• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.2°C / 33.5°C
  5 BF
  16%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 36.5°C
  3 BF
  25%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.5°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.0°C
  4 BF
  27%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 34.0°C
  1 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 31.5°C
  0 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 31.0°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 32.7°C
  4 BF
  12%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.5°C / 33.9°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα προβλήματα των ξεναγών της χώρας

 • A-
 • A+

Aναμφισβήτητα ένας από τους κλάδους που επλήγησαν σχεδόν καθολικά από την εφαρμογή των δύο λοκντάουν είναι αυτός των Ξεναγών Ελλάδας. Μέσα στο 2020 έγιναν ελάχιστες έως μηδαμινές περιηγητικές δραστηριότητες. Την άνοιξη πήραν μεν το βοήθημα των 800 ευρώ για τον μισό Μάρτη και Απρίλη, χωρίς όμως ένσημα. Πρόσφατα πήραν ακόμη 534+534 ευρώ (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), με ένσημα αυτή τη φορά, με πλήρη δηλαδή ασφαλιστική κάλυψη. Αυτά ήσαν όλα κι όλα - αν τα προσθέσει κανείς ούτε καν πλησιάζουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας τους, «οι δύο μήνες επιπλέον αποζημίωση (Νοέμβριος και Δεκέμβριος) θα μας δώσουν τα λίγα παραπάνω πολύτιμα ένσημα, που αποτελούν τη μοναδική προϋπόθεση επιδότησης ανεργίας για δύο μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο)».

Ζητούν λοιπόν από την Πολιτεία να παραταθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2021 (ώστε να έχουν εκατό ένσημα το 2021), καθώς και αναδρομική αποζημίωση για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020 ώστε να συγκεντρώσουν ένα αξιοπρεπές ποσό διαβίωσης.

Είναι γεγονός ότι μέσα στο 2020 υπήρξε καθολικός αποκλεισμός περιηγήσεων τουλάχιστον από Μάρτιο έως Ιούνιο και από τον Νοέμβριο και εντεύθεν, καθώς: οι αρχαιολογικοί χώροι παρέμειναν κλειστοί όπως και τα μουσεία· κλειστά παρέμειναν επίσης τα σχολεία που κάνουν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις. Υπήρξε ωσαύτως αποκλεισμός ξένων περιηγητών και επισκεπτών, κυρίως αυτών που αγαπούν τα αρχαία της χώρας, καθώς τα αεροδρόμια και τα σύνορα ήσαν κλειστά το μεγαλύτερο διάστημα. Τα κρουαζιερόπλοια επίσης δεν φάνηκαν, οι επιβάτες των οποίων θα μπορούσαν να επισκεφθούν αυτούς τους χώρους. Αλλά και τους λίγους μήνες που άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία τα υγειονομικά πρωτόκολλα ήσαν τόσο αυστηρά ώστε ελάχιστοι μπόρεσαν να εργαστούν, αφού και στα λεωφορεία ακόμη υπήρχε πάντα ο κίνδυνος λόγω συγχρωτισμού. Οποιος πρόλαβε λοιπόν - δηλαδή τι πρόλαβε...

Αυτά τα καυτά ζητήματα καλείται να λύσει η κυβέρνηση - και προφανώς ο κλάδος των ξεναγών δεν είναι ο μόνος που πλήττεται σχεδόν ολοκληρωτικά, είναι όμως αυτός που εξαρτάται αποκλειστικά από την τουριστική κίνηση. Η ειρωνεία είναι ότι το 2020 είχε προαναγγελθεί ως έτος με αυξημένη τουριστική κίνηση και ως εκ τούτου οι ξεναγοί είχαν προβεί σε δανειοληψίες με αποτέλεσμα τώρα να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να είναι πνιγμένοι στα χρέη και σε άλλες, π.χ., φορολογικές υποχρεώσεις. Είναι επίσης γεγονός ότι, δεδομένης της φύσης της ημερήσιας, εξαρτημένης εργασίας, η ανυπαρξία εργασίας ούτε αμείβεται ούτε καταγράφεται ούτε γίνεται αντιληπτή από την Πολιτεία. Φαίνεται λοιπόν να έχουν δίκιο ζητώντας παράταση της επιδότησής τους, μια και ο τουρισμός εφέτος κινήθηκε υποτυπωδώς, παύοντας να είναι η ισχυρότερη βιομηχανία της χώρας κατά πώς λένε και οι φιλελεύθεροι της κυβέρνησης.

Δεν ξέρω εάν θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους, πρέπει, όμως, να ικανοποιηθεί εάν οι κυβερνώντες θέλουν να είναι ή να φανούν συνεπείς με τη γνώμη-«φιλοσοφία» που έχουν για τον τουρισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κατά κυβέρνησης και σκοταδιστών αντιεμβολιαστών
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κόντρα στους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πανδημία αλλά και όλους τους τομείς, καλεί αύριο ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης.
Κατά κυβέρνησης και σκοταδιστών αντιεμβολιαστών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κοβιντιακοί φοιτητές
Ξεκίνησαν με ορμή και ενθουσιασμό πριν από δύο χρόνια όσοι νέοι κατάφεραν να μπουν στα πανεπιστήμια. Ο ενθουσιασμός τους κράτησε λίγους μόνο μήνες - μετά οι πύλες των πανεπιστημίων ήσαν κλειστές, γιατί όλα τα...
Κοβιντιακοί φοιτητές
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την απουσία πηγαίου χιούμορ
Εκτός από την ψυχική απορρύθμιση και αποδιοργάνωση που έχει επιφέρει ο εγκλεισμός, εκτός από τη νοητική αμηχανία, έλλειψη προσοχής λ.χ., μικρή απώλεια μνήμης, απαισιόδοξες σκέψεις, συμβαίνει να έχει χαθεί και...
Για την απουσία πηγαίου χιούμορ
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η Δεξιά και οι κοβιντιανές μέρες
Επιτέλους οι πολίτες βλέπουν καθαρά ποιους εξέλεξαν με την ψήφο τους · νόμιζαν προφανώς ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεφύγει από τη νοοτροπία της παλαιάς Δεξιάς, με τόσους που πήρε στη δούλεψή του από το κάποτε...
Η Δεξιά και οι κοβιντιανές μέρες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ευρωπαϊκή σεισάχθεια και Επίκτητος
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες -και οι ηγέτες όλου του κόσμου- προτιμούν να πάνε στον αγύριστο παρά να προβούν, ως οφείλουν, σε μια γενναία σεισάχθεια, που θα επανέφερε τον κόσμο σε μια υγιή οικονομική συνθήκη.
Ευρωπαϊκή σεισάχθεια και Επίκτητος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι αποστάσεις και η εμπιστοσύνη
Nα λοιπόν, εκόντες άκοντες, επιδιδόμαστε στην επαναξιολόγηση της κοινότητας, της ζωής της ίδιας. Οταν αυτό γίνεται υπό συνθήκες φόβου ή και πανικού, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το εγγύς μέλλον της...
Οι αποστάσεις και η εμπιστοσύνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας