• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  5 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.6°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.4°C
  0 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.4°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 23.0°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.2°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.2°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%
Για το «μάθημα» του Κατηχητικού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για το «μάθημα» του Κατηχητικού

 • A-
 • A+

Οπου και να πας στη γειτονιά στα Κάτω Πατήσια, εκεί που λένε ότι ένας νεαρός παπάς βίαζε ανήλικα κοριτσάκια, δεν ακούς τίποτα άλλο – όλοι έχουν, ως συνήθως, πέσει από τα σύννεφα και ας λένε μερικοί ότι αργά τις νύχτες έβλεπαν τον παπά να βγαίνει από την εκκλησία με τις τρυφερές υπάρξεις. Περιμένει κανείς τη δικαστική ετυμηγορία, αλλά τέλος πάντων κανένας δεν αναρωτήθηκε τι θέλουν μικρά παιδιά τέτοιες ώρες στην εκκλησία; Αν ήσαν δικά τους παιδιά θα αδρανούσαν το ίδιο; Δεν θα ξεσηκώνονταν, δεν θα έτρωγαν τον κόσμο να μάθουν τι συμβαίνει; Δεν είναι δα σύνηθες και φυσιολογικό φαινόμενο να βλέπεις κοριτσάκια τόσο αργά στην εκκλησία, μόνο του το καθένα κάθε φορά με τον νεαρό παπά. Δεν τους κίνησε την περιέργεια αυτή η ασυνήθιστη, όπως και να το κάνουμε, σκηνή; Να σκεφτεί κανείς ότι δίπλα από τα σκαλιά της εκκλησίας λειτουργούν δύο καταστήματα εστίασης και κατά τις ήπιες και ηλιόλουστες ημέρες πολλοί απολαμβάνουν τα μεζεδάκια τους. Κανένας από όλους αυτούς που έβλεπαν δεν έστερξε να κάνει μία ερώτηση έστω; Η αλληλεγγύη μάς μάρανε κατά τα άλλα.

Είναι μεγάλη η ζημιά που έχει γίνει στην κοινωνική συνοχή και δύσκολα επαναποκτάται αυτή έτσι και απομακρυνθεί, είτε το θέλει η κοινότητα είτε όχι –πάντως αδιαφορεί [η κοινό5ητα] εντυπωσιακά. Ανακύπτει και το εξής ερώτημα: Τι ακριβώς διδάσκονται τα παιδιά στο κατηχητικό; Να πιστεύουν; Μα αυτό δεν είναι γνώση, είναι πίστη σε κάτι αόρατο, σε κάτι έξω από την ανθρώπινη εμπειρία –θέλω να πω πώς μεταδίδεται, πώς διδάσκεται η πίστη; Εχουν την ικανότητα οι Ελληνες ιερείς να αναλύουν παιδικές ψυχούλες; Ικανοί βέβαια για άλλα φαίνεται να είναι. Και οι γονείς, όσο ευσεβείς κι αν είναι, δεν έχουν ανακαλύψει άλλες δραστηριότητες [αθλητικές, επιμορφωτικές] με τις οποίες μπορούν να ασχοληθούν τα παιδιά τους, δεν κατανοούν, δεν υποψιάζονται έστω, το πνευματικό επίπεδο των Ελλήνων ιερέων;

Το λένε και μάθημα, αυτό που αποκαλούν Κατηχητικό. Τι μαθαίνει κανείς είναι ένα ερώτημα. Μαθαίνει να αγαπάει τον συνάνθρωπο, να τον σέβεται, να τον βοηθά στα δύσκολα; Κομμάτι δύσκολο, μια και ο καθείς έχει σχηματίσει το σκληρό καβούκι του από πολύ μικρή ηλικία. Τα «αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν» ή «αγαπάτε αλλήλους» δεν έχουν θέση στον υλόφρονα και εγωιστικότατο κόσμο μας.

Το «μάθημα» του Κατηχητικού οφείλει να καταργηθεί το συντομότερο δυνατό· οι χριστιανικές αξίες μπορούν κάλλιστα να μεταφυτευτούν στα μικρά παιδιά στο σχολείο ή στο σπίτι, δεν είναι ανάγκη να τρέχουν νυχτιάτικα τα παιδιά σε αμφίβολης ποιότητας παπάδες και να υφίστανται τέτοιες ταπεινώσεις και εξευτελισμούς –αυτά είναι εγκλήματα σοβαρά με τραύματα που δύσκολα επουλώνονται. Στα σχολεία εξάλλου το μάθημα των θρησκευτικών κατέχει πρωτεύουσα θέση, το Κατηχητικό περισσεύει. Οι θρησκείες είναι ακατανίκητες, δεν χρειάζονται δεκανίκια, ειδικά όταν αυτά αφορούν παιδικές ψυχές –αρκετά με το επέκεινα, ας στραφούμε [οι γονείς, κυρίως] στο ενθάδε, στην πραγματικότητα [τις λύπες της και τις χαρές της, σε αυτό που μάς έχει λάχει τέλος πάντων]. Ναι, καλό θα ήταν να καταργηθεί το Κατηχητικό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο όχλος, η κοινωνία, το παράλογο
«Θάνατος στους παιδοκτόνους» έγραψε ο όχλος στους τοίχους του σπιτιού της κατηγορούμενης. Μάλιστα. Να τους βάλουμε στη μέση του δρόμου [τους παιδοκτόνους] και να αρχίσουμε να τους λιθοβολούμε.
Ο όχλος, η κοινωνία, το παράλογο
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο γλυκύτατος και εχέφρων ιερέας Κοπανάκης
Ενας ιερέας τόλμησε να δοξάσει τον κοινό τόπο, τον κοινό νου κι έπεσαν επάνω του να τον φάνε οι καρχαρίες της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, αυτοί που διαιωνίζουν το απαράμιλλο δόγμα τους.
Ο γλυκύτατος και εχέφρων ιερέας Κοπανάκης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο Γλέζος, ο αγώνας και οι μαθητές
Ο Μανώλης Γλέζος ήταν ο αγαπημένος των μαθητών [και των γυναικών, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα]. Η επαφή του με μαθητές σχολείων ήταν το πάθος του – τι πάθος, μανία ήταν!
Ο Γλέζος, ο αγώνας και οι μαθητές
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Βρέφη-τρομοκράτες, αστυνόμοι-τέρατα
Σοκ προκάλεσε η σκηνή στην τηλεόραση με τον Αμερικανό αστυνομικό να φοράει χειροπέδες σε ένα εξάχρονο κοριτσάκι επειδή αυτό κλότσαγε τα θρανία ή και τη δασκάλα του, δεν έχει σημασία.
Βρέφη-τρομοκράτες, αστυνόμοι-τέρατα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα τετράχρονα και η ορεινή συγκίνηση
Μαζευτήκαμε σε μία από τις δύο μεγάλες πλατείες του χωριού και περιμέναμε την κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των πεσόντων στο αλβανικό έπος. Και να, αίφνης δύο τετράχρονα αρχίζουν να απαγγέλλουν τα παθήματα του...
Τα τετράχρονα και η ορεινή συγκίνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας