• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 19.1°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.5°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  9°C 8.9°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 18.2°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.4°C
  0 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 17.6°C
  4 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  5 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.6°C
  5 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  5 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 17.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 17.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.4°C
  3 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 16.6°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 19.0°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  94%

Οταν ξεχύνεται η λάβα, πρέπει να βρεθεί ένας φραγμός να εμποδίσει τη δηωτική καταστροφή της

Κοφτερά, αντι-ηφαιστειακά δόντια

 • A-
 • A+

Υπάρχει -όλοι το ξέρουμε δα- ένα ηφαίστειο βαθιά μέσα στον καθένα μας και στη διάρκεια του βίου ευχόμαστε να μην εκραγεί. Οταν συμβαίνει τρομάζουμε από την καταστροφική του δύναμη· καταντάμε δολοφόνοι, παιδοκτόνοι, άλογοι, βασανιστές, ανερμήνευτοι, απάνθρωποι τελικά. Χάνεται ο κακόμοιρος ο νους, αδυνατεί να εκλογικεύσει, να αρθρώσει λόγο, να ψελλίσει, έστω, κάτι.

Μέγας κίνδυνος η έκρηξη του εσωτερικού ηφαιστείου (στην ουσία δεν είναι παρά η μικρότητα της διάνοιας) και αυτό φαίνεται να το ήξεραν οι πρόγονοι όταν άρχισαν να εγκαθιδρύουν κοινωνίες (ίσως γι’ αυτό να αναγκάστηκαν να ιδρύσουν κοινωνίες και όχι τόσο για να προφυλαχτούν από τη φυσική βία ή για να καλύψουν την αδυναμία του ανθρώπου απέναντι στη θηριώδη δύναμη άλλων ζώων).

Πώς αντιμετωπίζεται η ξέφρενη δύναμη των ενστίκτων; Με θεσμούς φυσικά, συνομολογήσεις για παύση των δολοφονιών, για κάποια ειρήνη. Οταν ξεχύνεται η λάβα, πρέπει να βρεθεί ένας φραγμός να εμποδίσει τη δηωτική καταστροφή της. Η Δημοκρατία είναι ο φραγμός, ένα πολίτευμα που εφηύραν οι πρόγονοι σε κάποιες παραλίες της μεσογειακής λεκάνης.

Το ίδιο αυτό πολίτευμα εμπόδιζε την εμφάνιση της αλαζονείας, της κυριαρχίας, της βαρβαρότητας τελικά. Εντάξει, δεν τα κατάφερε, αλλά κάτι πέτυχε, την αποσόβηση της αστραπιαίας αλληλοεξόντωσης λ.χ., τον αφανισμό του ζώου που αυτοαποκλήθηκε άνθρωπος.

Δεν είναι λίγο. Δεν είναι, όμως, πολύ· χρειάζεται γερός περαιτέρω εξανθρωπισμός· χρειάζεται πολύ περισσότερη πολιτική σκέψη παρά ηθικά καμώματα (πατριωτισμός τάχα, θρησκευτική ευλάβεια και άλλες επίπλαστες, αντιδημοκρατικές έννοιες που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί αλλά και όλοι, οι πλείστοι, έστω...).

Η πόζα και η μεγαληγορία ταιριάζουν στους παρακμιακούς, σ’ αυτούς που μισούν την αξιοπρέπεια, τη γενναιότητα, την υπερηφάνεια (του λαού).

Αυτά, δυστυχώς, χρησιμοποιούν οι άνθρωποι της δημόσιας ζωής (άλλη αντιδημοκρατική έκφραση-επινόηση· οι ιδιώτες δεν έχουν θέση στη δημόσια σφαίρα;). Γι’ αυτόν τον λόγο απεχθάνονται τις γιορτές και τις τέχνες, διότι αυτές επαναφέρουν το σώμα μας στη σωστή του θέση: στον χορό, στη σεξουαλικότητα, στη συντροφικότητα.

Οταν το σώμα είναι στη σωστή θέση, τότε και το πνεύμα (του) αναπτύσσεται με φυσική υγεία, προσφεύγοντας στην κοινωνική οικονομία, στην αλληλεγγύη, στα συνεργατικά δίκτυα, σε εξωθεσμούς που συμβάλλουν όμως στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και τροφοδοτούν το «εμείς».

Μέσα από τη ζύμωση φτάνει κανείς στην απόφαση με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει. Μέσα από τη σύγκρουση των ιδεών φαίνεται να προχωρεί η κοινωνία· η Πολιτεία, όμως, περί άλλα τυρβάζει. Επιμένει στην ιεραρχία, στον κομματισμό, στην κάθετη διοίκηση.

Ευτυχώς μερικοί αντιδρούν· οπλίζονται με σθένος (σπάνιο πλέον) και αντιστέκονται. Μπα; Δεν φαίνονται; Δίπλα μας είναι, με τσαγανό και αποφασιστικότητα. Επιπλέον δεν είναι αργά να δείξουν τα δόντια τους, κοφτερά και αντι-ηφαιστειακά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Συνήθειες
Υπάρχουν και συνήθειες τις οποίες μας επιβάλλουν άλλοι χωρίς να εκφράζουμε κάποια δυσαρέσκεια ή αποδοκιμασία. Οχι μόνο δεν δυσανασχετούμε αλλά, αντιθέτως, τις υπερασπιζόμαστε με λύσσα, διότι, πια, έχουν γίνει...
Συνήθειες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πολιτικοί και ηγέτες κατά Σοφοκλή
Ο Κρέων του Σοφοκλή (Αντιγόνη) δεν ήταν ακριβώς ένας τύραννος· έγινε, όμως, γιατί παίρνοντας την απόφαση να μην ταφεί ο Πολυνείκης ήλθε σε σύγκρουση με την Αντιγόνη, την αδελφή του νεκρού, με τους άγραφους...
Πολιτικοί και ηγέτες κατά Σοφοκλή
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η γελοιότητα επιστρέφει, πάντα
Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση έφταιγε για όλα τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας, γι’ αυτά που επήλθαν λόγω της υπογραφής των μνημονίων από δεξιοσοσιαλτρομάρα τους συγκυβερνήτες. Το ίδιο βιολί...
Η γελοιότητα επιστρέφει, πάντα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μούσμουλα-αγκινάρες
Είναι λυπηρό και οχληρό ταυτόχρονα να βλέπεις ότι «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» ή «τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά». Από τη μια η επιθετικότητα, από την άλλη η φιλία·...
Μούσμουλα-αγκινάρες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αριστερή ιδεολογία και ποίηση
Εχω πολλούς γνωστούς με τους οποίους συναγελάζομαι καθημερινά, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι αριστεροί... ο θεός κι η ψυχή τους. Οι πλείστοι εξ αυτών είναι τσιγκούνηδες, μεμψίμοιροι, συνωμότες, ιντριγκαδόροι·...
Αριστερή ιδεολογία και ποίηση
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η εξουσία και ο ανορθολογισμός
Διαιρεμένη φαίνεται η ελληνική κοινωνία σε ό,τι αφορά τον τρόπο που ασκεί εξουσία η κυβέρνηση. Από τη μια στέκονται εκείνοι οι νεωτεριστές (;) που βασίζονται στον λόγο, σε αρχές και σε μια αισιόδοξη πίστη στην...
Η εξουσία και ο ανορθολογισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας