• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.3°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 16.0°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.0°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 12.7°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 14.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.4°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.4°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.0°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 16.5°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.7°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  44%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Λόγος» ψυχής

 • A-
 • A+

Εγραψε ο Οσκαρ Ουάιλντ ότι το μόνο που κατάφερε ο άνθρωπος στην έως τούδε πορεία του ήταν να αγγίξει μόνο την επιφάνεια της ψυχής - τίποτα άλλο. Αδυνατούμε να ψηλαφήσουμε, πολύ περισσότερο να ιχνηλατήσουμε, την ψυχή ώς τους πιο μυστικούς κρυψώνες της, να αναγκάσουμε με άλλα λόγια τη ζωή να μας φανερώσει τις πιο ενδόμυχες αμαρτίες της. Το είχε διαπιστώσει αυτό ο Ηράκλειτος δυόμισι χιλιάδες χρόνια νωρίτερα όταν έγραφε ότι «δεν μπορείς να βρεις τα πέρατα της ψυχής όποιον δρόμο κι αν ακολουθήσεις· τόσο βαθύς είναι ο λόγος της» (Ψυχής πείρατα ιών ουκ αν εξεύροιο πάσαν επιπορευόμενος οδόν· ούτω βαθύν λόγον έχει).

Ο,τι και να πουν οι «ειδικοί» της ψυχής για την πράξη της μάνας, εάν ήταν όντως πράξη, μόνο σύγχυση αλλά και μειδιάματα προκαλούν - κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν θα μάθει ποτέ τι κρύβεται στα σπλάχνα, στα σκοτάδια τους. Ο ορθός λόγος τον οποίο επικαλούμαστε για να ερμηνεύσουμε κάπως το αδιανόητο μερικών πράξεων του είδους, δεν είναι αποκαλυπτικός, διότι έχει μάθει να συνυπάρχει με την καθημερινότητα της ασφάλειας και των νόμων και πέραν τούτων δεν έχει άλλα εργαλεία για να οδηγηθεί σε μια παγκόσμια αντικειμενική γνώση, στην αυτογνωσία έστω.

Το παράδοξο δεν λέει να μας αφήσει, μήτε το παράλογο, μήτε, ως εκ τούτου, η συνεχής πτώση μας από τις νεφέλες του στερεώματος. Κάθε φορά θα φρικιούμε και θα εξοργιζόμαστε, θα μουδιάζουμε από φόβο και άγνοια, και κάθε φορά θα το ξεχνάμε μετά από μικρό χρονικό διάστημα - πάμε γι' άλλα δηλαδή, η ζωή συνεχίζεται και λοιπά καταπραϋντικά [διότι δεν αντέχεται διαφορετικά το παράλογο, το αδιανόητο].

Τα πολύτιμα κύτταρα του μυαλού δεν αρκούν δυστυχώς να συνειδητοποιήσουν τα ίδια αυτά τον «εαυτό» τους, πόσο μάλλον είναι ανεπαρκής η θεώρηση των ειδικών περί την ψυχή επιστημόνων [αναγκαίες εν τούτοις αρκετές φορές οι συμβουλές τους, δεν λέω - με τόσα που τραβάει ο κάθε ταλαίπωρος της πραγματικότητας]. Να συμφιλιωθούμε με το παράλογο είναι αδύνατο, μπορούμε όμως να οικειωθούμε τις φρικώδεις πράξεις έχοντας επίγνωση της τραγικότητας του ανθρώπου.

Εχουμε επίσης και τα έργα τέχνης, που προσπαθούν να ρίξουν φως, εκ των υστέρων, στις απίθανες πράξεις μας, που μας προκαλούν τρόμο και απορία μεγίστη για το ανθρώπινο είδος. Ερωτευόμαστε ας πούμε το φεγγάρι και το φως του, τον ήλιο και τη λάμψη του, τα λουλούδια και τον έρωτα, τη μουσική και την ποίηση και κάπως ξεχνιόμαστε, ευτυχώς, να λέμε.

Για να κατανοήσει κανείς το αποτρόπαιο οφείλει να έχει γνώση όλων των αποτρόπαιων συμβάντων των προηγούμενων αιώνων [των ιστορικών, διότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για τις απαρχές, τι συνέβαινε, λ.χ., όταν μπουσουλάγαμε ως όντα].

Η συνείδηση για την οποία νιώθουμε οι περισσότεροι υπερήφανοι, είναι απόδειξη της ατέλειάς μας ή, ίσως, της στρεβλής εξέλιξης του είδους. Μπροστά σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις αδυνατεί να αρθρώσει λόγο - δεν έχει καν λόγο [η συνείδηση, είπαμε].

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι εχθροί...
Η κυριαρχία της ιεραρχίας, του οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Δύσκολο να συγκλονιστεί κανείς και να εναντιωθεί σ’ όλο αυτό το παραλήρημα, στην απώλεια του αυτεξούσιου αλλά και της καθημερινής...
Οι εχθροί...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Γενέθλια γη
Kέντρο νομίζω των πραγμάτων και του νοήματος είναι ο γενέθλιος τόπος -καθορίζει τον καθένα στη μετέπειτα πορεία του.
Γενέθλια γη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πολιτικοί, επιστήμονες και κοινός νους
Ο εσωτερικός κόσμος για τους σύγχρονους πολιτικούς αλλά και επιστήμονες είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, δεν υπάρχουν σκέψεις, όνειρα, ελπίδες, αλληλεγγύη, δεν υπάρχουν πάθη!
Πολιτικοί, επιστήμονες και κοινός νους
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η πίστη και οι μικρές πεποιθήσεις μας
Μπορεί κανείς να πιστεύει ή να μην πιστεύει στον θεό, ή στο θείο, ακριβώς διότι είναι ελεύθερος να το πράττει, είναι δικαίωμά του και δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει λογαριασμό σε κανέναν εξυπνάκια, αρνητή...
Η πίστη και οι μικρές πεποιθήσεις μας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ροκανίζοντας ο καθένας τον πόνο του
Ας είναι λοιπόν τούτες οι μέρες μέρες ανά(σ)τασης του του ελληνικού λαού, μέρες αναγέννησης αλλά και επίδειξης σθένους εκ μέρους εκείνων των πολιτικών κομμάτων που ευαγγελίζονται τη βελτίωση της ζωής των απλών...
Ροκανίζοντας ο καθένας τον πόνο του
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Λέξεις κενές
Οι λέξεις έχουν χάσει πια τη σημασία τους και την αίγλη που αυτές προσέδιδαν στην ανθρωπότητα [οι λέξεις], καθώς και τις αξίες που κουβαλούσαν κατά τη χρήση τους.
Λέξεις κενές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας