• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.3°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 25.0°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 26.0°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 19.0°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.3°C / 24.9°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Της εξαίρεσης

 • A-
 • A+

Είναι γεγονός, ολοφάνερα πλέον, πως οι πανδημίες βολεύουν τις κυβερνήσεις. Οι αποσαθρωμένες από φόβο και αμηχανία και ανέχεια κοινωνίες διευκολύνουν τους κυβερνώντες να νομοθετήσουν όπως αυτοί θέλουν, χωρίς να προβάλλεται κάποια σημαντική αντίσταση από την αντιπολίτευση αλλά και από τις ίδιες τις κοινωνίες [διαδηλώσεις, απεργίες ή όποια άλλα μορφή αγώνα].

Επίσης γεγονός είναι ότι αποδείχτηκε ψευδαίσθηση ή ουτοπία η ελεύθερη αγορά και παράλληλα εντελώς απαραίτητη η σθεναρή και παρεμβατική παρουσία του κράτους, ειδικά σε ό,τι αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και η οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων και των ανέργων που πολλαπλασιάστηκαν τους άσχημους τούτους καιρούς της πανδημίας.

Μακάρι να γίνουν ζυμώσεις και οι κοινωνίες να στοχαστούν πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Δυστυχώς κάτι τέτοιο φαίνεται μακρινό, μια και νωρίτερα, όταν δηλαδή άρχισε η οικονομική κρίση, δόθηκε αυτή η ευκαιρία στις κοινωνίες - αντί για τη συνοχή επήλθε η αποδιάρθρωσή τους. Λέγαμε τότε, τέλος της πρώτης δεκαετίας τούτου του αιώνα, ότι η κακή κοινή μοίρα θα ένωνε τουλάχιστον μικρομεσαίους και φτωχούς - αντ' αυτού επικράτησαν η ανασφάλεια και ο φόβος [πώς θα σώσει ο καθείς το τομαράκι του]. Απομακρύνθηκε και η έννοια της πολιτικής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση δικαιωμάτων και άλλων ελευθεριών.

Ο φόβος και η ανασφάλεια εξακολουθούν να επικρατούν με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση και ταχύτητα και μεταδοτικότητα [δεν μεταδίδεται έτσι άσπλαχνα μόνο ο ιός...]. Βούτυρο βέβαια αυτή η κατάσταση στο ψωμί των κυβερνώντων, την οποία και εκμεταλλεύτηκαν άγρια, ανενδοίαστα, με κυνισμό και αυταρχισμό, με ασυδοσία και καταστολή. Γελάνε τα μουστάκια των ακροδεξιών «στελεχών» τούτης της κυβέρνησης, που δεν είναι και λίγα.

Εχουν μπροστά τους πεδίο ελεύθερο να ικανοποιήσουν τις στρεβλές κι επικίνδυνες για τη δημοκρατία «ιδέες» τους. Το πεδίο αυτό γίνεται μεγαλύτερο, μια και προηγήθηκε η κυβέρνηση της χώρας από ένα κομμάτι της Αριστεράς το οποίο δεν κατάφερε εν τούτοις να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι είναι εναλλακτική λύση, ενάντια στην ασυδοσία και τον αυταρχισμό των δεξιών και φιλελεύθερων κυβερνήσεων. Ποιος ο ορίζοντας; Ποιο το μέλλον τούτης της χώρας; Θολός ο ορίζονται και άγνωστο το μέλλον - προς το είναι ζοφερό γέρνει μάλλον.

Ζούμε μια άθλια κατάσταση εξαίρεσης, που λύνει τα χέρια στις φιλελεύθερες κυβερνήσεις, χωρίς μάλιστα να είναι υποχρεωμένες να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. Χρειάζεται άρα μια αναδιάταξη των δυνάμεων της Αριστεράς και εν γένει της αντιπολίτευσης, εάν βέβαια ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας, ανάγκη πάσα, παρά τις τωρινές διαψεύσεις και το δυσοίωνο μέλλον, για έναν επαναστοχασμό και μια επανεκκίνηση της πολιτικής «από τα κάτω». Η κοινωνία δεν φαίνεται να αντέχει ακόμη μία κρίση, αφού έχει χάσει τη συνοχή της, την ισορροπία της αλλά και οποιαδήποτε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Να εξορίσει την κατάσταση εξαίρεσης - αυτό [και τους νυν κυβερνώντες οπωσδήποτε - εξυπακούεται κάτι τέτοιο].

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αιώνας 21ος
Tελικά ο εικοστός πρώτος αιώνας φαίνεται να είναι χειρότερος από τον εικοστό σε ό,τι αφορά την ευημερία των λαών ή, τουλάχιστον, μια υποφερτή διαβίωση, χωρίς κρατική καταπίεση και αυταρχισμό, χωρίς διακρίσεις...
Αιώνας 21ος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ευρωπαϊκή σεισάχθεια και Επίκτητος
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες -και οι ηγέτες όλου του κόσμου- προτιμούν να πάνε στον αγύριστο παρά να προβούν, ως οφείλουν, σε μια γενναία σεισάχθεια, που θα επανέφερε τον κόσμο σε μια υγιή οικονομική συνθήκη.
Ευρωπαϊκή σεισάχθεια και Επίκτητος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την υστερία των αντιπολιτευόμενων
Βλέπουμε ότι η δημιουργική σάτιρα προέρχεται μόνο από «αριστερά», απλούστατα γιατί η δεξιά είναι γεμάτη μίσος και (μνησι)κακία -και ως γνωστόν σε τέτοιους τόπους δεν ευδοκιμεί ούτε η σάτιρα ούτε το χιούμορ·...
Για την υστερία των αντιπολιτευόμενων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Υπέρ αγροτών
Το καφενείο του χωριού είναι τα πάντα: τόπος συνάντησης και ξεκούρασης, χώρος όπου ο καθένας εκφράζει τους καημούς του και γνωστοποιεί τα προσωπικά του προβλήματα· εκεί συζητιούνται οι ανάγκες της κοινότητας...
Υπέρ αγροτών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Δυο χρόνια με κατήφεια και βλαστήμιες
Δυο χρόνια απραξίας και αμηχανίας· ε, έτσι συμβαίνει όταν προσδοκάς να αλώσεις το «σύστημα» από τα μέσα ερειδόμενος σε ιδεολογικές αριστερές τάχα φούσκες, οι οποίες δεν είναι τι άλλο παρά η άλλη όψη της...
Δυο χρόνια με κατήφεια και βλαστήμιες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τους πολιτικούς του έρωτα
Σώνει και καλά να παραδεχτούμε ότι είμαστε όλοι μαλάκες, ότι χρειαζόμαστε τον Γερμανό μας, ότι μόνο ένας βούρδουλας μας σώζει. Συνεχίζεται η πλύση εγκεφάλου που μας θέλει ατίθασους, ανοικονόμητους, ραγιάδες,...
Για τους πολιτικούς του έρωτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας