• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.2°C / 23.7°C
  0 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 20.5°C
  0 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 19.0°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 18.6°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 17.9°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 23.1°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 23.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 19.7°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 13.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.8°C / 22.7°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.4°C / 23.9°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.3°C / 19.9°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 20.5°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  31%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ιερατείο, η κυβέρνηση, η γονιμότητα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν έχει σημασία που αναβλήθηκε. Eκλήθησαν, όμως, όλες οι βαθμίδες των ιερωμένων (διάκονοι, αρχιεπίσκοποι, πατριάρχες, ξέρω γω ποιοι ακόμη) στο συνέδριο με θέμα τη γονιμότητα, όλοι δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν απαρνηθεί τη γενετήσια λειτουργία, εδώ και κάμποσους αιώνες με την άμωμο σύλληψη [την κατασπίλωση δηλαδή της σύλληψης], τη λύσσα τους εναντίον του σωματικού έρωτα, του γέλιου, του χορού και γενικά εναντίον της φυσικής ανθρώπινης αναπνοής.

Τι έγκλημα κατά της ανθρώπινης καταγωγής. Τι [παρανοϊκή] ευφροσύνη -τι [ελεεινή] γηθοσύνη! Οι θεωρητικοί αρνητές του ερωτικού σμιξίματος καλούνται στα πάνελ της επιστήμης του εικοστού πρώτου αιώνα και της επιμόρφωσης, της διαπαιδαγώγησης του είδους, της ελληνικής κοινωνίας, έστω. Καλά, σε ό,τι αφορά τους τύπους. Σίγουρα όμως δεν πάμε καλά σε ό,τι αφορά την ουσία.

Καλά θα κάνει η εκκλησιαστική εξουσία να περιοριστεί [δραστηριοποιηθεί] στα του οίκου και του ποιμνίου της. Πώς είναι δυνατόν να έχει λόγο σε υποθέσεις που η ίδια ουσιαστικά αγνοεί [αφού τις απαρνείται]; Η χριστιανική εκκλησία είναι αυτή που μνησικακεί κατά του γενετήσιου ενστίκτου, που «ρίχνει λάσπη στην απαρχή, στον πρωταρχικό όρο της ζωής μας». Να όμως που αποδεικνύεται ότι είναι ανίκητη αυτή η εκκλησία - το ιερατείο της, όχι οι πιστοί χριστιανοί· οι τελευταίοι δεν πολιτικολογούν τουλάχιστον, δεν αξιώνουν πολιτειακή επένδυση, σαν τους αρχιπαπάδες. Εκείνοι που έστειλαν τις προσκλήσεις.

Δείχνουν όλα τούτα ότι θα βαδίσουμε δρόμους μακρούς - αντάμα η Πολιτεία με την Εκκλησία. Οι Ελληνες πολιτικοί αποδεικνύονται ολίγιστοι σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό του εκκλησιαστικού πράγματος από το συνταγματικό πράγμα. Οποιος στο παρελθόν τόλμησε, μέσα από αντιδεξιές κυβερνήσεις, να αρθρώσει έναν τέτοιον λόγο [διαχωριστικό] τον έφαγε η μαρμάγκα. Αυτά που συμβαίνουν σε τούτη τη χώρα είναι αδιανόητα, σε μια χώρα στην οποία υποτίθεται ανακαλύφθηκε η δημοκρατία, αναπτύχθηκε η τέχνη, ο πολιτισμός, η ελευθερία της έκφρασης κυρίως και η ανάδειξη της ομορφιάς του ανθρώπινου σώματος. Είναι να λυπάται κανείς - αλλά έως εκεί. Δεν λέει κανείς να πάψει να είναι χριστιανική η χώρα [αφού έτσι έχει αποφασίσει ότι θέλει να είναι], μπορεί όμως να παραχωρήσει η Πολιτεία στην Εκκλησία ό,τι επιθυμεί ώστε να μην μπουρδουκλώνεται όμως η δεύτερη στην οικονομία και την επιστήμη, σε τομείς δηλαδή που έχει απόλυτη άγνοια. [Δεν θα το υποστήριζα για την οικονομία.]

Θα είχε ενδιαφέρον να διάβαζε κανείς τις εισηγήσεις των ανθρώπων της εκκλησίας [δεν ξεχνάμε ότι αποκαλούν εαυτούς αντιπροσώπους του Θεού στον πλανήτη μας]· σε τι θα μας διαφωτίσουν περί τη γονιμότητα - τα πριν από αυτήν αλλά και και μετά αυτήν; Ποιος ξέρει, ίσως να έχουμε λαθεμένη άποψη για την επάρκειά τους επάνω σε αυτό το πύρινο για την κοινωνία θέμα. [Αστείο ήταν αυτό.] Παραμένει ότι η φιλελεύθερη κυβέρνηση δεν απέχει και τόσο από μια, έστω λανθάνουσα, αντίληψη θεοκρατικής κοινωνίας και όλα τα άλλα που επαγγέλλεται είναι φούμαρα, αέρας κοπανιστός. Αλλά με τόσους ακροδεξιούς στους κόλπους της τι να περιμένει κανείς. Συντήρηση και σκοταδισμός - τα μεταφέρουμε όλα στο επέκεινα, περιφρονώντας το ενθάδε. Αυτοί είναι, μην απορούμε - ολίγιστοι [και επικίνδυνοι].

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Της αντιπολίτευσης
Δεν αρκεί η σφοδρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για την προτίμησή της να τοποθετεί σε υπουργικές θέσεις ανθρώπους της Ακροδεξιάς ή να ανέχεται ρατσιστικά παραληρήματα από...
Της αντιπολίτευσης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο Μανωλιός και οι της νέας κυβέρνησης
Tι κι αν όλοι σχεδόν γνωρίζουν καλά, πλέον, ότι κάθε φορά που της πολιτικής ο Μανωλιός αλλάζει, φοράει, απλώς, τα ρούχα του αλλιώς. Η διαδικασία της αλλαγής της ενδυμασίας του περίφημου Μανωλιού προκαλεί...
Ο Μανωλιός και οι της νέας κυβέρνησης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Aυξάνονται τα κρούσματα ανευθυνότητας
Το «κίνημα» του αντιεμβολιασμού το πυροδοτεί η ίδια η κυβέρνηση αφού προσπαθεί πλέον, μετά τα κρούσματα θρομβώσεων με το AstraZeneca και μυοκαρδίτιδων με το Pfizer, να μεταθέσει τις ευθύνες στους ίδιους τους...
Aυξάνονται τα κρούσματα ανευθυνότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γυναικεία γονιμότητα: οδηγίες χρήσης
Το θρησκευτικό και ιατρικό ιερατείο, εκπροσωπούμενα από άνδρες που θεωρούν ότι αυτονοήτως φέρουν τη σχετική δικαιοδοσία, αποφάσισαν να συνεδριάσουν για τη γυναικεία γονιμότητα.
Γυναικεία γονιμότητα: οδηγίες χρήσης
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Επιστροφή στον Μεσαίωνα; Κάντε λίγο κράτει!
Η διαφήμιση με είχε αφήσει άφωνη. Μια γυναίκα με ένα εντελώς κακόμοιρο κι ενοχικό ύφος να κατακλύζεται από φόβο, τύψεις και αγωνία γιατί πέρασε τα 40 κι ενώ σπούδασε, δούλεψε, μέχρι που βρήκε και τον άντρα των...
Επιστροφή στον Μεσαίωνα; Κάντε λίγο κράτει!
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τους απολίτιστους (;) της κυβέρνησης
Πέρα βρέχει, για την κ. Μενδώνη. Ηθελα να ήξερα τι αποκόμισε από τη θητεία της στην επιστήμη της αρχαιολογίας, τι σχέση απέκτησε με τα λείψανα -αλλά τι λείψανα!- της χώρας της.
Για τους απολίτιστους (;) της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας