• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.2°C / 2.2°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.3°C / 4.1°C
  2 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 6.8°C
  4 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.5°C / -1.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  1°C -0.3°C / 4.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.6°C / -1.6°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 4.6°C
  3 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 7.5°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.1°C / 4.8°C
  7 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  39%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 1.9°C
  4 BF
  38%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -1.1°C / 0.6°C
  3 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 7.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C -0.6°C / 2.0°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 2.1°C
  3 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.4°C / 4.2°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  3 BF
  47%

O Σύλλογος Ολιστικής Αρχιτεκτονικής στέλνει τις ενστάσεις του για τα οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιεί η κατασκευάστρια εταιρεία στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πετροβάμβακες - υαλοβάμβακες

 • A-
 • A+

Εικόνες στην τηλεόραση δείχνουν ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατασκευαστική πρόοδος στα κτίρια που υψώνονται στον φαληρικό όρμο από το Ιδρυμα Νιάρχου και στα οποία θα στεγαστούν η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή και η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη.

Εντυπωσιακά, δεν λέω. Την ίδια, όμως, ώρα διαβάζω επιστολή του Συλλόγου Ολιστικής Αρχιτεκτονικής προς το Ιδρυμα με ενστάσεις για τα οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιεί η κατασκευάστρια εταιρεία· ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι τα υλικά πετροβάμβακας και υαλοβάμβακας και φορμαλδεΰδη είναι δυνάμει καρκινογόνα (επισυνάπτει έξι μελέτες και δημοσιεύματα διακεκριμένων επιστημόνων και οργανισμών που αποδεικνύουν το δίκαιο των ενστάσεων).

Απορεί (ο Σύλλογος) γιατί σε αντίστοιχα έργα στο εξωτερικό οι προδιαγραφές είναι οικολογικά, μη τοξικά και ανακυκλωμένα υλικά ενώ εδώ οι προδιαγραφές εμπεριέχουν καρκινογόνα υλικά.

Διαβάζω και την απάντηση των κατασκευαστών στους ισχυρισμούς του Συλλόγου: «Οι ισχυρισμοί σας σχετικά με τη χρήση καρκινογόνων ουσιών κρίθηκαν παντελώς αβάσιμοι από τους μελετητές και συμβούλους του έργου, αλλά και από τη διεθνή εταιρεία συμβούλων διαχείρισης έργων Faithfull & Gould που έχει αναλάβει ως εκπρόσωπος του εργοδότη τη συνολική ευθύνη παρακολούθησης της σύμβασης για την υλοποίησή του».

Ο Σύλλογος επιμένει και ανταπαντά: «Υπάρχει άμεσος συσχετισμός πετροβάμβακα και υαλοβάμβακα -στις οικοδομές- με τον καρκίνο». Δεν πείθονται από τους μελετητές και συμβούλους του Ιδρύματος Νιάρχου και προκαλούν τους συμβούλους: «Πιάστε τα καλά (σ.σ.: τα εν λόγω υλικά), με τα γυμνά σας χέρια, αν τολμάτε, μυρίστε τα, αν τολμάτε, και ρωτήστε καλά τον εαυτό σας αν θα τα χρησιμοποιούσατε στα δικά σας σπίτια, στα δικά σας γραφεία, στις αίθουσες διδασκαλίας, όπου φοιτούν τα παιδιά σας, αν θα θέλατε να παρακολουθήσετε, επί τρίωρο, μια συναυλία μουσικής ή μια παράσταση όπερας σε μια αίθουσα που έχει κατασκευαστεί με αυτά τα υλικά και να αναπνεύσετε μικροσωματίδια και να εισπνεύσετε φορμαλδεΰδη» και καταλήγουν: «Θα φροντίσουμε να ενημερώσουμε τον ίδιο τον κ. Νιάρχο, που, είμαστε σίγουροι, αγνοεί τις ενέργειες των συμβούλων του».

Σημαντική η παρέμβαση του Συλλόγου Ολιστικής Αρχιτεκτονικής. Δεν γνωρίζω τη συνέχεια· εκείνο που γνωρίζω, όπως όλοι θαρρώ, είναι η εκ των ων ουκ άνευ προστασία της δημόσιας υγείας. Ως εκ τούτου θα ήταν ευπρόσδεκτη μια διαυγής και τεκμηριωμένη απάντηση από τους κατασκευαστές ώστε να πάψουν να αιωρούνται ο φόβος και η επιφυλακτικότητα, αφού ο Σύλλογος επιμένει.

Γενικόλογες απαντήσεις και ατεκμηρίωτες δικαιολογίες δεν έχουν θέση στη σφαίρα της επικοινωνίας. Θέση έχουν η αλήθεια και η διαφάνεια. Γιατί λ.χ. τα οικολογικά υλικά δεν περιελήφθησαν στις προδιαγραφές, τη στιγμή μάλιστα που κοστίζουν ουσιαστικά το ίδιο με τα επιλεγέντα, καρκινογόνα, σύμφωνα με τον Σύλλογο;

Τις επιστολές υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κ. Στ. Τσίπηρας ([email protected]).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ελεύθεροι χώροι
Τι να σου κάνουν και οι ευαίσθητοι κοινωνικοί φορείς με το περιβάλλον και την τύχη του. Μόνοι τους παλεύουν με το θηρίο της κρατικής ακηδίας αλλά και με το άλλο θηρίο, που είναι και το χειρότερο, αυτό της...
Ελεύθεροι χώροι
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Λίγα για την αστική κηπουρική
Οι «κοινοτικοί κήποι» πρωτοεμφανίστηκαν στη Γερμανία κατά τον 19ο αιώνα για να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια τροφίμων και συνεχίστηκαν κατά τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την παγκόσμια οικονομική κρίση...
Λίγα για την αστική κηπουρική
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο υπουργός των Πράσινων Οικολόγων
Θυμάται, αλήθεια, κανείς τους Οικολόγους Πράσινους; Τους ποιους; Κι όμως, δύο στελέχη τους συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, ο ένας μάλιστα έως τον πρόσφατο ανασχηματισμό ήταν αναπληρωτής υπουργός...
Ο υπουργός των Πράσινων Οικολόγων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα αίτια των ιών
Εάν οι άνθρωποι δεν σεβαστούν το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή, οι ασθένειες που προέρχονται από ζώα θα πολλαπλασιαστούν - και άντε να ανακόψει η επιστήμη αυτόν τον πολλαπλασιασμό.
Τα αίτια των ιών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οχι στη Σκύρο ανεμογεννήτριες
Ομόφωνα αντιδρούν με ψήφισμά τους ο δήμος της μικρής αλλά πανέμορφης νήσου Σκύρου, φορείς και σύλλογοι στο σχεδιαζόμενο φαραωνικό έργο εγκατάστασης γιγαντιαίων αιολικών σταθμών, βιομηχανικής κλίμακας και...
Οχι στη Σκύρο ανεμογεννήτριες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας