέφωτα και οι χαράδρες, το δάσος και όλα τα ερπετά που τρέφει η μαύρη γης και τ’ αγρίμια του βουνού και το μελισσομάνι και τα κήτη στα βάθη της γαλάζιας θάλασσας, κοιμούνται κι όλα τα πουλιά με τις μακριές φτερούγες». -Από τον ύμνο του Αλκμάνα (7ος π.Χ. αι.) σε ολόκληρη την [αποκοιμισμένη] φύση, έμψυχη και άψυχη, άγρια και ήρεμη· φανταζόμαστε ίσως τι θα έλεγε για τη φύση που ξυπνά και αγγέλλει το καθημερινό της θαύμα. Πονάνε όλα αυτά; Δεν απαντάς, διότι η επικοινωνία...κ.λπ.

Ας είναι λοιπόν τούτες οι μέρες μέρες ανά(σ)τασης του του ελληνικού λαού, μέρες αναγέννησης αλλά και επίδειξης σθένους εκ μέρους εκείνων των πολιτικών κομμάτων που ευαγγελίζονται τη βελτίωση της ζωής των απλών ανθρώπων, που αν ξυπνούσαμε [οι απλοί άνθρωποι] θα ερχόταν, μονομιάς, λέει ο ποιητής- ανάποδα ο ντουνιάς. Δεν μας λέει όμως ο ποιητής -ποτέ δεν θα μας πει- ποιος θα κουμαντάρει το τυχόν αναπόδισμα του ντουνιά -αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο Σαίξπηρ και τα περιοδικά μόδας...
Πώς να το κάνουμε -περνάει γρήγορα ο καιρός, η ομορφιά φθείρεται, αναπότρεπτα, παρ’ όλα αυτά τη ζωή μας την κυκλώνει ο ύπνος, αφού είμαστε από την ύλη των ονείρων πλασμένοι... Η τέχνη εναντιώνεται στο...
Ο Σαίξπηρ και τα περιοδικά μόδας...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
O αντιεξουσιαστής και η κοινωνία
Oσοι διαμαρτύρονται συγκεντρωμένοι σε δημόσιο χώρο οφείλουν να γνωρίζουν βαθιά τον λόγο διαμαρτυρίας τους. Εάν όλη σου η γνώση βασίζεται στην αμαύρωση ανδριάντων που συμβολίζουν την εξέγερση, την ποίηση και...
O αντιεξουσιαστής και η κοινωνία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Γενέθλια γη
Kέντρο νομίζω των πραγμάτων και του νοήματος είναι ο γενέθλιος τόπος -καθορίζει τον καθένα στη μετέπειτα πορεία του.
Γενέθλια γη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πολιτικοί, επιστήμονες και κοινός νους
Ο εσωτερικός κόσμος για τους σύγχρονους πολιτικούς αλλά και επιστήμονες είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, δεν υπάρχουν σκέψεις, όνειρα, ελπίδες, αλληλεγγύη, δεν υπάρχουν πάθη!
Πολιτικοί, επιστήμονες και κοινός νους
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η πίστη και οι μικρές πεποιθήσεις μας
Μπορεί κανείς να πιστεύει ή να μην πιστεύει στον θεό, ή στο θείο, ακριβώς διότι είναι ελεύθερος να το πράττει, είναι δικαίωμά του και δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει λογαριασμό σε κανέναν εξυπνάκια, αρνητή...
Η πίστη και οι μικρές πεποιθήσεις μας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για το ρίγος του λόγου, ο λόγος [της ποίησης]
Ενα ξόρκι είναι η ποίηση· τίποτα άλλο. Ούτε πολέμους αποτρέπει ούτε στον καπιταλισμό μπορεί να αντισταθεί -για δες! Οργισμένη, καταγγελτική ποίηση -μα, πόσο καλόβολη, πόσο αμέριμνη απέναντι στον πόνο και τον...
Για το ρίγος του λόγου, ο λόγος [της ποίησης]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας