• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.1°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 12.7°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.4°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.8°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  94%
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέσα στις δροσερές νύχτες του Σεπτέμβρη

 • A-
 • A+

«Για να υπάρξει Τέχνη κι οποιαδήποτε αισθητική δράση ή θέαση, μία είναι η βασική φυσιολογική προϋπόθεση: η μ έ θ η. Γιατί πρέπει πρώτα νάχει κλιμακωθεί ο ερεθισμός όλης της μηχανής -διαφορετικά, γίνεται ό,τι άλλο μα όχι Τέχνη. Αυτό το μπορεί κάθε μέθη, απ’ όποια συνθήκη κι αν προέρχεται: προπάντων η σεξουαλική διέγερση, η αρχαιότερη και πιο καταβολική μορφή μέθης. Επειτα η μέθη που συνοδεύει τις μεγάλες επιθυμίες, τα σφοδρά πάθη· η μέθη της γιορτής, της άμιλλας, της θαρραλέας πράξης, της νίκης, της ακραίας κίνησης· η μέθη της βαναυσότητας, της καταστροφής, η μέθη υπό ορισμένες καιρικές συνθήκες (λογουχάρη υπό την επήρεια της άνοιξης)· η ναρκωτική μέθη. Τέλος, η μέθη της βούλησης -μιας βούλησης υπερφορτισμένης και διεσταλμένης. -Το ουσιώδες στη μέθη είν’ η κλιμακούμενη δύναμη και πληρότητα» (Φρ. Νίτσε, Το λυκόφως των ειδώλων, ακροβολισμοί ενός άκαιρου, 8, Εκδόσεις Gutenberg).

Ασφαλώς αυτές οι αράδες είναι βαριές αλλά και πολύτιμες για εκείνον που βουτάει στα βαθιά και βασανίζεται να κάνει τα άλογα στοιχεία λογικά, να δώσει φωνή σε βουβές εσωτερικές δυνάμεις, να πραΰνει τον πόνο του έστω αλλά και να αντλήσει αισιοδοξία και δύναμη από την άπλαστη ύλη της δημιουργίας. Αφού έγραφε τους καλούς του στίχους ο ποιητής Θέογνις, κάπου ανάμεσα τους παρότρυνε να ξεκουραστούν: «Νυν χρη μεθύσθαι».

Από τις παραπάνω μορφές τέχνης κρατάμε αυτές της γιορτής, της άμιλλας, της θαρραλέας πράξης, της νίκης κι αυτήν υπό ορισμένες καιρικές συνθήκες (λογουχάρη του φθινοπώρου, ας πούμε, του Σεπτέμβρη και μάλιστα στο χωριό). Πράγματι. Ο ζεστός και υγρός Σεπτέμβρης κάτω από τον πλάτανο φωτίζει τα πρόσωπα όλων και απομακρύνει μικρότητες και ανταγωνισμούς, μικροεγωισμούς και μεγάλα λόγια. Είναι σαν να μπαίνει μέσα στον καθένα η θέρμη του αλλά και η υγρασία του. Και όπως είναι σε όλους γνωστό, οι καρποί του είναι άφθονοι, άσε που πολλοί από αυτούς διατηρούν την παλιά γεύση, τη νοστιμιά τους. Νόστιμο είναι επίσης ότι ενίοτε ακούγεται ο ήχος της σιωπής -κι έχει μια θαυμάσια μουσική ετούτη η σιωπή. Εχει μια ικανότητα τούτος ο μήνας να γλυκαίνει τους ανθρώπους, να τους κάνει πιο απλούς αλλά και πιο ψύχραιμους απέναντι σε αρρώστιες και πανδημίες, απέναντι γενικά σε πράγματα που τυραννάνε και προβληματίζουν, που μερικές φορές δεν σε αφήνουν να πάρεις μια ανάσα.

Εδώ είναι οι νύχτες του Σεπτέμβρη δροσερές, το μικρό καφενείο δεσπόζει και αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, θαρρείς μερικές φορές ότι ακούς τους αγορητές της αρχαίας Πνύκας -τεντώνεις τα αυτιά σου και τη συνείδησή σου να αφουγκραστείς τα καλέσματα και τα κελεύσματα του καιρού και του λόγου· του νόστου επίσης. Μεθυσμένοι όλοι από την ένωση της παρέας, της συντροφιάς, των παρηγορητικών λέξεων [λέξεις ομορφιάς]. Μας βρίσκει το ξημέρωμα -κάπως πρέπει να ξεκουραστείς για να αντικρίσεις το πρωί τον ήλιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Του χωριού λέξεις...
Εδώ στο χωριό παλεύουμε με τους καρπούς και όχι με τις έννοιές τους. Υπάρχει σοδειά; Θα υπάρξει και μικρό εισόδημα. Υπάρχει κρατική υποστήριξη; Οχι! Οι κρατικές λέξεις επικαλύπτουν και ταπεινώνουν τη φυσική...
Του χωριού λέξεις...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι εχθροί...
Η κυριαρχία της ιεραρχίας, του οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Δύσκολο να συγκλονιστεί κανείς και να εναντιωθεί σ’ όλο αυτό το παραλήρημα, στην απώλεια του αυτεξούσιου αλλά και της καθημερινής...
Οι εχθροί...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εθισμός στη βία
Η βία με τις πολλές μορφές της έχει διεισδύσει στα κύτταρα της κοινωνίας και τίποτα, μα τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να την αποτρέψει, ούτε νόμοι και κανόνες ούτε ποινές, τιμωρίες και νομικά κολοκύθια...
Εθισμός στη βία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι νέοι, σήμερα...
Νέοι: ανασφάλεια, φοβίες, αρνητισμός, απέχθεια για όλους και για όλα που τους περισφίγγουν και τους αφαιρούν την ανάσα. Θαρρείς κι ένα κύμα απαισιοδοξίας τούς έχει καταπιεί.
Οι νέοι, σήμερα...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Δεν ντρέπονται...
Hταν για λύπηση ο Ελληνας πρωθυπουργός την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, στη συζήτηση που ο ίδιος συγκάλεσε για το κοινωνικό τάχα μου κράτος.
Δεν ντρέπονται...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Καφενείο Νομαρχίας
Χαμηλές τιμές, ωραία ατμόσφαιρα, φοιτητές οι περισσότεροι θαμώνες. Μας μιλάνε με καλή διάθεση για το Καφενείο της Νομαρχίας, οι ιδιοκτήτες των οποίων τους έχουν βοηθήσει στο «στήσιμο» της μικρής τους...
Καφενείο Νομαρχίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας