• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 35.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.4°C / 34.4°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 34.9°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.1°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 35.5°C
  0 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 29.2°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 33.8°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 30.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 31.2°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 34.4°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 31.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.7°C / 36.0°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 32.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 32.8°C
  3 BF
  27%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τη βία στους χώρους εργασίας

 • A-
 • A+

Να, λοιπόν, που βγαίνουν στη φόρα οι θλιβερές συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας. Εργαζόμενοι που υφίστανται βία από τους προϊσταμένους τους δηλώνουν ότι δεν αντιδρούν σε λεκτική, ψυχική, σωματική βία των τελευταίων από φόβο μη χάσουν τη δουλειά τους. Ο φόβος κυριαρχεί. Ο φόβος οδηγεί στην απώλεια αξιοπρέπειας και στην απομάκρυνση της ελευθερίας.

Ο φόβος. Ο φόβος. Είναι αλήθεια ότι μερικοί τζιτζιφιόγκοι έτσι και αποκτήσουν μια θέση εξουσίας θεωρούν ότι είναι κάπως σαν θεοί και μπορούν να εκπληρώσουν ό,τι αρρωστημένο τους βασανίζει στις σχέσεις τους με τον περίγυρο, ό,τι μνησίκακο κουβαλάνε, ποιος ξέρει πόσα χρόνια.

Και πώς αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα, την κάθε τους μέρα όσοι υφίστανται τη βία; Μα, δεν είναι τυχαίο ότι έχει αυξηθεί η κατανάλωση ψυχοτρόπων φαρμάκων, ότι τα πρόσωπα των περισσότερων είναι συνοφρυωμένα, στερημένα από χαμόγελο και γλυκύτητα -εξ ου η εξορία της ομορφιάς και της αλληλεγγύης από τις κοινωνικές σχέσεις. Χάνεται η οποιαδήποτε διάθεση για χιούμορ και κάθε είδους αστεϊσμό, σκληραίνει ο ψυχισμός, γίνεται άκαμπτο το σώμα. Εχουν πει μερικοί ότι είναι χαμένη εκείνη η μέρα κατά την οποία δεν μπορέσαμε να γελάσουμε -όταν γελάει ανοιχτόκαρδα κάποιος χίλιοι ήλιοι εμφανίζονται στον χώρο. Να φανταστούμε την έκρηξη φωτός όταν αυτός ο κάποιος αρχίζει να χορεύει. Αλλά πάνε αυτά. Ο εικοστός πρώτος αιώνας είναι κόσμος αχαλίνωτης βίας -και στα έθνη και στην οικουμένη [και μέσα στις ίδιες τις οικογένειες, τι να λέμε...].

Και, όσο κι αν ηχεί παράδοξα, πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται στις θρησκείες για να βρουν ένα αποκούμπι, να ξεχάσουν μέσα τους τη βία που τους ασκείται καθημερινά. Αλλοι διακόπτουν κάθε επαφή τους με την πολιτική, με τα συνδικάτα, με τις πολιτικές οργανώσεις ή με την τοπική αυτοδιοίκηση, διότι σε τίποτε δεν τους βοηθάνε. Νέοι, αδύναμοι, [ξε]πέφτουν σε ναρκωτικές ουσίες ενώ ελάχιστοι ανοίγουν από μόνοι τους [υπερβολή] την πόρτα του ψυχιατρείου, διαβαίνουν την πύλη και δεν ξαναβγαίνουν. Αστε... και λοιπά.

Είναι γεγονός ότι η σιωπή βοηθά στη διαιώνιση αυτής της «πραγματικότητας» στους χώρους εργασίας προσφέροντας χαρά στους χρήστες βίας, αλλά κάνοντάς τους ασύδοτους στη χρήση της. Πάντα οι εξουσίες, από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη, βρίσκουν τον τρόπο να σκορπίζουν τον φόβο στους υπηκόους τους -είναι εξάλλου ο μόνος τρόπος να διατηρούνται και να ενδυναμώνονται. Και βεβαίως, ισχύει αυτό και για τα δημοκρατικά, ας τα πούμε έτσι, καθεστώτα. (Εκπληξη προκαλούν δημοσιεύματα που κάπως δικαιολογούν αυτές τις συμπεριφορές της ιεραρχίας -κατά τα άλλα οι συγγραφείς τους μάχονται, λένε, για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Είναι σε σύγχυση ο κόσμος.)

Είναι προφανές ότι οι βιαιοπραγούντες ηδονίζονται βλέποντας την αδυναμία και τον φόβο των «υποδεέστερων». Επίσης βέβαιο είναι ότι οι πολλοί έχουν αποδεχτεί αυτήν την ανωμαλία στις ιεραρχικές σχέσεις. Πρέπει να επιμείνει κανείς στην έννοια ιεραρχία [να την αναλύσει, να την ερμηνεύσει, να την αποδιαρθρώσει] εάν θέλει να είναι θιασώτης της ισότητας και εάν όντως αγαπά το όντο άνθρωπος. Τους μικρούς εξουσιαστές να φοβόμαστε περισσότερο, εννοείται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι προσλήψεις, οι γονείς και τα τέκνα τους
Φαίνεται περίτρανα πλέον ποια είναι η πραγματική νοοτροπία και «φιλοσοφία» τούτου του κυβερνητικού συνονθυλεύματος από πρώην «σοσιαλιστές», ακροδεξιούς και άλλα λαμπρά αστέρια, χαμένα στη δίνη της εξουσίας και...
Οι προσλήψεις, οι γονείς και τα τέκνα τους
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Βία και εξουσία
Βία είναι, πριν και πάνω από όλα, η εξουσία· αυτό οφείλουμε να θυμόμαστε και μετά να μιλάμε για αγωγές, παιδείες, πολιτισμούς και λοιπά «ξερολίστικα» -είτε συμφωνούμε είτε όχι ότι η βία είναι η μαμή της...
Βία και εξουσία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Δεν ντρέπονται...
Hταν για λύπηση ο Ελληνας πρωθυπουργός την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, στη συζήτηση που ο ίδιος συγκάλεσε για το κοινωνικό τάχα μου κράτος.
Δεν ντρέπονται...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για το «ναι σε όλα»...
Με τέτοια εξουσία και τέτοιον λαό πώς είναι δυνατόν να μη λέει «ναι» ο Μητσοτάκης σε ό,τι τον προστάζουν; Αυτό έμαθε από μικρό παιδί, αυτό πράττει. Εάν δεν πει «ναι» σε όλα, δεν έχει προκοπή, δεν υπάρχει γι’...
Για το «ναι σε όλα»...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Βία και πόλεμος
Σαφώς κάτι δεν πάει καλά με την ανθρωπότητα, με τους φόβους της μεν, με την άλογη χρήση βίας δε. Αλλά πώς θα γράφονταν θεωρίες του πολέμου, πώς θα πλούτιζαν οι πολεμικές βιομηχανίες, πώς θα εγκλώβιζαν τους...
Βία και πόλεμος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο Χατζηδάκης, οι εργατοπατέρες, οι εργοδότες
Bροντοφώναξε, απευθυνόμενος στο αντίπαλο «ακροατήριο» της Βουλής, ο φιλελεύθερος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, χωρίς ντροπή και με μεγάλη ασέβεια προς την ελληνική ιστορία: «Εσείς είστε με τους...
Ο Χατζηδάκης, οι εργατοπατέρες, οι εργοδότες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας