• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  4 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.6°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.4°C / 25.2°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.2°C / 26.7°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Koνδύλια για απόκτηση αδόμητων οικοπέδων

 • A-
 • A+

Την ανάγκη να αξιοποιήσει το Πράσινο Ταμείο (οργανισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας [ΥΠΕΝ]) τα κονδύλια που έχει συγκεντρώσει μετά την επιβολή προστίμων σε αυθαίρετα, ημιυπαίθριους και άλλες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις για να αποκτήσει τα τελευταία οικόπεδα που παραμένουν αδόμητα και να βρεθεί έτσι ελεύθερος χώρος για πάρκα και πλατείες ώστε να ανασάνουν οι ασφυκτικά κατοικημένες πόλεις προτείνει ο κ. Κίμων Φουντούλης, γεωλόγος, μελετητής, πρώην δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Χαϊδαρίου.

Ο κ. Φουντούλης γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν χρηματοδοτεί αγορά γης· δίνει μεν ικανοποιητικά ποσά για έργα αλλά δεν πληρώνει το οικόπεδο. Ευκαιρία λοιπόν τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου να διατεθούν για αγορά οικοπέδων και να μην κατευθύνονται σε ανακατασκευές υπαρχόντων λειτουργικών έργων, κάτι στο οποίο αρέσκονται οι δήμαρχοι, που απορροφούν αυτά τα κονδύλια για ανακατασκευές χωρίς να σκοτίζονται για την ανυπαρξία ελεύθερων χώρων, η αξιοποίηση των οποίων θα έδινε ανάσες στις πόλεις τους. Ιδια νοοτροπία διακατέχει και τους «άριστους» της κυβέρνησης [και πολλούς άλλους, λέει με νόημα], που άλλο δεν κάνουν παρά να ξηλώνουν τα πεζοδρόμια και να τα ανακατασκευάζουν, όπως και υφιστάμενες πλατείες.

Ας ανοίξει τα μάτια της [και τα αυτιά της] η κυβέρνηση και ας αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή, που σπάνια συμβαίνει: να αγοράσει αδόμητα ή και αδέσποτα οικόπεδα και να τα μεταμορφώσει σε πνεύμονες ζωής· με κατάλληλη φύτευση να βελτιωθούν οι αφόρητες συνθήκες ζωής στις πόλεις. Το πράσινο είναι που μας λείπει και όχι τα εορταστικά λαμπιόνια και η κακοποίηση του κέντρου της Αθήνας στην οποία επιδίδονται και επιμένουν, αδιάντροπα, ο δήμαρχος Μπακογιάννης και οι φωστήρες που τον περιτριγυρίζουν [με το αζημίωτο, προφανώς].

Ανάγκη πάσα, επιμένει ο γεωλόγος μελετητής, εκπέμποντας SOS, να αποκτηθούν από την κυβέρνηση οι ελεύθεροι χώροι και να μη σκορπίζονται τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου σε διορθωτικές κινήσεις ήδη υπαρχουσών μικροδομών ή σε διενέργεια άθλιων συναυλιών του δημαρχιακού περιβάλλοντος. Ας αγοράσει γη η κυβέρνηση αφού δεν χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και ας γίνουν νέα έργα, όμορφα, πράσινα, ανακουφιστικά, τα οποία, σημειώνεται, χρηματοδοτούνται και από άλλες πηγές -η γη είναι που μετράει.

Είναι φανερό: δεν ενδιαφέρονται να ανασάνει ο λαός, δεν τους καίγεται καρφί εάν είναι γκρίζα η ατμόσφαιρα στις πόλεις, εάν δεν υπάρχει ένας μικρός χώρος με δέντρα και παγκάκια να ξαποστάσει ο κάθε ταλαιπωρημένος χωρίς να είναι αναγκασμένος να πληρώνει -λίγη σκιά, βρε αδερφέ, δεν χάθηκε ο κόσμος εάν φυτευτούν λίγα παραπάνω δέντρα, εάν έχουν τα παιδιά λίγο χώρο να παίξουν και να φτιάξουν τον χρόνο τους, να σκορπίσουν την ενέργειά τους.

Δεν μπορείς να καταλάβεις τι γίνεται στο νεφέλωμα του νου των αρχόντων, κρατικών και τοπικών -έχουν μια μανία με τις τσιμεντοστρώσεις, ίσως γιατί στα κυβικά του τσιμέντου κρύβονται πολλές προμήθειες, άγνωστες στους πολλούς από εμάς. Αμα κάτι δεν αποφέρει χρήμα οβελίζεται και περιφρονείται από τους φανατικούς της ελεύθερης αγοράς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ψάχνοντας το χώμα της γης [μας]
Καημένη χώρα. Ολες οι πλατείες είναι από τσιμέντο ή πλακόστρωτες. Χώμα και λουλούδια θα συναντήσει κανείς μόνο σε κανένα μικρό συνοικιακό αλσάκι και εκεί λόγω δημοτικής ακηδίας.
Ψάχνοντας το χώμα της γης [μας]
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τα παρκάκια [πάλι] της Αθήνας
Ευγενικός ήταν ο ένας εκ των υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων, που κούρευαν το γκαζόν [τη χλόη!] στο παρκάκι απέναντι από το πρακτορείο λεωφορείων στις Τρεις Γέφυρες [Κάτω Πατήσια].
Για τα παρκάκια [πάλι] της Αθήνας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η πόλη-ιδέα του δημάρχου Αθηναίων
Εχουμε τώρα και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, να διαφημίζει την Αθήνα σαν ιδέα - πώς του ήρθε; Αλλά και τι να πει όταν δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα;
Η πόλη-ιδέα του δημάρχου Αθηναίων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ονειδος τα παρκάκια της Αθήνας
Βλέποντας την ασχήμια και την εγκατάλειψη σε μικρά συνοικιακά πάρκα, αντιλαμβάνεσαι τη σπουδή και τον ζήλο των υπεύθυνων του Δήμου Αθηναίων να ερημώσουν αυτούς τους μικρούς, πραγματικά, πνεύμονες.
Ονειδος τα παρκάκια της Αθήνας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπαλώματα στο σώμα της Αθήνας
Νομίζουν ότι θα επιτύχουν ωραία ανάπλαση των Αθηνών ο δήμαρχος και οι περί αυτόν; Πάντως, αμήχανοι στέκονται ακόμη οι διαβάτες στην Πανεπιστημίου και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος – ούτε τους αρέσει...
Μπαλώματα στο σώμα της Αθήνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας