• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.4°C / 27.7°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 29.3°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 21.8°C / 28.2°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.4°C / 28.1°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  2 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.9°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 24.8°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 28.8°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 28.9°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  51%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τη νέα γλώσσα του διαδικτύου

 • A-
 • A+

Εάν ήταν δυνατόν να μπορούσε κάποιος να μετρήσει το δημοκρατικό φρόνημα των Ελλήνων, δεν θα είχε παρά να κάνει μια «βόλτα» στο διαδίκτυο, το οποίο άπαντες διαφημίζουν ως ένα δημοκρατικό μέσο αφού ο καθείς μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς.

Ποιος διαφωνεί μπροστά σε αυτή την έκρηξη προσωπικής ελευθερίας; Προκύπτουν όμως διάφορα απρόσμενα και λυπηρά για την ποιότητα των κειμένων· αντί τα κείμενα να αποκαλύπτουν καταστάσεις και ανθρώπους που μειώνουν τη δημοκρατία, αντί να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των κοινοτήτων και της κοινωνίας, αντί να προβαίνουν σε γόνιμη κριτική της εξουσίας, επιδίδονται οι συγγραφείς τους σε έναν ανέλεγκτο οχετό ύβρεων, τέτοιων που δεν μπορούν να προφυλαχτούν οι υβριζόμενοι. Οποιον δεν γουστάρουμε τον κρεμάμε στα κάγκελα χωρίς να σκοτιζόματε εάν λέμε ψέματα ή αλήθεια, χωρίς να έχουμε αποδεικτικά στοιχεία για όσα του καταλογίζουμε, δίχως, τέλος, να μας ενδιαφέρει αν προξενούμε κακό σε αθώους ή καταστρέφουμε τη ζωή τους.

Διαβάζει κανείς τα πιο απίθανα μέσα στο διαδίκτυο, ό,τι πιο αισχρό και χυδαίο μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος νους, ό,τι πιο χθαμαλό μπορεί να προκύψει από την έκθεση ταπεινών και χαμηλών ενστίκτων - βλέπει κανείς ανάγλυφα το σκουλήκι της μνησικακίας να τρώει ζωντανές σάρκες, να εξοντώνει υπολήψεις, να διαμελίζει προσωπικότητες. Αν αυτό είναι ελευθερία έκφρασης, τότε έχει χαθεί κάθε έννοια ελευθερίας και φρόνησης και αναρωτιέται κάθε φρόνιμος πού ευρίσκεται η έννοια της «δημοκρατικότητας» του μέσου αυτού. Πρόκειται ασφαλώς για επίφαση ελευθερίας ή έστω για παιχνίδισμα εάν θέλουμε να μην είμαστε αρνητές και μηδενιστές.

Το αποκαρδιωτικό σε όλα αυτά είναι ότι αρχίζει να διαμορφώνεται μια νέα γ λ ώ σ σ α, ασύντακτη δε και ασυνάρτητη και από ό,τι φαίνεται σε λίγο θα γράφεται με λατινικούς χαρακτήρες, μια και η ορθογραφία των πολλών είναι περίεργη και ανεπαρκέστατη - αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, το όντως θέμα είναι η ομοιοτροπία στη γραφή και στη σκέψη, κάτι που δεν προοιωνίζεται τη συνέχιση της ποικιλίας και της πολυπλοκότητας στα ανθρώπινα. [Αυτό είναι δημοκρατία.] Υπάρχουν, δεν λέω, κείμενα υψηλών προδιαγραφών αλλά είναι συντριπτικά λίγα μπροστά στον χείμαρρο της εξαλλοσύνης και της κακίας.

Θυμάμαι, πριν από χρόνια, την επαναστατική χρήση του διαδικτύου στην αιγυπτιακή εξέγερση, στη διαχείριση που του έκαναν οι Ζαπατίστας για να γνωρίσει ο κόσμος τον δίκαιο αγώνα τους, αλλά και τη λυσιτέλειά του στο κάλεσμα των νέων της χώρας όταν δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από ένστολο αστυνομικό όργανο ο μαθητής Γρηγορόπουλος - και αυτή είναι μια παρήγορη σκέψη, όπως επίσης τρυφερό είναι που κάθε οικογένεια έχει πλέον τη δυνατότητα να συνομιλεί με άλλες οικογένειες με τις οποίες, εδώ και χρόνια, δεν είχαν καμία επαφή.

Ως πολίτες λοιπόν, όπως προκύπτει από τη «βόλτα» στο διαδίκτυο -και μόνο λόγω αυτού- είμαστε ανεπίδεκτοι δημοκρατικής νοοτροπίας και σεβασμού προς την επιείκεια, τη συγχώρηση, τον διάλογο έστω και μέσα από συγκρούσεις [ιδεών]·στο διαδίκτυο δεν φαινόμαστε δημοκρατικοί - δεν ξέρω αλλού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η γλώσσα, η μνήμη, η επικοινωνία
Εάν όμως χαθεί η ικανότητα να επικοινωνούμε με λέξεις και νεύματα, ίσως οδηγηθεί ο άνθρωπος ξανά στα μουγκανητά, αν και δεν φαίνεται να έχει υπάρξει ανθρώπινη κοινότητα χωρίς την ικανότητα της επικοινωνίας,...
Η γλώσσα, η μνήμη, η επικοινωνία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η Δεξιά δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία
Από τι είδους δημοκρατικές ιδέες κατέχονται οι άνθρωποι της Δεξιάς δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό, αρκεί να τους ακούσεις να υβρίζουν ασύστολα τους ανθρώπους της Αριστεράς και να διώκουν τις ιδέες τους...
Η Δεξιά δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για δες, κάτι όψιμοι «δημοκράτες»
Έρχεται σήμερα ο φέρελπις κυβερνητικός εκπρόσωπος να λέει [χωρίς να ντρέπεται] ότι από τη συμπεριφορά του Πολάκη δημιουργείται μείζον ζήτημα για τη δημοκρατία και συνέχισε το [φάλτσο] βιολί του επιμένοντας ότι...
Για δες, κάτι όψιμοι «δημοκράτες»
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Διαδίκτυο: ο τρόμος του πρωθυπουργού
Μένει να καταλάβουν οι χρήστες του διαδικτύου τη δύναμη που τους παρέχεται, ακόμη κι επανάσταση να κάνουν, αρκεί να ενισχύσουν το πολιτισμικό τους υπόβαθρο [ή όποιο υπόβαθρο θέλουν].
Διαδίκτυο: ο τρόμος του πρωθυπουργού
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη συσπείρωση αντιπολιτευτικών δυνάμεων
Ενδιαφέρουσα ου μην και ριζοσπαστική η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να συμπράξουν πολιτικά εναντίον της αυταρχικής και σκοταδιστικής [και βίαιης] κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην...
Για τη συσπείρωση αντιπολιτευτικών δυνάμεων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οχι αστυνομία στα πανεπιστήμια
Δεν είπε κανένας ότι τα πανεπιστήμια είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε...». Το έργο τους είναι υψηλό διότι εκεί διαμορφώνεται κατά κάποιον τρόπο ο πολιτισμός, υλικός και πνευματικός, της χώρας, είναι με άλλα λόγια το...
Οχι αστυνομία στα πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας