• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.7°C / 30.8°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 28.7°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 27.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  0 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.6°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.4°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 30.9°C
  1 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.2°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιορτές και οι άλλοι

 • A-
 • A+

Μέρες που είναι... Να εξορύξεις όποιες δυνάμεις κρύβονται ακόμη μέσα σου, να τις ψαύσεις, να τις αγαπήσεις ώστε αυτές να σε θωρακίσουν, να σε πυργώσουν απέναντι στον πόνο· να αγκαλιάσεις τον μικρόκοσμο [το σύμπαν], να είσαι ήσυχος και χαμογελαστός στον περίγυρο, να ανταποκρίνεσαι στις προσκλήσεις των φίλων, να τανυστείς στον μεγαλύτερο βαθμό -να αντέξεις. Να κολυμπήσεις στα σπλάχνα διότι αυτή η κολύμβηση καθαίρει τα σκοτάδια του νου, εξορίζει την απογοήτευση και την απομόνωση. Να δηλώσεις «παρών» και ας απουσιάζεις -οι γιορτές απαιτούν συναδέλφωση και αλληλεγγύη, επιφέρουν, έστω για λίγο, τη συνοχή των κοινωνιών, όσο μικρές κι αν είναι αυτές.

Είναι γιατί στο μέσα μέρος του καθενός συνωστίζονται τόσα άλογα, τόσες εκρηκτικές ύλες, λανθάνει ο πλούτος των συναισθημάτων, εκεί μέσα δονούνται οι ερωτικές και αναγεννητικές δυνάμεις -πού αλλού; Από αυτές τις δυνάμεις αρπάζεται κανείς για να βρεθεί σε θέση να συνοδοιπορήσει, έστω λειψός, έστω λυπημένος. Πώς τα άλογα γίνονται λογικά; Αυτό να εξακριβωθεί, να ερμηνευτεί, να γίνει οδηγός για τη συμφιλίωση με τη νέα πραγματικότητα, ένας μικρός μπούσουλας τέλος πάντων -κάπως έτσι. Τα λογικά επικρατούν στο τέλος βεβαίως, το θέμα είναι να γίνουν υποφερτά, ανεκτά, διαχειρίσιμα. Οσο και να φαίνεται παράξενο οι γιορτές [των άλλων] βοηθούν κατά πολύ να γίνει αυτό δυνατό -κι έτσι να περνάει κάπως ο καιρός.

Οι γιορτές, είπαμε, συνέχουν τις κοινότητες, ακόμη κι όταν είναι, καλή ώρα, μολυσμένες από τον φόβο, ίσως και τον πανικό που έχει επιφέρει σε αυτές ο περίφημος κορονοϊός. Είκοσι και πλέον χιλιάδες νεκροί δεν είναι κάτι που μας κάνει υπερήφανους, πόσο μάλλον τους ανεκδιήγητους της κυβέρνησης, οι οποίοι, σε έξαλλη κατάσταση, εξακολουθούν να αυτοθαυμάζονται για την οικτρή αποτυχία τους -πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο, μόνο «ειδικοί» μπορούν να το εξηγήσουν.

Δεν ξέρω τι λέει ο «σοφός» λαός, αν είναι σε θέση να κρίνει και εντέλει να κατακρίνει τους θλιβερούς διαχειριστές της δημόσιας υγείας. Δεν γνωρίζω επίσης πόσοι έχουν συνειδητοποιήσει το μεγαλείο, όχι του μέτρου και της αρμονίας, αλλά των υπόγειων και σκοτεινών δυνάμεων που κουβαλάμε μέσα μας [πάλι μέσα μας], αλλά πώς μπορείς να το αποφύγεις ή να μην του δώσεις σημασία;

Η συνειδητοποίηση της ανθρώπινης οδύνης είναι το κριτήριο και όχι τόσο το ήρεμο μεγαλείο και η απλότητα [η δωρικότητα -αν και αυτή έχει καθοριστικό ρόλο σαν περισπασμός στη βουλιμική μας τάση και στον καταναλωτισμό]. Οταν γράφει κανείς προσπαθεί τουλάχιστον να μην κάνει τους αναγνώστες να βαρεθούν ή να εκνευριστούν [αν αναστατωθούν καθόλου δεν πειράζει διότι σαν κάτι να γεννιέται εκείνη τη στιγμή, μικρόψυχο ή μεγαλόψυχο, πάντως δυναμικό -δυναμικό σαν διάλογος]. Το θέμα είναι να καταφέρνει κανείς να συνομιλεί, στο μέτρο του δυνατού ασφαλώς. Να μπορεί να συμμετέχει στο τραπέζι των άλλων -και οι άλλοι στο δικό του, όσο φτωχό κι αν είναι. Γιορτές: μικρή παύση του εμφυλίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Καλοί άνθρωποι
Ψάχνουμε καλούς ανθρώπους, όσο και αν παραξενεύει το επίθετο σε μια υλόφρονα ανθρωπότητα, ψεύτικη και πελαγωμένη από την αδράνεια και την άγνοια. Είναι ένα άλλο θέμα πως κανείς δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του...
Καλοί άνθρωποι
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Συνάντηση με το φως των εορτών
Απαιτείται μια απομάκρυνση από τη θλίψη της πραγματικότητας, που δημιουργούν οι εξουσιάζοντες, μία παραίτηση από τα περιττά [και είναι πολλά πανάθεμά τα] καθώς και μία επαναστοχαστική στάση απέναντι σε όποιον...
Συνάντηση με το φως των εορτών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Διακρίσεις...
Λένε ότι είμαστε συντηρητικός λαός - και ποιος λαός δεν είναι; Αρκεί να μασουλάμε τα ψιχία που μας προσφέρουν οι κρατικές εξουσίες, οι οποίες επαίρονται μάλιστα για τη λαϊκή τους τάχα και κοινωνική πολιτική.
Διακρίσεις...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι εχθροί...
Η κυριαρχία της ιεραρχίας, του οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Δύσκολο να συγκλονιστεί κανείς και να εναντιωθεί σ’ όλο αυτό το παραλήρημα, στην απώλεια του αυτεξούσιου αλλά και της καθημερινής...
Οι εχθροί...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Γενέθλια γη
Kέντρο νομίζω των πραγμάτων και του νοήματος είναι ο γενέθλιος τόπος -καθορίζει τον καθένα στη μετέπειτα πορεία του.
Γενέθλια γη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πολιτικοί, επιστήμονες και κοινός νους
Ο εσωτερικός κόσμος για τους σύγχρονους πολιτικούς αλλά και επιστήμονες είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, δεν υπάρχουν σκέψεις, όνειρα, ελπίδες, αλληλεγγύη, δεν υπάρχουν πάθη!
Πολιτικοί, επιστήμονες και κοινός νους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας