Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.6°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.2°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 19.4°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 10.0°C
  3 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  0 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 19.4°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.0°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 19.0°C
  3 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  1 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 20.6°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.0°C
  1 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  0 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  44%
Τον λόγο έχουν οι φοιτητές
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τον λόγο έχουν οι φοιτητές

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ούτε αστυνομία χρειάζεται να παρέμβει, ούτε η δικαιοσύνη να κινηθεί· κανένας εισαγγελέας δεν είναι αναγκαίο να ασκήσει αυτεπάγγελτα δίωξη κατά εκείνων που βεβήλωσαν με την πράξη τους όχι μόνο κάθε έννοια δημοκρατίας, αλλά και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Η εικόνα του πρύτανη εξαναγκασμένου να φέρει την πινακίδα με το σύνθημα που ήθελαν αυτοί οι αδιανόητοι «επαναστάτες» συνιστά όνειδος για την έννοια άνθρωπος, είναι πράξη αηδιαστικής και αποκρουστικής βίας. Αλλο αυτό και άλλο οι κραυγές μερικών πρυτάνεων για εισβολή της αστυνομίας και της δικαιοσύνης στο πανεπιστήμιο.

Αυτή η εικόνα ασφαλώς είναι κατακριτέα από τον κάθε νουνεχή. Δεν δίνει όμως το δικαίωμα στον πρωθυπουργό της χώρας να αυθαιρετήσει α-νοήτως ότι αυτό οφείλεται στον «φασισμό της Αριστεράς». Δεν περιποιεί τιμή σε κάποιον που κατέχει αυτό το αξίωμα -δεν είναι το κάθε αξίωμα... πόσο μάλλον όταν ο ίδιος, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους πρυτάνεις αποφάσισε την ίδρυση ειδικού αστυνομικού σώματος για τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Είναι αυτή η κακή σχέση που έχουν οι άνθρωποι της Δεξιάς, φιλελεύθερης ή παλαιάς, με τις δημοκρατικές διαδικασίες. Φυσικά αντέδρασαν στη μονομερή τούτη πρωθυπουργική απόφαση οι πρυτάνεις -αυτό δα έλειπε, να συμφωνήσουν. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει τον τρόπο να περιφρουρήσει την ακεραιότητά της, αρκεί να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθηγητές και φοιτητές.

Είναι αλήθεια ότι έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα που δεν συνάδουν με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όταν μερικοί, αυτοαποκαλούμενοι αντιεξουσιαστές μιαίνουν με βίαιες πράξεις τον πανεπιστημιακό χώρο, ευτελίζουν τον ριζοσπαστικό ακτιβισμό και συντελούν στην αλυσιτέλεια των, ούτως ή άλλως, βδελυρών πράξεών τους.

Είναι καιρός πλέον οι φοιτητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, στον έλεγχό τους. Αν οι πρυτάνεις είναι δειλοί ή άτολμοι ή φοβισμένοι και δεν αντιδρούν στις «αντιεξουσιαστικές» επιθέσεις καλούνται οι ίδιοι οι φοιτητές να βάλουν μία τάξη όταν αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν καμία σχέση με σοβαρή διαμαρτυρία, με αμφισβήτηση, με αντίδραση προς τα κακώς κείμενα στον χώρο της Παιδείας. Αυτό να γίνει σε συνεργασία με τους καθηγητές τους και όσους εργάζονται στα κτιριακά συγκροτήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων -δεν έχουν χρείαν πανεπιστημιακής αστυνομίας (!). Ποτέ δεν δόθηκε σοβαρή λύση από τα πάνω, από τις κεφαλές της οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν σκαμπάζει τίποτε άλλο από τη χρήση βίας και καταστολής -μέγα παράδειγμα ο ανεκδιήγητος Χρυσοχοΐδης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός βεβαίως που αποφασίζει ερήμην· εδώ που τα λέμε δεν ξέρει να κάνει και τίποτε άλλο, δεν χαμπαριάζει από διαλόγους, αγνοεί (;) ίσως ότι αυτοί οι διάλογοι οφείλουν να προηγούνται οποιασδήποτε απόφασης. Αυτό το γνωρίζει ο κάθε πρωτοετής φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, αλλά και κάθε επιστήμης. Το ίδιο γνωρίζουν και όσοι θέλουν να λέγονται και να είναι πολίτες σε μια δημοκρατική πολιτεία.

Αντί να κομπάζει ότι θα φτιάξει αστυνομικά τμήματα μέσα στα πανεπιστήμια καλά θα κάνει να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μεριμνήσει για ανέργους και εξαθλιωμένους επαγγελματίες. Ας του το πουν οι φοιτητές, υπενθυμίζοντάς του να κοιτάξει την ουσία -να ξεχάσει τις ρίζες της Δεξιάς. Αλλά πρέπει να πάρουν τον λόγο οι φοιτητές.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη σοβαρή πορεία των φοιτητών
Πάει καιρός που είχα βρεθεί σε διαδήλωση -πραγματική διαδήλωση: με ορατά και σχεδόν απτά αιτήματα, αυτή τη φορά από νεαρούς. Εφριξαν οι κυβερνητικοί και τα παπαγαλάκια τους στην τηλοψία.
Για τη σοβαρή πορεία των φοιτητών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Υπουργεία Διαλόγου
Δεν λέει να κοπάσει ο οίστρος του κυρίου Χρυσοχοΐδη να αλλάξει ριζικά την ελληνική κοινωνία. Στην προσπάθειά του αυτή μετέρχεται διάφορα τεχνάσματα [διάφορες εξουσίες] – εκτός από υπουργός Προστασίας του...
Υπουργεία Διαλόγου
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κατόπιν εορτής (;) πανεπιστημιακοί
Αυτοί όλοι οι πανεπιστημιακοί, πού, με το συμπάθιο, έβοσκαν όλα αυτά τα χρόνια; Δεν έβλεπαν τι γινόταν μέσα στα ιδρύματα; Δεν αντιλαμβάνονταν τον κατήφορο της Παιδείας;
Κατόπιν εορτής (;) πανεπιστημιακοί
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οχι αστυνομία στα πανεπιστήμια
Δεν είπε κανένας ότι τα πανεπιστήμια είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε...». Το έργο τους είναι υψηλό διότι εκεί διαμορφώνεται κατά κάποιον τρόπο ο πολιτισμός, υλικός και πνευματικός, της χώρας, είναι με άλλα λόγια το...
Οχι αστυνομία στα πανεπιστήμια
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο πρύτανης και συν αυτώ καθηγητές
Εκείνοι που πέφτουμε από τα σύννεφα είμαστε συνήθως αφελείς ή ζούμε στον δικό μας κόσμο· ο πραγματικός κόσμος είναι αυτός του πρύτανη Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας λ.χ., όστις, με αυθάδεια, αλλά και...
Ο πρύτανης και συν αυτώ καθηγητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας