• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.2°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 12.7°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 9.4°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.1°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.4°C
  0 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.2°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.1°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 13.8°C
  1 BF
  83%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα αίτια των ιών

 • A-
 • A+

Πολλοί επιστήμονες είναι ξεκάθαροι, μετά από πολύχρονες έρευνες και μελέτες πάνω στις νόσους που προέρχονται από τα ζώα (καλή ώρα ο Covid-19): Εάν οι άνθρωποι δεν σεβαστούν το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή, οι ασθένειες που προέρχονται από ζώα θα πολλαπλασιαστούν - και άντε να ανακόψει η επιστήμη αυτόν τον πολλαπλασιασμό. Σαν να έχουν δίκιο οι επιστήμονες. Επικεντρωθήκαμε άπαντες να βρούμε λύση στις υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του ιού και πώς να τις αντιμετωπίσουμε ώστε να σώσουμε και τις ζωές μας και σχεδόν αδιαφορήσαμε να μάθουμε ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες εμφάνισής του και εάν πρόκειται να εμφανιστεί ξανά στο μέλλον.

Φταίνε εξ ολοκλήρου τα ζώα για τη μετάδοση των ιών; Οχι, φυσικά, λένε οι ερευνητές. Ιδού τι ακριβώς φταίει: η αποψίλωση των δασών, η υλοτομία, η εξορυκτική βιομηχανία, η απομάκρυνση των ζώων από τον φυσικό τους βιότοπο, η αλλαγή χρήσης γης, η εντατικοποίηση της ζωικής παραγωγής και η αυξημένη ζήτηση των ανθρώπων για ζωικές πρωτεΐνες.

Προς τούτο οι επιστήμονες συστήνουν, σωστά, στις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στην πρόληψη και όχι τόσο στην αντιμετώπιση [ναι, αλλά κάτι πρέπει να γίνει και με αυτό και μάλιστα άμεσα], τέλος πάντων να επενδύσουν στη δημόσια υγεία, να φροντίσουν για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας, να σταματήσουν την υπερεκμετάλλευση της άγριας πανίδας και να επιφέρουν μείωση της κλιματικής αλλαγής.

Ενα μικρό παράδειγμα: Τα αρπακτικά έχουν πλέον φύγει από το οικοσύστημα, άρα τα ελάφια πολλαπλασιάζονται, άρα τα τσιμπούρια αυξάνονται και πληθύνονται και μεταφέρουν άγνωστους ιούς. Αυτό συμβαίνει σε φτωχές χώρες, όπου ο συνδυασμός φτώχειας, ανθρώπων που εξαρτώνται άμεσα από τα ζώα και ανεπαρκών έως άθλιων υπηρεσιών υγείας είναι θανατηφόρος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ιό του Δυτικού Νείλου, τη γρίπη των πτηνών και αυτή των χοίρων - οι συνθήκες στις οποίες εκτρέφονταν ήσαν τελείως έξω από στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Αρα, ναι, έχουν δίκιο οι επιστήμονες - δεν φταίνε τα κακόμοιρα τα ζώα αλλά η απληστία του ανθρώπου να αποκομίσει κέρδος [και δεν πάει να χαθεί η μισή ανθρωπότητα].

Αλλά εδώ χρειάζεται μια αλλαγή στον τρόπο παραγωγής και στην οικονομική σκέψη, μακριά από καπιταλιστικά οικονομικά εγκλήματα και αποικιοκρατικές λογικές, που επικρατούν στις φτωχές, υπανάπτυκτες ή έστω αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτά βέβαια δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, εάν, όμως, συνειδητοποιήσουμε έγκαιρα τη φρίκη και τον θάνατο που σκορπίζουν οι ασθένειες που προέρχονται από τα ζώα ίσως προλάβουμε να κάνουμε κάτι, για τις επόμενες τουλάχιστον γενιές - αν και ο κατήφορος της ανθρωπότητας φαίνεται απίθανο να σταματήσει [απίθανο αλλά όχι αδύνατο, αυτό δα έλειπε].

Φίλος μού έστειλε την έκθεση, που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουλίου. Πληροφορούμαι ότι κυκλοφορεί τώρα και στο διαδίκτυο. Ευκαιρία λοιπόν να διαβαστεί από όσους περισσότερους γίνεται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ακόμα μία δύσκολη εβδομάδα
Θα ήταν αστεία αυτή η έκφραση [ο τίτλος] εάν δεν ήταν τραγική, την ακούμε όμως καθημερινά από ειδικούς και αρμόδιους υπουργούς και γενικά από όλους εκείνους που εξακολουθούν να ψελλίζουν ότι η κυβέρνηση κάνει...
Ακόμα μία δύσκολη εβδομάδα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Παιδεία και περιβάλλον στα τάρταρα
Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στον κρίσιμο χώρο της παιδείας και τη σταδιακή αφαίρεση του δημόσιου χαρακτήρα της, που, όσο να ’ναι, επιτρέπει και στους φτωχούς να έχουν πρόσβαση στη γνώση, στην επιστήμη και...
Παιδεία και περιβάλλον στα τάρταρα
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Μπορεί να μας αρρωστήσει η πρόοδος;
Το τυφλό κυνήγι του κέρδους, όπως έδειξε και η περίπτωση των εμβολίων για τον κορονοϊό και η διαπλοκή Ε.Ε. και φαρμακευτικών κολοσσών, δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για το μέλλον.
Μπορεί να μας αρρωστήσει η πρόοδος;
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο κορονοϊός βολτάρει στις εφημερίες
Δεν υπήρχαν βεβαίως μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού μέσα στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» όπου ασθενείς και οι συνοδοί τους ήμασταν στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες στην εφημερία του Σαββάτου.
Ο κορονοϊός βολτάρει στις εφημερίες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αιώνας 21ος
Tελικά ο εικοστός πρώτος αιώνας φαίνεται να είναι χειρότερος από τον εικοστό σε ό,τι αφορά την ευημερία των λαών ή, τουλάχιστον, μια υποφερτή διαβίωση, χωρίς κρατική καταπίεση και αυταρχισμό, χωρίς διακρίσεις...
Αιώνας 21ος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Kαταπληκτικά...
Η κυβέρνηση δεν μπορεί με κανένα τέχνασμα πλέον να κρύψει ότι είναι ανίκανη να συγκρατήσει την κατρακύλα της και μάλιστα σε όλους τους τομείς –κάπως τα έχει καταφέρει ο υπεύθυνος για την ψηφιακή τεχνολογία,...
Kαταπληκτικά...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας