• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 23.0°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 22.7°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.7°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 17.5°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.2°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 16.3°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 15.7°C / 22.2°C
  3 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  3 BF
  35%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Λοβέρδος και ο υπερδιπλασιασμός των ποσοστών

 • A-
 • A+

Θα είχε γούστο αν αποσύρονταν οι άλλοι πέντε υποψήφιοι και άφηναν τον Αντρέα Λοβέρδο μόνο του ώστε να γίνει αρχηγός του κόμματος. Θα απαιτούσαν από αυτόν να υπερδιπλασιάσει το εκλογικό ποσοστό όπως κομπάζει στα τηλεοπτικά κανάλια –εάν δεν το επιτύχει, να πάει σπίτι του [γιατί να επιστρέψει στα επιστημονικά του καθήκοντα το βλέπω κάπως μακρινό· τόσον καιρό που τα έχει παραμελήσει θα έχει ξεχάσει ασφαλώς και τι έχει σπουδάσει]. Είναι μερικοί άνθρωποι από τον χώρο της πολιτικής που δεν μπορούν να υποστείλουν την οίησή τους, να κρύψουν την έπαρσή τους. Ετσι οιηματίες και επηρμένοι συνεχίζουν να εμφανίζονται στον δημόσιο διάλογο [ο θεός να τον κάνει], έχοντας την εύνοια όλων εκείνων που κατέχουν εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση.

Ο κ. Λοβέρδος φαίνεται εξωφρενικά ευνοημένος και φαίνεται επίσης να το απολαμβάνει –αλλά έτσι συμβαίνει με τους νάρκισσους. Εντυπωσιάζει δε το γεγονός ότι δεν χολοσκάει για όσα τον βαραίνουν στον πρότερο πολιτικό του βίο και για τα οποία τόσο τον κατηγορούν καθημερινά και ακριβοδίκαια στήλες των εφημερίδων –παχύ ίσως το δέρμα του νου του, δεν παίρνει χαμπάρι από πιέσεις και κατηγορίες; Ποιος ξέρει;

Αλλά πώς να κάνουν πίσω οι άλλοι πέντε υποψήφιοι; Και αυτοί με τη σειρά τους ίσως θεωρούν ότι είναι ή μπορούν να γίνουν οι αναζωπυρωτές τού κάποτε ένδοξου κινήματος, ξεχνώντας πιθανόν ότι πρέπει οι ίδιοι να είναι ζώπυροι, και ότι, ακόμη, είναι σε θέση να ξαναγεννηθούν οι ίδιοι, ώστε να ξαναγεννηθεί ο λαός. Αλλά μεγαλοφωνούμε και δεν είναι πρέπον. Λαός! Είναι τόσο χιλιοειπωμένη η λέξη που δεν φαίνεται να κουβαλά τίποτε από το εθνικό της φορτίο ή να έχει πλέον κάποιο νόημα στους υπηκόους του κράτους. Είναι γνωστό, βέβαια, ότι οι έννοιες έθνος και κράτος ουδεμία συγγένεια έχουν μεταξύ τους, άσε που ίσως εχθρεύονται η μία την άλλη. Αλλα και αυτό δεν είναι της στιγμής. Προέχει εδώ να γίνει κατανοητό πόθεν αντλεί την υπεραισιοδοξία του για υπερδιπλασιασμό του εκλογικού ποσοστού του κόμματός του ο κάποτε καθηγητής Λοβέρδος.

Δεν μπορεί να είναι κούφια προεκλογικά λόγια όσα εκστομίζει δώθε κείθε, οι γνωστές δηλαδή ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις που αφειδώλευτα σκορπίζουν οι Ελληνες πολιτικοί. Κάπου αλλού βασίζεται ο επίδοξος αρχηγός και προφανώς όχι στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού προς το πρόσωπό του. Καλά κάνει και έχει αρχηγικές βλέψεις –όλοι έχουν στον χώρο της πολιτικής [και παντού]–, είναι όμως απορίας άξιο πόσο σίγουρος εμφανίζεται, ειδικά και μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις που τον φέρουν ως έναν από τους δυο-τρεις επικρατέστερους διεκδικητές.

Σκασίλα του ίσως του μεγαλύτερου κομματιού του ελληνικού λαού ποιος θα κερδίσει την αρχηγία, ανησυχούν όμως, σοβαρά από ό,τι φαίνεται, τα άλλα πολιτικά κόμματα. Οχι ότι επίκειται και καμιά αναζωογονητική επανάσταση στον χώρο της πολιτικής ζωής, αλλά και που θερμαίνονται τα αίματα, ε, πλάκα έχει. Είναι και μια χαριτωμένη, διαφορετική έστω, νότα μέσα στην τραγωδία του κορονοϊού και μιας κυβέρνησης που δεν ξέρει πού πάνε τα τέσσερα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το ερώτημα των μελλοντικών συνεργασιών
Ανευροι, άτολμοι και κοινότοποι οι πέντε υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματός τους. Φαντάζομαι την κούραση όσων συναδέλφων ήσαν υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν όλη την εκπομπή. Μεγαλοστομίες, ηθικές αξίες,...
Το ερώτημα των μελλοντικών συνεργασιών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη φιλοδοξία και την αυτογνωσία
Δεν είναι κακό ένας πολιτικός να έχει τις υψηλότερες φιλοδοξίες, κακό είναι ο κύριος αυτός να μην έχει αυτογνωσία, να ξέρει δηλαδή έως πού μπορεί να υψωθεί, ποια είναι η αποδοχή του από την κοινωνία.
Για τη φιλοδοξία και την αυτογνωσία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο συντηρητισμός και η νέα πραγματικότητα
Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και αφέθηκε να φωνάζει το παλιό σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό».
Ο συντηρητισμός και η νέα πραγματικότητα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η κωμωδία και η γιορτή της δημοκρατίας
Hταν αναμενόμενο να εξελιχθούν σε παρωδία οι εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, ειδικά μετά την απροσδόκητη συμπεριφορά του πρώην πρωθυπουργού, που φαίνεται έντονα ανήσυχος και οπωσδήποτε παλαιοκομματικός.
Η κωμωδία και η γιορτή της δημοκρατίας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι εκλογές και το αύριο της χώρας
Βλέπουν μερικοί στις εκλογές που γίνονται στο «σοσιαλιστικό» στρατόπεδο μια δυναμική ανανέωση της πολιτικής, ότι δήθεν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και ότι πρέπει τα δύο μεγάλα κόμματα να αναθεωρήσουν την από...
Οι εκλογές και το αύριο της χώρας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Φιλοδοξίες και αρχηγικές βλέψεις
Aπορεί κανείς κι εκπλήσσεται από τους υποψήφιους για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, εννοείται από τη σπουδή τους να αναλάβουν τα ηνία ενός κόμματος το οποίο, κακά τα ψέματα, έχει φάει τα ψωμιά του στον...
Φιλοδοξίες και αρχηγικές βλέψεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας