• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 23.8°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.3°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.2°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 25.5°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 26.0°C
  0 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  96%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ντροπή και η απαραίτητη παραίτηση

 • A-
 • A+

Τελικά είτε το θέλουν είτε όχι οι κυβερνώντες είναι από τους κύριους υπεύθυνους για την εμφάνιση και διασπορά του κορονοϊού. Μισό λεπτό όμως - όχι μόνο οι δικοί μας, αλλά όλες οι κυβερνήσεις του πλανήτη που πιστεύουν ότι μόνη λύση στη διαχείριση και διακυβέρνηση των ανθρώπων είναι ο καπιταλισμός, δηλαδή η άλογη και άμετρη οικονομική ανάπτυξη, η ελευθερία των αγορών, το «δίκαιο» των ελίτ, ο οικονομισμός της πολιτικής, η απαξίωση του λόγου και της τέχνης κ.ά.

Ολα αυτά που υποτίθεται θα επέφεραν αφθονία αγαθών και ισοκατανομή τους, κοινωνική δικαιοσύνη και ευδαιμονία [ευτυχία] στους ανθρώπους, έχουν «καταφέρει» τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: διεύρυνση του χάσματος πλούσιων και φτωχών, εξάπλωση της [θανατηφόρας] φτώχειας, επικίνδυνη μόλυνση και υπερθέρμανση του πλανήτη [με όλες αυτές τις γιγάντιες αποψιλώσεις δασών, ωκεάνιες εξορύξεις, καταστροφές οροσειρών, αφανισμούς εμβίων όντων που διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα μικρόβια να ενσωματώνονται στον άνθρωπο, αχαλιναγώγητος αστισμός...].

Θα πρέπει να νιώθουν ντροπή όλοι αυτοί που κυβερνούν. Η «θεωρία» τους, η «ιδεολογία» τους, η «φιλοσοφία» τους είναι αυτές που μας οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο. Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που διέρρηξε το εθνικό σύστημα υγείας - σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη υποβάθμιση της παιδείας και την επέκταση της κρατικής καταστολής ο κόσμος τρομοκρατείται και αδυνατεί να σκέφτεται με ορθό τρόπο, με τρόπο δηλαδή που θα απαιτούσε και θα πετύχαινε τις ελευθερίες του και τα δικαιώματά του [κυρίως το δικαίωμα στην τροφή, την παιδεία, την εργασία, τις υπηρεσίες υγείας].

Και πώς αντιδρούν οι κυβερνήσεις σε αυτό το μέγα αδιέξοδο; Με ασύστολη καταστολή και απαγόρευση κυκλοφορίας και συγχρωτισμού, αυστηρό έλεγχο στις μετακινήσεις. Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο για την ανάσχεση της διασποράς του ιού, ταυτόχρονα όμως αυτό είναι και το μέγα «επίτευγμα» του καπιταλισμού, στον οποίο εξακολουθούν να ομνύουν οι αφελείς υπερασπιστές του και οι φανατικοί υποστηρικτές του. Πρέπει να ντρέπονται όσοι έχουν ακόμα τσίπα και διαπνέονται από το καπιταλιστικό ιδεώδες.

Δεν πρέπει απλώς να ντρέπονται. Οφειλαν να παραιτηθούν αυθωρεί και παραχρήμα - να ζητήσουν μάλιστα συγγνώμη από τους λαούς γι' αυτήν τους την κοσμογονική απρέπεια. Επρεπε να επιτεθεί η πανδημία για να συνειδητοποιήσουν οι ακραιφνείς του καπιταλισμού πόσο εθνικής εμβέλειας έργο είναι η συγκρότηση και ενδυνάμωση ενός εθνικού συστήματος υγείας, αυτοί που διαλαλούσαν τα δήθεν οφέλη της ιδιωτικής υγείας, που υμνούσαν τους φίλους τους κλινικάρχες και ταυτόχρονα λοιδορούσαν το εθνικό σύστημα υγείας, όπως κι αν (υπο)λειτουργούσε. Είναι φανερό: δεν έχουν τσίπα. Δεν ξέρω τι θα γινόταν μέσα σε ένα σοσιαλιστικό σύστημα, εκεί όμως η υγεία ήταν πάνω απ' όλα τουλάχιστον.

Κραυγάζουν τώρα κυβερνητικά στελέχη να τηρήσουμε τα απαγορευτικά μέτρα. Επρεπε από νωρίτερα να αντιληφθούν πόσο παραπλανημένοι είναι από το κατ' αυτούς υπέροχο καπιταλιστικό σύστημα και να πάψουν να ισχυρίζονται, κοκορευόμενοι δε, ότι Δεν Υπάρχει Εναλλακτική Λύση. Οταν κοιτάς την κοινωνία στα μάτια και έχεις πρόθεση να συνομιλήσεις μαζί της -και να συναισθάνεσαι- βρίσκεις λύσεις. Αλλά αυτοί ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν πραγματικά για την κοινωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο κορονοϊός βολτάρει στις εφημερίες
Δεν υπήρχαν βεβαίως μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού μέσα στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» όπου ασθενείς και οι συνοδοί τους ήμασταν στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες στην εφημερία του Σαββάτου.
Ο κορονοϊός βολτάρει στις εφημερίες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Kαταπληκτικά...
Η κυβέρνηση δεν μπορεί με κανένα τέχνασμα πλέον να κρύψει ότι είναι ανίκανη να συγκρατήσει την κατρακύλα της και μάλιστα σε όλους τους τομείς –κάπως τα έχει καταφέρει ο υπεύθυνος για την ψηφιακή τεχνολογία,...
Kαταπληκτικά...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τις απούσες πολιτικές προτάσεις
Δεν μπορεί το κάθε μειράκιο της πολιτικής να διεκδικεί για πάρτη του τη δημοκρατία χωρίς να γνωρίζει ποιοι έχουν αγωνιστεί για την εγκαθίδρυσή της και την παγίωσή της στο νεοπαγές ελληνικό κράτος, πόσο αίμα...
Για τις απούσες πολιτικές προτάσεις
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο τουρισμός, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση
Eδώ και πολλά χρόνια αρκετοί φωτισμένοι, ή απλώς σοβαροί, άνθρωποι προειδοποιούσαν ότι έτσι όπως το πάνε οι ελληνικές κυβερνήσεις το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να γίνουμε οι Ελληνες γκαρσόνια της...
Ο τουρισμός, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εορταστικόν...
Διότι γιορτές είναι (;) η προσπάθεια να τιθασευτεί το μέσα θηρίο - το άλογο να γίνει λογικό. Βέβαια τέτοια δεν γίνονται με Μητσοτάκηδες και Αδώνιδες και Βορίδηδες και λοιπούς ασυνάρτητους της πολιτικής,...
Εορταστικόν...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Περί σωφροσύνης
Δεν είπαμε ότι είναι άφρονες οι πολλοί της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός, απλώς δεν φαίνονται σώφρονες, αγνοούν βασικά πράγματα για τη δημοκρατία και, όπως προκύπτει, για τον εαυτό τους.
Περί σωφροσύνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας