• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 21.6°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.4°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 18.8°C / 23.8°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.0°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 24.7°C
  1 BF
  51%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  79%
Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θερινές, παράξενες, κοβιντιανές μέρες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Eπίσκεψη, μετά από μήνες, σε μεγάλη και ωραία αμμώδη παραλία, στον πελοποννησιακό Κορινθιακό, εκεί που άλλοτε δεν έβρισκες καρέκλα να καθίσεις. Εκεί λοιπόν, που άλλοτε λούονταν και έπιναν και δροσίζονταν στη σκιά αρμυρικιών ή και ψάθινων τεντών, εκεί τώρα ερημία, σαν νεκρική γαλήνη. Ησαν κάποια καταστήματα ανοιχτά, αλλά τι τα θες, με το ζόρι μπορέσαμε να πιούμε μια μπίρα. Ηταν και καθημερινή, ήταν και λίγο μουντός ο καιρός και ίσως αυτά να εξηγούν την έλλειψη λουομένων και παραθεριστών. Αλλά δεν έφταιγαν αυτά, μας πληροφόρησαν οι ιδιοκτήτες και ένας-δυο που έπαιρναν το απεριτίφ τους. Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί, δεν τολμάει να βγει στις παραλίες, φοβάται μην τυχόν αγγίξει κάποιον με τον ιό.

Εγινε βέβαια και εκεί ένας μικρός συνωστισμός τις πρώτες μέρες τού «φτου ξελευτερία», γρήγορα όμως μαζεύτηκαν και πάλι στο καβούκι τους, στην «ασφάλειά» τους. Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς τουρίστες, χωρίς καν τους ντόπιους που τόσο αγαπάνε, είναι αλήθεια, την παραλία τους; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Αυτό που ίσως προσμένουν οι περισσότεροι είναι να σφίξουν οι ζέστες - και τότε, τι θα κάνει ο κόσμος, θα τρέξει προς τα κύματα να δροσιστεί. «Πολύ άσχημα τα πράγματα», έλεγαν και ξανάλεγαν, μονολογούσαν οι καημένοι, οι ιδιοκτήτες των παραλιακών μαγαζιών, όμορφων πραγματικά, με ωραία αμμουδιά και σε μεγάλη έκταση.

Θερινές κοβιντιανές μέρες - μια απορία και μια αμηχανία στα βλέμματα και στην ομιλία [ποια ομιλία, κάτι ψελλίσματα μόνο ακούγονται] όλων, γηγενών και επήλυδων. Αδυνατούν να αρθρώσουν έναν καλό εξηγητικό λόγο γιατί συμβαίνει αυτό στις μέρες μας, στην κορύφωση του υλικού πολιτισμού, των επιστημονικών μεθόδων και εργαλείων που διαθέτει, ώστε να αντιμετωπίζονται ευκολότερα οι ασθένειες. Τούτο δεν είναι ασθένεια, είναι θεϊκή κατάρα, έχουν αρχίσει και λένε πολλοί - και το πιστεύουν κατά βάθος. Και τι έχουμε να ακούσουμε, και μάλιστα ακόμη και σε επέλαση καύσωνα. Είναι και που πολλοί συνήθισαν να εργάζονται από το σπίτι - κάνουν και οικονομίες, αφού δεν βγαίνουν έξω, χωρίς βέβαια να προβληματίζονται για το εάν έτσι διαμορφώνεται ένα καινούργιο μέλλον, με τους εργοδότες να πράττουν [να απολύουν] ανά πάσα ώρα και στιγμή χωρίς φυσικά να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

«Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος, λοιπόν, είναι εδώ;» ρωτάμε αφελώς και παύουν να μας δίνουν την προσοχή που η παρουσία μας τούς προκάλεσε αρχικά· ήμασταν οι μόνοι «ξένοι» πελάτες μες στην «απεραντοσύνη» της παραλιακής, κορινθιακής ζώνης. Ο καθένας στον πόνο του, με το δίκιο του. Κλειδωμένες οι θύρες του εγγύς μέλλοντος και δυσεύρετα τα κλειδιά, άσε που αυτά τα κλειδιά οφείλουν να είναι κοινωνικά [πολιτικά] και όχι πολιτειακά [αρχίζει να υποψιάζεται κανείς ή και να είναι βέβαιος ότι αυτά τα κλειδιά τα κρύβει η ίδια η Πολιτεία, γιατί έτσι ελέγχει με άνεση ποιος θα μπει ή δεν θα μπει στο μέλλον]. Αυτό, δε, δεν αφορά μόνο τους νέους αλλά και πολλούς που βρίσκονται σε ώριμη ηλικία - αν χαθούν οι θέσεις εργασίας πώς να ξαναβρεθούν; Κακά άρχισαν οι θερινές μέρες. Και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα, να φανταστεί κανείς, εάν μπορεί, φυσικά.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την επανάκαμψη της Αριστεράς
Ελλάδα είναι οι μικρομεσαίοι της, οι οποίοι, με την πολιτική της Δεξιάς, οδηγούνται στη συρρίκνωσή τους και δυστυχώς στον αφανισμό τους. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για την αμήχανη και ενοχική Αριστερά.
Για την επανάκαμψη της Αριστεράς
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αγροτοκτηνοτροφικά
Ελλάδα δεν είναι μόνο οι υπέροχες ακτογραμμές της και τα πανέμορφα νησιά της –είναι και οι οροσειρές της και οι κάμποι της, τα ορεινά χωριά και ο ξηρός αέρας τους. Χωριά και κάμποι τείνουν να εξαφανιστούν, όχι...
Αγροτοκτηνοτροφικά
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα μνημεία, ο τουρισμός, ο επαρχιωτισμός
Δεν κρύβει τη χαρά του ο υπουργός Τουρισμού μετά το «ναι» των αρχαιολόγων στην εισβολή [πώς αλλιώς να το πει κανείς] του οίκου μόδας Κριστιάν Ντιόρ στα αρχαία μνημεία της χώρας.
Τα μνημεία, ο τουρισμός, ο επαρχιωτισμός
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την απουσία πηγαίου χιούμορ
Εκτός από την ψυχική απορρύθμιση και αποδιοργάνωση που έχει επιφέρει ο εγκλεισμός, εκτός από τη νοητική αμηχανία, έλλειψη προσοχής λ.χ., μικρή απώλεια μνήμης, απαισιόδοξες σκέψεις, συμβαίνει να έχει χαθεί και...
Για την απουσία πηγαίου χιούμορ
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο τουρισμός, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση
Eδώ και πολλά χρόνια αρκετοί φωτισμένοι, ή απλώς σοβαροί, άνθρωποι προειδοποιούσαν ότι έτσι όπως το πάνε οι ελληνικές κυβερνήσεις το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να γίνουμε οι Ελληνες γκαρσόνια της...
Ο τουρισμός, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εντεκα μήνες ανελευθερίας και υποταγής
Τι μπορεί να αναπτύξει μια τέτοια κοινωνία; Πώς μπορεί να δημιουργήσει σε καθεστώς φόβου [τρόμου] και ανασφάλειας; Πώς μπορεί να εκδιπλωθεί όταν μόνο της μέλημα έχει καταντήσει η επιβίωση; Οταν η γυμνή αυτή...
Εντεκα μήνες ανελευθερίας και υποταγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας