• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.1°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.6°C
  5 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.8°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.2°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.8°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 15.0°C
  2 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  4 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οχι στη Σκύρο ανεμογεννήτριες

 • A-
 • A+

Ομόφωνα αντιδρούν με ψήφισμά τους ο δήμος της μικρής αλλά πανέμορφης νήσου Σκύρου, φορείς και σύλλογοι στο σχεδιαζόμενο φαραωνικό έργο εγκατάστασης γιγαντιαίων αιολικών σταθμών, βιομηχανικής κλίμακας και ισχύος 330 MW στο εμβληματικό «Βουνό» (όρος Κόχυλας). Ποιοι σχεδιάζουν αυτό το έκτρωμα; Οι μοναχοί της Μονής Αγίας Λαύρας του Αγίου Ορους σε συνεργασία με «ξένους επενδυτές».

Σημειώνεται ότι κάτι ανάλογο είχαν προσπαθήσει οι μοναχοί και το 2005, απετράπη όμως αυτή η «ιεροσυλία» από την αντίδραση σύσσωμων και τότε των κατοίκων του νησιού. Και νά που πρόσφατα δόθηκε Αδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).

Και ιδού τι σχεδιάζεται και ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν τελικά εφαρμοστεί: τοποθέτηση εξήντα (60) ανεμογεννητριών, ισχύος 5,6 MW η καθεμία και ύψος πάνω από εκατόν ογδόντα (180) μέτρα –κάτι που αντιστοιχεί, λένε οι κάτοικοι, σε ουρανοξύστη εξήντα (60) ορόφων!

Είπαμε να αποφύγουμε τον λιγνίτη και να στραφούμε σε εναλλακτικές μορφές ενέργειες, όχι άκριτα όμως, όχι χωρίς συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και με επιστημονικούς και οικολογικούς φορείς, όχι καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον επειδή κάποιοι επιτήδειοι, ντόπιοι [για δες, οι μοναχοί!] και ξένοι θέλουν να αποκομίσουν κέρδη –και ας καεί ο κόσμος όλος τριγύρω.

Ας δούμε και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον: απίστευτα μεγάλες εκσκαφές· θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες τόνοι τσιμέντο για την πάκτωση των ανεμογεννητριών [όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό για ένα βουνό]· «βουνά» από μπάζα θα κατακλύσουν τις πλαγιές του Κόχυλα «ανασκευάζοντας» τον ορίζοντα και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμοι, διαστάσεων λεωφορείου, θα οργώσουν το ανάγλυφό του.

Σημειώνεται ότι το «Βουνό» βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 [αλλά ποιος δίνει σημασία σε τέτοιους φυσικούς και πολιτισμικούς χαρακτηρισμούς...]. Τα τερατουργήματα αυτά θα είναι ορατά από κάθε σημείο του νησιού, όπου κι αν βρίσκεται κανείς, στον Νότο είτε στον Βορρά –ακόμη και από την Εύβοια!

Κατανοητές οι ανησυχίες των Σκυριανών –τι ανησυχίες, τρόμο τους προκαλεί πιθανή εκτέλεση του εγκληματικού αυτού «έργου». Καταρχάς θα επισκιάσει όλο το νησί. Το ήπιο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο ανατρέπεται. Η αισθητική του σκυριανού τοπίου καταστρέφεται. Η προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 με την ιδιαίτερη βιοποικιλότητά της αφανίζεται. Η μακραίωνη ιστορική διαδρομή πολιτισμού της Σκύρου αμαυρώνεται. Η οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού ακυρώνεται. Η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία, που παραδοσιακά αναπτύσσονται στο «Βουνό», εξαφανίζονται. Οι οικογένειες θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, σε αναζήτηση εργασίας.

Αποφασισμένοι, λοιπόν, να μη γίνει το «έργο», έτσι καταλήγουν στο ψήφισμα διαμαρτυρίας τους και εναντίωσης: «Απέναντι στη χωρίς όρια και ηθική, οικονομική αισχροκέρδεια των “επενδυτών” η Σκύρος αντιτάσσει την ομόψυχη και ομόφωνη λαϊκή της άρνηση». Εχει περισσότερο σημασία η ομοψυχία από την ομοφωνία –δείχνει το πάθος και την ένταση και έναν αγώνα που θα τον πάνε έως το τέλος. Επιμένουν οι λογιώ λογιώ κερδοσκόποι να μη λαβαίνουν υπόψη τους τις τοπικές κοινωνίες –αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ανεμογεννήτριες...
Δημοσιεύουμε επιστολή του κ. Δ. Καραγκουλέ: «Αγαπητέ κ. Σταματόπουλε. Αν και είναι γνωστή η ευαισθησία τόσο της μαχητικής εφημερίδας όσο και η δική σας προσωπικά για το περιβάλλον και την προστασία των τοπικών...
Ανεμογεννήτριες...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ανεμογεννήτριες Κεφαλονιάς
Εδώ και μία εβδομάδα, πλοίο ελλιμενισμένο στη Σάμη Κεφαλονιάς αδυνατεί να εκφορτώσει τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που κουβαλά διότι οι κάτοικοι του νησιού αντιδρούν αποφασιστικά στην προοπτική να τοποθετηθούν...
Ανεμογεννήτριες Κεφαλονιάς
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα αίτια των ιών
Εάν οι άνθρωποι δεν σεβαστούν το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή, οι ασθένειες που προέρχονται από ζώα θα πολλαπλασιαστούν - και άντε να ανακόψει η επιστήμη αυτόν τον πολλαπλασιασμό.
Τα αίτια των ιών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ονειδος τα παρκάκια της Αθήνας
Βλέποντας την ασχήμια και την εγκατάλειψη σε μικρά συνοικιακά πάρκα, αντιλαμβάνεσαι τη σπουδή και τον ζήλο των υπεύθυνων του Δήμου Αθηναίων να ερημώσουν αυτούς τους μικρούς, πραγματικά, πνεύμονες.
Ονειδος τα παρκάκια της Αθήνας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Παιδεία και περιβάλλον στα τάρταρα
Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στον κρίσιμο χώρο της παιδείας και τη σταδιακή αφαίρεση του δημόσιου χαρακτήρα της, που, όσο να ’ναι, επιτρέπει και στους φτωχούς να έχουν πρόσβαση στη γνώση, στην επιστήμη και...
Παιδεία και περιβάλλον στα τάρταρα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ελεύθεροι χώροι
Τι να σου κάνουν και οι ευαίσθητοι κοινωνικοί φορείς με το περιβάλλον και την τύχη του. Μόνοι τους παλεύουν με το θηρίο της κρατικής ακηδίας αλλά και με το άλλο θηρίο, που είναι και το χειρότερο, αυτό της...
Ελεύθεροι χώροι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας