• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.9°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 29.4°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.9°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.5°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 31.0°C
  1 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.7°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λίγα για την έντυπη δημοσιογραφία

 • A-
 • A+

Μέσα στην έξαρση της πανδημίας, της ακρίβειας και του πολέμου, να, χθες, μια νότα δροσιστικής ανάτασης και αναλαμπής αισιοδοξίας μέσα και έξω και γύρω από τα γραφεία της εφημερίδας με αφορμή την απαραίτητη γενική συνέλευση για εκλογή εκπροσώπων για το διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού και άλλων υποψηφιοτήτων. Ηταν μια, επιτέλους, ανοιξιάτικη μέρα. Πήγα με λαχτάρα στην εφημερίδα, να δω συναδέλφους μετά από πολύμηνη απουσία, πολύχρονη θα έλεγα.

Δεν καταφέραμε την απαρτία -δύσκολα καταφέρνεις κάτι τέτοιο μέσα στον αποκλεισμό και τα μέτρα ασφαλείας απέναντι στον κορονοϊό -μην ξεχνάμε και την αδυναμία πολλών συναδέλφων στη μετακίνηση λόγω συγκυρίας. Ηταν ένα όμορφο μεσημέρι -και μας πήρε το απόγευμα όσους παρευρεθήκαμε, παρά το ανέφικτο της συνέλευσης [και των εκλογών]. Εχουν περάσει δύο γεμάτα χρόνια από τότε που οι επιστήμονες και οι πολιτικοί μάς εγκλώβισαν στα σπίτια μας και στην ερημιά μας. Μαγική η εικόνα στη διπλανή πλατεία Καρύτση με συναδέλφους εδώ κι εκεί, όπως άλλοτε, να ανταλλάσσουν ιδέες, αλλά, κυρίως, χαμόγελα και βλέμματα αισιοδοξίας.

Ο εσωτερικός πόνος κάπως μαλακώνει, τα οικεία πρόσωπα εμφανίζονται γλυκά και φιλικά. Στις παρέες δεν λείπουν οι αντεγκλήσεις και οι μικροδιαφωνίες σε μικρά και μεγάλα ζητήματα -όπως πάντα άλλωστε, διότι χωρίς τις διαφωνίες δεν θα προχωρούσε η μικροζωή [ή η μεγάλη, όπως το βλέπει κανείς]. Είναι οι διαφωνίες που κράτησαν όρθια την εφημερίδα των συνεταιριστών, οι οποίοι είχαν όμως κοινή την αγωνία για μια ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη δημοσιογραφία, μια ένωση επαγγελματιών, που έστρεψε τα νώτα σε εργολάβους της επικοινωνίας και επιχείρησε -και πέτυχε- την πολυφωνία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, παρά τις μικροστενότητες και τις μικροϊδεολογίες [συμβαίνουν αυτά σε κάθε οικογένεια]. Σημασία έχει ότι δέκα χρόνια τώρα η εφημερίδα εξακολουθεί να κυκλοφορείται και να παρεμβαίνει δυναμικά στην πολιτική ζωή της χώρας, προκαλώντας εντάσεις και δημιουργώντας γεγονότα.

Ιδού η πόλη, ξαναγίνεται όμορφη, όσο κι αν η λύπη επικρατεί σε λίγες ψυχές· η ζωή δεν μπορεί να αλλάξει, όσες απώλειες κι αν υφίσταται. Είναι δύσκολες οι μέρες για την έντυπη δημοσιογραφία, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι όσοι την υπηρετούν σκύβουν το κεφάλι και αποδέχονται την ήττα του μελανιού και της γραφίδας -με πλήκτρα και ό,τι άλλο υπηρετεί τη συγχρονία αντιστέκονται στον εκχυδαϊσμό της επικοινωνίας και στο σμπαράλιασμα τη γλώσσας. Είναι οι εφημερίδες οι θύλακοι, οι τελευταίοι ίσως, της συνύπαρξης του homo sapiens και του homo demens [του λογικού και του παράλογου]. [Πώς το εκλαμβάνουν αυτό οι «συνάδελφοι» της τηλοψίας;] Μετά δύο χρόνια απουσίας από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, να οι περαστικοί να σε σταματάνε και να σου λένε να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας. Τι να πεις; Χαίρεσαι στο άκουσμα αυτής της ενθάρρυνσης και, θες δεν θες, αποφασίζεις να τους ακούσεις και να συνεχίσεις· το όμορφο είναι ότι το βλέπεις αυτό στα μάτια των συναδέλφων που έχεις να τους δεις δύο και πλέον χρόνια. Την έχει ανάγκη ο κόσμος την έντυπη δημοσιογραφία και ας μην της δίνει την πρέπουσα σημασία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Επετειακά και άλλα τινά
Κλείνουν σήμερα τρία χρόνια συνεχούς και αδιασάλευτης έκδοσης της εφημερίδας που κρατάτε(;) στα χέρια σας, συνεταιριστικής, ανεξάρτητης και λοιπά. Μακριά από ’δώ η λογοκριτική διάθεση (νουθεσίες, όμως,...
Επετειακά και άλλα τινά
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Περί αφορισμών...
Kαιρό τώρα θέλω να γράψω για μία από τις πολύ ωραίες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια κυρίως της πανδημίας - δεν είναι άλλη παρά η σχεδόν καθημερινή παρουσία του καθηγητή Γιώργου Βέλτσου στις στήλες της εφημερίδας.
Περί αφορισμών...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
H μοναδικότητα των επιστολογράφων
Είχα γράψει παλιότερα ένα μικρό κείμενο του οποίου θυμάμαι μόνο τον τίτλο: «Επιστολογραφίας εγκώμιον». Δεν ψάχνω να το ανασύρω. Το σημερινό ας είναι κατευόδιο στο τελευταίο ταξίδι του «κυρ Αλέκου» και μια...
H μοναδικότητα των επιστολογράφων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ευχαριστώ...
Kαι κάπου εδώ σταματά η καθημερινή επαφή με τους αναγνώστες. Στη διακοπή συνέβαλαν ο κακός κ α ι ρ ό ς και η τραγική τ ύ χ η, έννοιες απρόσιτες και οι δυο για τις δυνατότητες του ανθρώπου.
Ευχαριστώ...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το λειψό χωριό και η κρατική ακηδία
Η αγροτική ζωή έχει πεθάνει. Ολοι ομνύουν πλέον στον τουρισμό και ούτε καν στον αγροτοτουρισμό αλλά σε μία μονομερή εκδοχή του, της εξυπηρέτησης των επισκεπτών και τουριστών -σιγά τον ελληνικό τουρισμό και...
Το λειψό χωριό και η κρατική ακηδία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για το θείο και τη δημοσιογραφία σήμερα
Και λίγα τινά για τη δημοσιογραφία, όπως τη βλέπουμε και τη «θαυμάζουμε» σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι της κυβέρνησης, ξέρετε πολύ καλά, στον «Σκάι» -πολλοί εργαζόμενοι εκεί δεν ντρέπονται καθόλου.
Για το θείο και τη δημοσιογραφία σήμερα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας