Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.6°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.3°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 0.6°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 6.7°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 0.0°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.0°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 9.4°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 12.0°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.3°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 6.1°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 6.7°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  87%
Η αντρική βία στην κάθε μέρα μας
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αντρική βία στην κάθε μέρα μας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Aντε πάλι να μαζεύουμε τα μέλη μας μετά την εκ νεφελών πτώση μας αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε τι συνέβη στην πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας. Μπράβο της βεβαίως για το σθένος της -θέλει πραγματικά κότσια να καταγγείλεις, δημόσια μάλιστα, τη δομή και την αποδοχή αυτής της πατριαρχικής, δυστυχώς ακόμη, κοινωνίας. Ολοι το ξέρουμε αλλά προσποιούμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε τη λανθάνουσα [να μην πούμε πασιφανή] φαλλοκρατική «νοοτροπία» που επικρατεί στην κοινωνική ιεραρχία, η οποία κυκλοφορεί σε όλα τα στρώματα [εργάτες, αγρότες, φοιτητές, καλλιτέχνες, γενικά σε κάθε χώρο εργασίας...].

Καλό είναι να θυμηθούμε λίγα λόγια για την «προέλευση και το μέλλον του κοινωνικού μας συστήματος», τον υπότιτλο ήγουν της «Πατριαρχίας» του Ernest Borneman: «Αν η γυναίκα θέλει να βρει τον εαυτό της πρέπει να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας που να είναι απαλλαγμένη από τάξεις και από την ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Κάθε προσπάθεια ενσωμάτωσης στο πατριαρχικό σύστημα διαφθείρει τη γυναίκα.

Η γυναίκα δεν μπορεί να απελευθερώσει τον εαυτό της και τα παιδιά της με την προσαρμογή της στην πατριαρχία, με την “κατάληψη της εξουσίας” μέσα στο πλαίσιο του πατριαρχικού συστήματος, και οπωσδήποτε με την “εξίσωσή” της με τον πατριάρχη, παρά μόνο με την κατάργηση του πατριαρχικού συστήματος. Το ότι έτσι θα απελευθερώσει και τον άνδρα θα μπορέσουν να το συνειδητοποιήσουν και τα δύο φύλα μόνο όταν, για πρώτη φορά από την εποχή της γενοταγούς και φυλετικής κοινωνίας, ανακαλύψουν ότι ο αυτοσεβασμός και ο αμοιβαίος σεβασμός ταυτίζονται».

Αυτά όμως ακούγονται πολύ μαρξιστικά και ξεπερασμένα. Λοιπόν, δεν είναι καθόλου ξεπερασμένα και μάλιστα είναι ενθρονισμένα στο μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητας. Δεν ήσαν λίγοι αυτοί που χλεύασαν την πρωταθλήτρια, όχι τόσο γιατί «άργησε» τάχα να προβεί στις αποκαλύψεις της· καταλαβαίνουμε πού οφείλεται ο χλευασμός τους.

Σε έναν τόπο με τόσες κοινωνικές ανισότητες και τόσο χαμηλό πολιτιστικό επίπεδο η γυναίκα εξακολουθεί να είναι κάτι σαν αντικείμενο για όλους αυτούς τους χλευαστές, για όλους αυτούς τους πρωτόγονους εννοείται -αν και στους πρωτόγονους ήσαν διακριτοί οι ρόλοι αντρών-γυναικών και αμοιβαίος ο σεβασμός. Αυτό βέβαια παρατηρείται και στις πολιτισμένες τάχα δυτικές κοινωνίες. Η Δύση δεν έχει καταφέρει και πολλά πράγματα σε αυτόν τον κρίσιμο ανθρωπολογικά τομέα, που αφορά τις σχέσεις των δύο φύλων.

Η «ορθολογική» κοινωνία αποκαλεί τον βιασμό [αυτή τη φρικώδη αντρική πράξη] σεξουαλική κακοποίηση. Ποια κακοποίηση -βιασμός είναι, εξευτελισμός και ταπείνωση του γυναικείου σώματος. Δεν ξεχνάμε ότι οι βιασμοί είναι ένα από τα επαχθέστερα όπλα σε εμπόλεμους. Βιασμός είναι ακόμα κι όταν φαίνεται ότι η γυναίκα συναινεί [διότι αν αρνηθεί θα χάσει τη δουλειά της ή το όποιο μέλλον ανοίγεται μπροστά της].

Είμαστε, ναι, μια φαλλοκρατική κοινωνία αλλά αρνούμαστε να το αποδεχτούμε, γιατί τι σόι φιλελεύθεροι και αριστεροί [αναρχικοί και λοιπά...] θα ήμασταν αν το παραδεχόμασταν. Οι τιμωρητικοί θεσμοί δεν είναι σε θέση να απαλείψουν την αντρική βία -τη βία γενικά. Τιμωρείται, εδώ εκεί, κανένας για τα μάτια των θεσμών [του πολιτισμού, της δημοκρατίας], η νοοτροπία όμως [και όχι ένστικτο] της αντρικής βίας εξακολουθεί να κυριαρχεί στην καθημερινότητα όλων.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Βιασμοί...
Συναρπάζει στην ανάγνωσή του το βιβλίο «Στην κόλαση των ομαδικών βιασμών». Η ηρωίδα, που είναι η ίδια η συγγραφέας, έχοντας υποστεί πολλαπλούς ομαδικούς βιασμούς στα προάστια του Παρισιού από συμμορίες...
Βιασμοί...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Απεργός πείνας...
Μεταξύ του κράτους δικαίου και του απεργού πείνας προτιμώ ανεπιφύλακτα τον απεργό πείνας, διότι κάτι λάθος έχει κάνει το κράτος αυτό για να οδηγήσει έναν κρατούμενο σε αυτή την έσχατη μορφή διαμαρτυρίας και...
Απεργός πείνας...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ευχές για τη ζωή και την υγεία όλων
«Τι ζούμε... Από το ένα κακό στο άλλο. Δέκα χρόνια μαστίγωμα... Να 'χεις τα όποια δικά σου προβλήματα και να μη βλέπεις ένα καλό, μια ελπίδα, ένα φως γύρω σου. Μέτρα-θάνατοι, μέτρα-σκάνδαλα...»
Ευχές για τη ζωή και την υγεία όλων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Δημοσιογράφοι κι αστυνόμοι
Δεν δίνουν χώρο και δικαίωμα στους «αντιπάλους», στους διαφορετικούς, στους εγκληματίες, στους δολοφόνους· γι' αυτούς μετράει ότι ο Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί έντεκα φορές για ανθρωποκτονία, άρα τι ψάχνουμε...
Δημοσιογράφοι κι αστυνόμοι
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος
Ας εμφανιστούν στην Αγορά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος και ας μας πουν πώς βλέπουν τον άνθρωπο - όποιον άνθρωπο αγωνίζεται απλώς για την [αυτονόητη] ικανοποίηση των δικαιωμάτων του.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η σεσημασμένη
H εξαπατημένη υπουργός Πολιτισμού εξακολουθεί να παραμένει στη θέση της, αφού αυτό είναι φυσιολογικό για τον πρωθυπουργό και τα παπαγαλάκια του -και πολλούς άλλους.
Η σεσημασμένη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας