• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.6°C / 11.7°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 7.4°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 11.6°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.3°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.1°C / 7.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.7°C / 3.4°C
  1 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.0°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 15.7°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 4.4°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.5°C / 9.4°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 1.8°C / 9.3°C
  1 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 11.9°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.4°C / 4.9°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 7.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το λοκνταούνιασμα και ο φιλελευθερισμός

 • A-
 • A+

Eνα νέο ρήμα εμφανίζεται από τους νέους και εισβάλλει στην ελληνική γλώσσα -και ίσως να καθιερωθεί: λοκνταουνιάζομαι, που θα πει κλειδώνομαι [στα έγκατά μου], στα πιο χαμηλά επίπεδα του εαυτού μου, της αξιοπρέπειας· επίσης: πλαντάζω, μαργώνω, ασφυκτιώ, σαλεύω, παρανοώ, βαριανασαίνω, βαρυγκωμώ, πνίγομαι.

Αντε να δούμε τώρα τι θα αλιεύσει από την αρχαιοελληνική ο Μπαμπινιώτης για να το φέρει στο μέτρο και τον ρυθμό της ελληνικής, ποια λέξη θα επιλέξει για τον εξελληνισμό του ρήματος, του δυσκολοπρόφερτου και αρκετά λαϊκοφανούς τούτου τύπου. Αμα όμως αλεστεί στην κάθε μέρα μια χαρά θα προφέρεται και μια χαρά θα ακούγεται και μια χαρά επίσης θα καταλαβαίνουμε όλοι τι εννοεί, σε όποια πρόταση κι αν τοποθετηθεί.

Θα παραπέμπει ευθέως σε δύσκολους, πικρούς καιρούς, σε εποχές που ο βίος έγινε αβίωτος για τους πολλούς, σε ημέρες κατάθλιψης και σύγχυσης, φόβου και τρόμου, πανικού και έκπληξης. Στο άκουσμά του θα καταλαβαίνουμε οι περισσότεροι ότι γίνεται λόγος για αθλία (δια)κυβέρνηση, που αν και της επεσήμαναν αφειδώς και αδιαλείπτως οι πολιτικοί αντίπαλοι την αδιαφορία που είχε επιδείξει για το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας, αυτή εξακολούθησε να αδρανεί και να αδιαφορεί, αδολεσχώντας μάλιστα και επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την αχαλιναγώγητη πια διασπορά του ιού στους πολίτες και στην ανυπακοή τους στα μέτρα που ελάμβανε.

Μόνη απελπισμένη λύση λοιπόν ήταν να μας λοκνταουνιάσει, διότι είναι και μεταβατικό το επίμαχο ρήμα, περιέχει μάλιστα σε αυτή του την ενεργητική μορφή περισσότερη ειρωνεία και δόση σαρκασμού -θα φανεί αυτό όταν αρχίσει να διαδίδεται ευρέως στις νεανικές παρέες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπάρχει φυσικά και η ουσιαστική εκδοχή του: λοκνταούνιασμα. Και επειδή η ελληνική αγαπά την πρωταρχία του ρήματος δεν φαίνεται να στεριώνει [αλλά ποιος ξέρει...]· δεν δείχνει να αφομοιώνεται εύκολα. Φέρει όμως ειδικό νοηματικό και πολιτικό βάρος. Και επειδή στην εξέταση μιας γλώσσας επικρατεί η συγχρονική [και όχι η διαχρονική] περιγραφή, η μελέτη δηλαδή της γλώσσας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, που μπορεί να αριθμεί αρκετές δεκαετίες, το λοκνταούνιασμα θα συνδέεται με την κυβέρνηση των ψευδοφιλελεύθερων των αρχών του εικοστού πρώτου αιώνα.

Αμα επικρατήσει στην αγορά ο όρος, πάει, τελείωσε, θα γίνει μέλος των λεξικών μας. Πρέπει να δοκιμαστεί όμως πρώτα στην καθομιλουμένη, που είναι ζωντανή και άμεση, που μιλιέται και από λογίους και από απλούς ομιλητές, να γίνει συνήθεια του κοινωνικού συνόλου. Νόστιμο είναι ότι οι οπαδοί της φυσικής αντίληψης θεωρούν τα φωνήματα δηλωτικά καταστάσεων, το πρώτο γράμμα δηλαδή του ρήματος, το -λ- θεωρούν ότι παραπέμπει στο ολισθηρό και το λείο -ταμάμ.

Να δούμε βέβαια τι θα αποφανθεί και ο εθνικός μας γλωσσολόγος και οι μελετηροί ασφαλώς φοιτητές του, μετά και το «απαγορευτικό» του καταπώς ονομάτισε την εξαναγκαστική οικουρία, το βίαιο κλείσιμο στα σπίτια μας. Ισως βοηθήσει σε αυτό και η συνάδελφος Βίκυ Φλέσσα, που διατηρεί εκπομπή για την ελληνική γλώσσα. Το λοκνταούνιασμα προσφέρεται και για σκέψη -και για στοχασμό, διότι όσοι κινούνται δεν προλαβαίνουν να σκέφτονται -και ας φρονούσε διαφορετικά ο Νίτσε, με τον Φλομπέρ είμαστε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τις απούσες πολιτικές προτάσεις
Δεν μπορεί το κάθε μειράκιο της πολιτικής να διεκδικεί για πάρτη του τη δημοκρατία χωρίς να γνωρίζει ποιοι έχουν αγωνιστεί για την εγκαθίδρυσή της και την παγίωσή της στο νεοπαγές ελληνικό κράτος, πόσο αίμα...
Για τις απούσες πολιτικές προτάσεις
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κοβιντιακοί φοιτητές
Ξεκίνησαν με ορμή και ενθουσιασμό πριν από δύο χρόνια όσοι νέοι κατάφεραν να μπουν στα πανεπιστήμια. Ο ενθουσιασμός τους κράτησε λίγους μόνο μήνες - μετά οι πύλες των πανεπιστημίων ήσαν κλειστές, γιατί όλα τα...
Κοβιντιακοί φοιτητές
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Περί αντιεμβολιαστών αιτιάσεις
Δεν χαρακτηρίστηκαν συλλήβδην οι αντιεμβολιαστές παλαβιάρηδες, παρά εκείνοι που διαδήλωναν με λάβαρα και σταυρούς και σημαίες, αυτοί που θεωρούν ότι σκοτεινές δυνάμεις προσπαθούν να αλλοιώσουν το dna μας [και...
Περί αντιεμβολιαστών αιτιάσεις
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Της εξαίρεσης
Ο φόβος και η ανασφάλεια εξακολουθούν να επικρατούν με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση και ταχύτητα και μεταδοτικότητα [δεν μεταδίδεται έτσι άσπλαχνα μόνο ο ιός...].
Της εξαίρεσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας