• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 4.6°C
  3 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 7.0°C
  4 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.0°C
  4 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.8°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.2°C
  5 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 6.8°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  2 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 5.6°C
  7 BF
  30%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 3.5°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 4.7°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.3°C
  2 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 5.5°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  41%

Κάτοικοι κάθε ηλικίας, κυρίως νέοι, αντιδρούν...

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεμογεννήτριες...

 • A-
 • A+

Δημοσιεύουμε επιστολή του κ. Δ. Καραγκουλέ: «Αγαπητέ κ. Σταματόπουλε. Αν και είναι γνωστή η ευαισθησία τόσο της μαχητικής εφημερίδας όσο και η δική σας προσωπικά για το περιβάλλον και την προστασία των τοπικών κοινωνιών, θα ήθελα να απαντήσω στο δημοσίευμά σας στην "Εφ.Συν." (10-11/10) με αφορμή το υπό κατασκευή αιολικό πάρκο στην Κεφαλονιά και τις αντιδράσεις μερίδας των πολιτών.

Η κλιματική αλλαγή, που έχει προκληθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη, αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά ακραία φαινόμενα (όπως πλημμύρες, ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις κ.λπ.), είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

»Το κυριότερο μέσο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικά η αιολική ενέργεια είναι η σημαντικότερη μορφή ενέργειας που αν δεν αξιοποιηθεί είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το κλίμα.

»Είναι δεδομένο ωστόσο ότι η αδειοδότηση και εγκατάσταση των μονάδων ΑΠΕ χρειάζεται έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό με κατάλληλη χωροθέτηση και με τήρηση όρων, έτσι ώστε να αποφεύγονται ή να μειώνονται οι όποιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, εξετάζοντάς τες και σωρευτικά ανά περιοχή.

»Οπως είναι γνωστό, στη χώρα μας αυτή η στρατηγική δεν έχει εφαρμοστεί ολοκληρωμένα με συνέπεια τις συχνές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δικαιολογημένες. Φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί δύο τάσεις: η πρώτη αφορά εκείνους που αρνούνται πλήρως την εγκατάσταση των μονάδων ΑΠΕ και κυρίως των αιολικών πάρκων και η δεύτερη αφορά εκείνους που υποστηρίζουν την εγκατάστασή τους, αλλά με τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.

»Στην περίπτωση της Κεφαλονιάς, η διαφορά βρίσκεται ανάμεσα σε όσους είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε εγκατάσταση αιολικού πάρκου και σε όσους αποδέχονται την κατασκευή του, αλλά υπό προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, να δοθεί δυνατότητα ελέγχου και στον δήμο, καθώς και να βοηθηθεί η περιοχή για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων από τον ίδιο τον επενδυτή, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

»Ολες οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για το συγκεκριμένο έργο και την ευρύτερη περιοχή εκπονήθηκαν με τη συνδρομή καθηγητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και απέδειξαν ότι το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο τηρεί πλήρως τις προϋποθέσεις και δεν δημιουργεί καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον. Μάλιστα, ο τρόπος που εκτελούνται οι εργασίες και τα επιπρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα, που δίνονται σαν αντισταθμιστικά έργα, περισσότερο ανακουφίζουν παρά επιδεινώνουν τα προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα.

»Ορισμένες μειοψηφικές απόψεις, υπό την υπαρκτή πίεση του θυμού των κατοίκων που έζησαν τις καταστροφικές συνέπειες του “Ιανού”, υποστηρίζουν αβάσιμα ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Σάμη οφείλονται στα αιολικά πάρκα και τα δαιμονοποιούν.

»Αυτές οι τοποθετήσεις είναι απολύτως αστήρικτες, χωρίς καμία επιστημονική ή τεχνική τεκμηρίωση και κατά τη γνώμη μου καταλήγουν να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από την πραγματική αιτία των προβλημάτων. Ετσι οι κάτοικοι αντί να διεκδικούν μέτρα και λύσεις για να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτια, όπου στην προκειμένη περίπτωση της Κεφαλονιάς είναι ολοκληρωμένα έργα διαχείρισης και διευθέτησης των χειμάρρων, παρεμποδίζουν αναίτια την ανάπτυξη των ΑΠΕ, υποσκάπτοντας και το τοπικό και το ευρύτερο συμφέρον απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ανεμογεννήτριες Κεφαλονιάς
Εδώ και μία εβδομάδα, πλοίο ελλιμενισμένο στη Σάμη Κεφαλονιάς αδυνατεί να εκφορτώσει τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που κουβαλά διότι οι κάτοικοι του νησιού αντιδρούν αποφασιστικά στην προοπτική να τοποθετηθούν...
Ανεμογεννήτριες Κεφαλονιάς
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οχι στη Σκύρο ανεμογεννήτριες
Ομόφωνα αντιδρούν με ψήφισμά τους ο δήμος της μικρής αλλά πανέμορφης νήσου Σκύρου, φορείς και σύλλογοι στο σχεδιαζόμενο φαραωνικό έργο εγκατάστασης γιγαντιαίων αιολικών σταθμών, βιομηχανικής κλίμακας και...
Οχι στη Σκύρο ανεμογεννήτριες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οχι ανεμογεννήτριες στην Τζήρεια
Ας ξέρουν λοιπόν όσοι σκέφτονται να βεβηλώσουν την ορεινή αυτή μαγεία τοποθετώντας ανεμογεννήτριες στις κορυφές της Τζήρειας, που είναι και πολλές, ότι θα τα βρουν σκούρα με τους ανθρώπους που κατοικούν στα...
Οχι ανεμογεννήτριες στην Τζήρεια
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ανεμογεννήτριες Νότιας Εύβοιας
Το Πόρτο Μπούφαλο είναι ένα παραλιακό χωριουδάκι στη Νότια Εύβοια. Παίρνεις τον δρόμο για την Κάρυστο και, λίγο πριν, κάπου στρίβεις δεξιά και συνεχίζεις έχοντας την εντύπωση ότι θα σε φάνε οι λύκοι -σκληρό,...
Ανεμογεννήτριες Νότιας Εύβοιας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εθνικό έγκλημα στα Αγραφα
​Εθνικό έγκλημα χαρακτηρίζουν οι Θεσσαλοί τη σχεδιαζόμενη τοποθέτηση ανεμογεννητριών, τριακοσίων και βάλε, στις κορυφογραμμές των Αγράφων, στολίδι της περιοχής και καύχημα των κατοίκων.
Εθνικό έγκλημα στα Αγραφα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αθλια βουλευτίνα
Αθλιωτάτη η βουλευτίνα Καραμανλή της Νέας Δημοκρατίας; Βεβαιότατα. Απρεπεστάτη; Ανυπερθέτως. Ιερόσυλη; Οπωσδήποτε. Κράδαινε η ανεκδιήγητη φωτογραφία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος φαινόταν...
Αθλια βουλευτίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας