• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 17.0°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.8°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 4.4°C / 17.0°C
  0 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.4°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  0 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 4.4°C / 21.0°C
  4 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.9°C / 21.0°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.6°C / 20.6°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 18.0°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  36%
Οι «56», το δάσος και η εξαπατημένη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «56», το δάσος και η εξαπατημένη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ολίγον ακατανόητο το κείμενο υποστήριξης προς τη Λίνα Μενδώνη των πενήντα έξι προσωπικοτήτων [των γραμμάτων, της τέχνης, του πολιτισμού...]. Κανένας, λένε, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική της επάρκεια, το έργο της και το προσωπικό της ήθος και δεν έχει σημασία αν συμφωνεί αυτός ο κάποιος ή διαφωνεί με την πολιτική της.

Πρώτον, κανένας δεν αμφισβήτησε τα όσα αναφέρουν οι «56», αλλά, δεύτερον, έχει και παραέχει σημασία η άσκηση της πολιτικής της, για να μην πούμε ότι μόνο αυτό έχει σημασία σε μια κυβερνητική θέση. Υπάρχει κι ένα τρίτο: η στάση που κράτησε παρά τις κατακραυγές της κοινής γνώμης και ο τρόπος που έριξε [στεγνά] στον Καιάδα, στα σκουπίδια τον πρώην συνεργάτη της προτού μάλιστα μιλήσει η Δικαιοσύνη· το γάντζωμά της στην καρέκλα της εξουσίας.

Οταν εξαπατάσαι και βρίσκεσαι σε μια τόσο κρίσιμη θέση οφείλεις να πας σπίτι σου, διότι αποδεικνύεται ότι είσαι αφελής και ολίγος στο να παίρνεις μυρωδιά τι συμβαίνει στο υπουργείο σου - και ας έχεις έργο, ας είσαι επιστημονικά επαρκής, ας έχεις ακέραιο ήθος, διότι τι να τα κάνεις αυτά όταν ο κάθε επιτήδειος μπορεί να σε εξαπατήσει; Φαντάζεται κανείς τι θα γινόταν αν βρίσκονταν ακόμη ένας-δύο με υποκριτική τέχνη και να την εξαπατήσουν, τι ογκώδη προβλήματα θα παρουσιάζονταν; Τι να τα κάνεις το έργο και το ήθος και την επιστήμη όταν χάσκουν αδιανόητοι κίνδυνοι επειδή εύκολα εξαπατάσαι; Πολιτικός είναι αυτός που ξέρει να οσμίζεται τους κινδύνους και να οραματίζεται, όχι μόνο να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο.

Αναφαίρετο δικαίωμα των «56» να υποστηρίξουν την υπουργό Πολιτισμού, αλλά, δυστυχώς, είναι αυτοί που χάνουν το δάσος - καθαρή πολιτική, ευθιξία και απελευθέρωση από τα μαγνάδια της εξουσίας [και όχι παραμονή σε αυτήν παντί τρόπω και σθένει και ξέρω γω πώς αλλιώς δεν ξεκολλάει -με τίποτα!- κανείς από εξουσιαστικούς θώκους].

Δεν ήταν μια ατυχής έκφραση, όπως έσπευσε η κυβέρνηση να τη δικαιολογήσει διά στόματος του πρωθυπουργού, ήταν μια αηδιαστική συμπεριφορά εκ μέρους της - τουλάχιστον αυτό το αίσθημα προκάλεσε σε πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Αλλο άστοχη και ατυχής έκφραση και άλλο απωθητική στάση και συμπεριφορά. Απορώ, όμως, ουδείς εκ των πενήντα εξ ενοχλήθηκε από την εξαπάτηση αμέσως που υπέστη η υπουργός και με τον χαρακτηρισμό (είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος),που που απέδωσε, αδιαφορώντας παγερά για τη Δικαιοσύνη που πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο; Μικρή απορία, απλώς.

Δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση που ζητεί επιμόνως -και σωστά- την απομάκρυνσή της, είναι και οι ταπεινοί πολίτες και οι ακομμάτιστοι άνθρωποι, όσοι τέλος πάντων διαθέτουν λίγο νιονιό. Μπορεί να βολεύει την κυβέρνηση να εστιάζει την κριτική της στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν είναι αληθές, είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που δεν ανήκουν στο εν λόγω κόμμα και αγανακτούν με την κυβερνητική σύμπνοια - είναι μια ομάδα, όπως λέει και ο αρχηγός τους.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τον διχασμό...
Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να νοιάζεται και τόσο για την εθνική ομόνοια όσο να παραμείνει αρραγές το μέτωπο της κυβέρνησής του - διότι εάν πραγματικά νοιαζόταν, δεν θα επέτρεπε στους υφισταμένους του να...
Για τον διχασμό...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλέξη, φάε τη σκόνη μου!
Και ο Μητσοτάρχας μου, το καμάρι του Λυκαβηττού, το καϊμάκι του καφέ στο Ντα Κάπο, η δοξαριά στον Ικαριώτικο, η ρακέτα του Τσιτσιπά, το λάβαρο του ’21, η ντούγκλα στο μουστάκι του Καραϊσκάκη, ναι, αυτός ξέρει!
Αλέξη, φάε τη σκόνη μου!
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η σεσημασμένη
H εξαπατημένη υπουργός Πολιτισμού εξακολουθεί να παραμένει στη θέση της, αφού αυτό είναι φυσιολογικό για τον πρωθυπουργό και τα παπαγαλάκια του -και πολλούς άλλους.
Η σεσημασμένη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο πρωθυπουργός που ενθαρρύνει τους υβριστές
Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο πρωθυπουργός έχει απύλωτο στόμα, έχει όμως απύλωτη σκέψη-ιδεολογία και αυτό φαντάζει χειρότερο. Ασφαλώς δεν πρέπει να παραπονιέται όταν βλέπει στο διαδίκτυο λαϊκές ύβρεις...
Ο πρωθυπουργός που ενθαρρύνει τους υβριστές
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πιπιλώντας την ίδια καραμέλα
«Επικοινωνιακό λάθος». Αυτήν την καραμέλα πιπιλάνε τα κυβερνητικά στελέχη, κατ’ εντολήν προφανώς του πρωθυπουργού και κατόπιν συστάσεως των επαγγελματιών της προπαγάνδας που υπηρετούν το επιτελικό κράτος.
Πιπιλώντας την ίδια καραμέλα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι εξαπατημένοι φιλελεύθεροι και τα πρόβατα
Η φιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει καθαρά πλέον την (ακρο)δεξιά της δομή και ταυτότητα: αστυνομία στα πανεπιστήμια με αλόγιστη χρήση βίας, χημικών, προσαγωγές, συλλήψεις.
Οι εξαπατημένοι φιλελεύθεροι και τα πρόβατα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας