• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.7°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 13.3°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  0 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.5°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 16.4°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  4 BF
  86%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 12.3°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.9°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  1 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πολιτισμός ως πεδίο αντίστασης

 • A-
 • A+

Mια συστράτευση των ανθρώπων του πολιτισμού θα βοηθούσε ας πούμε σε έναν ξεσηκωμό της κοινωνίας εναντίον όλων εκείνων που την κρατούν σε αμηχανία αλλά και ένδεια. Ποιοι είναι «όλοι εκείνοι»; Η κυβέρνηση πρωτίστως, η Εκκλησία στη συνέχεια, η ελληνική τηλεόραση κατά κρίσιμο λόγο, ο σερνάμενος και αναξιόπιστος συνδικαλισμός, το διαδίκτυο [αυτό, είπαμε, κι αν είναι], η απαξίωση της ελληνικής περιφέρειας.

Αυτή η κίνηση δεν είναι εύκολη οπωσδήποτε, ειδικά με αυτήν την κυρία που κατέχει το αξίωμα της υπουργού Πολιτισμού. Πάντως φαίνεται να έχει ανάγκη η κοινωνία να δεχτεί ένα πολιτισμικό σοκ, μπας και ξυπνήσουν μέσα της οι βουβές δυνάμεις, που χρόνια τώρα υπνώττουν. Από πουθενά αλλού δεν φαίνεται να αναφύεται κάποια ωστική για την κοινωνία δύναμη, ώστε να μετατραπεί ο φόβος σε ελπίδα. Πώς αναζωογονείται ένα έθνος, μια μικρή χώρα; Με τις βαθιές, εσωτερικές της δυνάμεις περισσότερο και όχι με αλλοδαπά κονδύλια, αρκεί αυτές οι δυνάμεις να ανέλθουν στην επιφάνεια.

Πώς όμως να εμφανιστεί ο πολιτισμός σε μια χώρα όταν ο παγκόσμιος πολιτισμός έχει πτωτική πορεία και έχει υποκατασταθεί από υλόφρονες [και αλλόφρονες] επιχειρηματίες του πολιτισμού; Πώς να απορροφήσει κανείς από τον δημόσιο χώρο αξίες και πώς να αποκτήσει αυτοπεποίθηση όταν αυτός ο χώρος κατακλύζεται από έναν σωρό σκουπίδια; Οταν σε αυτόν τον χώρο δεσπόζει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών; Πώς θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα; Κομμάτι δύσκολο, είναι αλήθεια. Στα τηλεοπτικά κανάλια επικρατεί η χυδαιότητα, οι σφιχτές παρέες μετρίων και ατάλαντων, που κοκορεύονται κι από πάνω για την «επιτυχία» τους. Σε αυτά τα κανάλια οφείλεται εν πολλοίς ο εξευτελισμός του πολιτισμού και ο αναπόφευκτος εκφυλισμός της λαϊκής αντίστασης.

Σε ανάλογες περιστάσεις στην αρχαία Ελλάδα οι ποιητές ήσαν εκείνοι που αναλάμβαναν να υψώσουν το πεσμένο ηθικό της πόλης τους (Τυρταίος, Καλλίνος π.χ.). Ο μεταρρυθμιστής Σόλων σαν ποιητής ξεσήκωσε τους Αθηναίους και όχι ως πολιτικός που ήταν. Πέτυχε στη συνέχεια ως πολιτικός επειδή αποδείχτηκε δεινός ποιητής [με αυστηρό πολιτικό λόγο βεβαίως]. Θα πει κανείς περασμένα, παλιωμένα πράγματα. Αλλά κάτι ανάλογο δεν έκανε τις προηγούμενες δεκαετίες ο Μίκης Θεοδωράκης –και μαζί του και πολλοί άλλοι σπουδαίοι συνθέτες; Νά που δεν έχουν αλλάξει και πολύ οι συνθήκες, αρκεί να τις δει κανείς και να μπει μέσα τους ώστε να γεννηθεί ένα έργο, μια αντίδραση, μια αντίσταση. Βέβαια χρειάζεται να «ξυπνήσει» η κοινωνία, ο λαός. Ο θάνατος του Μίκη ήρθε να μας θυμίσει ότι ανάγκη πάσα να υπάρξει μια πολιτιστική αναγέννηση, μπας και κουνηθούν οι κοιμισμένες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις, που τώρα σύρονται από επαγγελματίες απολίτιστους.

Δεν λέει κανείς να γραφούν εμβατήρια ή έργα σαν των τραγικών ή του Αριστοφάνη· πάθος και αγωνιστικότητα χρειάζονται και αλληλεγγύη – το έργο θα έλθει μόνο του. Κάπως έτσι μπορεί να τιθασευτεί η παρατεταμένη λαϊκή οργή και να μετουσιωθεί σε λόγο και πράξεις, αλλιώς θα εξακολουθεί να τυραννιέται η ελληνική κοινωνία από θρησκόληπτους, ακροδεξιούς, αντιεμβολιαστές και το κακό συναπάντημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Σοφία-ματαιοδοξία
Εχει σημασία ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού αυτή την εποχή διεκδικούν τα χαμένα τους μεροκάματα. Σοφοί άνθρωποι λοιπόν -αυτοί απουσιάζουν, όπως απουσιάζουν το σθένος και ο κοινός νους.
Σοφία-ματαιοδοξία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αιδώς και αρετή
Ουδέποτε ενδιαφέρθηκε η ελίτ για την καλλιτεχνική ματιά στον κόσμο, για τα συναισθήματα, για την ποίηση, ούτε καν για την -εθνικώς- ιδρυτική δύναμη της τελευταίας· τι θα έλεγαν οι κύριοι της ελίτ, αν δεν είχαν...
Αιδώς και αρετή
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το ποδόσφαιρο και ο πολιτισμός [μας]
Κινητικά προβλήματα, προσωρινά, με κρατούν στο μικρό, αλλά με βεράντα, ενδιαίτημά μου. Ευκαιρία να διαβάσω ένα βιβλίο από την αρχή ίσαμε το τέλος. Υπάρχει όμως και η τηλοψία. Δεκάδες συσκευές έχουν βγει στις...
Το ποδόσφαιρο και ο πολιτισμός [μας]
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο Σαίξπηρ και τα περιοδικά μόδας...
Πώς να το κάνουμε -περνάει γρήγορα ο καιρός, η ομορφιά φθείρεται, αναπότρεπτα, παρ’ όλα αυτά τη ζωή μας την κυκλώνει ο ύπνος, αφού είμαστε από την ύλη των ονείρων πλασμένοι... Η τέχνη εναντιώνεται στο...
Ο Σαίξπηρ και τα περιοδικά μόδας...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο πολιτισμός της καθημερινότητας
Δυστυχώς, η καθημερινότητα δεν εγγυάται έναν συνεκτικό τρόπο ζωής, μια συνάφεια με το σώμα και το πνεύμα, αφού ποτέ δεν σχηματίστηκε (η καθημερινότητα) από μια μακρόσυρτη διάρκεια πολιτισμού και υγιούς...
Ο πολιτισμός της καθημερινότητας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
O Eνγκελς, οι εργάτες, η ανάπτυξη
Το Δίκαιο και η Οικονομία ωχριούν μπροστά στις αρχέγονες, απελευθερωτικές και συνάμα (συν)υπαρξιακές σχέσεις που αναπτύσσουν αυτόνομα και αυτόβουλα οι κοινότητες -και μάλλον κάτι περισσότερο ήξεραν οι...
O Eνγκελς, οι εργάτες, η ανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας