• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.1°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 20.0°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 16.7°C
  1 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.9°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 16.7°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.6°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.0°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.7°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 17.2°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.9°C
  0 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  58%
Ακόμα μία δύσκολη εβδομάδα
(AP Photo/Oded Balilty)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακόμα μία δύσκολη εβδομάδα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Θα ήταν αστεία αυτή η έκφραση [ο τίτλος] εάν δεν ήταν τραγική, την ακούμε όμως καθημερινά από ειδικούς και αρμόδιους υπουργούς και γενικά από όλους εκείνους που εξακολουθούν να ψελλίζουν ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα σωστά και σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμά της. Τη μία δύσκολη εβδομάδα ακολουθεί ακόμα μία πιο δύσκολη και συνεχώς ακόμα μία πιο δύσκολη -και τα ψεύδη και η υποκρισία καλά κρατούν. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι υπερπλήρεις. Η αγορά, κλειστή. Ο εγκλεισμός επικρατεί. Η κοινωνία αδρανεί [μας έχουν καταντήσει έτσι]. Δίνουν και παίρνουν τα ψυχοφάρμακα. Σε ποια χώρα ζουν οι αδιανόητοι; Μήπως είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια πλέον; Σε ποιους απευθύνονται; Πόσο ακόμα θα υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα [τα αφεντικά τους];

«Βρέχει», λες του υπουργού Υγείας. «Ελάτε, τώρα», απαντά με βεβαιότητα, «μια ψιχάλα είναι». «Πλημμυρίσαμε, άνθρωπέ μου» του ξαναλές· «εμείς -αντιτείνει- έχουμε λάβει όλα τα αντιπλημμυρικά έργα». Για τις ΜΕΘ ο λόγος βεβαίως και την πλημμύρα ασθενών [και θανάτων]. Τα κάναμε όλα σωστά λέει ο κ. Κικίλιας -σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Και γιατρούς προσέλαβαν και χιλιάδες νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και τις ΜΕΘ αύξησαν. Και γιατί λοιπόν αφού τα έπραξαν όλα σωστά (εξ)αναγκάζονται [ταπεινώνονται] να επιτάξουν ιδιώτες γιατρούς [και όχι κλινικές];

Οι γιατροί του ΕΣΥ φωνάζουν και υποφέρουν, ξεπερνούν εαυτούς σε σωματικές και ψυχικές αντοχές, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου και αυτοί το βιολί τους -στην Ευρώπη, αναμασούν, είμαστε σε καλή θέση σε ό,τι αφορά τους θανάτους. Αυτοί είναι, δυστυχώς. «Μη μιλάτε για Μπέργκαμο -δυσανασχετεί ο υπουργός- δεν μου αρέσουν αυτές οι ρετσέτες (sic), όσοι τις εκστομίζουν κάνουν φτηνή αντιπολίτευση». Εχει σκεφτεί την ανεύθυνη και φτηνή διακυβέρνηση; Τα γεγονότα βοούν και αυτοί αυτοσυγχαίρονται για τους λιγότερους θανάτους. Πραγματική φτήνια -και περιφρόνηση στον κοινό νου.

Και ιδού η δική τους ρετσέτα: «Μία δύσκολη εβδομάδα ακόμα» και καθαρίσαμε -ακόμα «καθαρίζουμε». Είναι και που οι «ειδικοί» αρχίζουν να καταπίνουν τη γλώσσα τους· ευτυχώς, σιγά σιγά μειώνουν τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις -προς θεού, όχι η κυρία Παγώνη την οποία αναγνωρίζουν πλέον και τα κατοικίδια των σαλονιών. Με την ευκαιρία: Φείδου λόγου, κυρία. Αναρωτιέται κανείς αν είναι τόσο ανεπαρκείς ή ανίκανοι ή απλώς εκτελούν εντολές φίλων τους μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο,τι και να συμβαίνει -και μάλλον συμβαίνουν και τα δύο- συνιστά λόγο απομάκρυνσής τους από την εξουσία, προτού χαθεί ο έλεγχος και αρχίζουμε να θρηνούμε αμέτρητα θύματα -χτυπάμε ξύλο. Δεν αντέχει ο κόσμος να ακούει ότι θα αναμείνει ακόμα μία εβδομάδα και αυτή η εβδομάδα να μη λέει να τελειώσει -και όλο ανανεώνεται και επανέρχεται ίδια και απαράλλακτη. Δεν έχουν πρόγραμμα και ας λένε ότι βαδίζουν βάσει κάποιου [που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν (;)].

Είναι έντονος πλέον ο φόβος ότι θα ακολουθήσουν όχι μία αλλά πολλές ακόμα εβδομάδες, ίσως και μήνες, μια και οι εμβολιασμοί προχωρούν αργά και βασανιστικά, ώσπου η κοινότητα να νιώσει κάποια ασφάλεια.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα αίτια των ιών
Εάν οι άνθρωποι δεν σεβαστούν το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή, οι ασθένειες που προέρχονται από ζώα θα πολλαπλασιαστούν - και άντε να ανακόψει η επιστήμη αυτόν τον πολλαπλασιασμό.
Τα αίτια των ιών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τους «ειδικούς»...
Οι επιστήμονες αναγκάζονται σήμερα στην Ελλάδα να υπακούσουν σε ό,τι τους ωθούν οι πολιτικοί ηγέτες, έρμαια και αυτοί και πειθήνια όργανα των μεγάλων συμφερόντων, που θέλουν, σώνει και καλά, να γίνει...
Για τους «ειδικούς»...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η αποδυνάμωση των πέντε αισθήσεων
Παρατηρείται μες στην πανδημία μια απίσχνανση των αισθήσεων -λίγες οι προσλαμβάνουσες έτσι κι αλλιώς. Βλέπουμε τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού, τον φούρναρη και τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ· το πολύ.
Η αποδυνάμωση των πέντε αισθήσεων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η αλαζών Μπακογιάννη και οι ραγιάδες
Η κυρία Μπακογιάννη έδειξε τον δρόμο. Σιγά, τώρα, που θα την αποτρέψουν τα μέτρα που πήρε ο πρωθυπουργός [συμβαίνει να είναι αδελφός της] να πάει στην Κρήτη και να κάνει Πάσχα με τους δικούς της, συγγενείς και...
Η αλαζών Μπακογιάννη και οι ραγιάδες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ψυχική πανδημία
Μέσα στο σπίτι σε πιάνει κατάθλιψη και είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από ένα τόσο δυσάρεστο συναίσθημα [που γίνεται αρρώστια ζόρικη].
Ψυχική πανδημία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πρωθυπουργός, καταφρονητής των νόμων
Aξίζει να επιμείνει κανείς στον τρόπο που αντέδρασε η κυβέρνηση απέναντι στην κριτική που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για το φτωχό γεύμα σε βεράντα του σπιτιού βουλευτή της.
Πρωθυπουργός, καταφρονητής των νόμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας