• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.5°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 20.2°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 19.3°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.9°C
  3 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.2°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.1°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  20°C 19.6°C / 20.7°C
  4 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 21.2°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 25.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.7°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.3°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  76%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για την επανάκαμψη της Αριστεράς

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για τον πρωθυπουργό και τους «λοχαγούς» του ισχύει το εξής: μάχονται μόνοι τους και ηττώνται -κατά το γνωστό (;) τρέχουν μόνοι τους και έρχονται δεύτεροι ή, ακόμη, τελευταίοι. Ποιος να το πιστέψει κάτι τέτοιο, έλα, όμως, που η πραγματικότητα βοά για το αληθές αυτού του παράδοξου. Και συμβαίνει αυτό μάλιστα σε μια ευτυχή συγκυρία την οποία ούτε θα τη φανταζόταν μια κυβέρνηση της δεξιάς παράταξης.

Ολα συνηγορούν για την άνετη επικράτησή της: η απογοήτευση ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού για τη διακυβέρνηση τη χώρας, για πρώτη φορά, από την Αριστερά. Τα καμώματα και οι ταπεινωτικές υποχωρήσεις της τελευταίας προκειμένου να διατηρηθεί στην κυβέρνηση, έδωσαν λαβή στους επί χρόνια επικριτές της να τη λοιδορήσουν και ταυτόχρονα να απαλλαγούν από το σύμπλεγμα κατωτερότητας που τους διέτρεχε, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά το ηθικό πεδίο.

Ας πούμε, όμως, ότι έβαλαν μυαλό οι της Αριστεράς. Πού είναι η αντιπολίτευση προς μια κυβέρνηση παραπαίουσα, συντηρητική και φοβική απέναντι στους εκκλησιαστικούς ταγούς; Κοντεύουμε να φτάσουμε στην «άκρη» του Διαστήματος και ακόμη ο πρωθυπουργός και η υπουργός του τής Παιδείας μιλάνε για εικόνες ιερές και πανόσιες, βουτηγμένοι σε δόγματα τη στιγμή που η επιστήμη κάνει άλματα που διασύρουν αυτά τα δόγματα. [Δεν λέω, υπάρχουν και επιστήμονες που εξακολουθούν να ομνύουν στο ελάχιστο μόριο του χρόνου ή της ύλης, ότι τάχα αυτό είναι θέλημα θεού και άλλα δογματικά -αλλά δεν γίνεται εδώ λόγος για την πίστη του καθενός παρά για το γελοίο τυπολατρικό κάθε θρησκείας που έχει εμφανιστεί σε τούτον τον πλανήτη].

Πώς να επανακάμψει η Αριστερά στο πολιτικό προσκήνιο όταν έχει απαρνηθεί, και μάλιστα εκκωφαντικά, όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα [ηθικά και ανθρωπιστικά] που τη χαρακτήριζαν επί δεκαετίες; Αυτό είναι το θέμα στα καφενεία της πρωτεύουσας, αλλά, νομίζω, και της χώρας όλης. Πώς θα απαλλαγεί η χώρα από αυτούς τους τυχάρπαστους, από αυτούς τους ολίγιστους της πολιτικής και κυρίως αμέτοχους Παιδείας και Πολιτισμού;

Μπορεί να γίνει το εξής, κόντρα στον στυγνό ορθολογισμό της Δύσης, που σκοτώνει εν ψυχρώ αθώους πολίτες και ταυτόχρονα κόπτεται για τα δικαιώματα των τζιτζικιών να άδουν κατά το σύντομον της ζωής τους: να προταθούν ως πρωτεύοντα στην κυβερνητική ιεραρχία τα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας και Υγείας και να ακολουθήσουν αυτά των Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας λόγου χάρη. Η καλύτερη άμυνα σε μια χώρα [ουσιαστική και πυργωμένη] είναι η γλώσσα της πρώτα [εννοούνται εδώ τα δημοτικά και λαϊκά τραγούδια της, οι χοροί της, οι τρόποι του πένθους και της χαράς] και μετά οι βιομηχανίες της, η γεωργία και η κτηνοτροφία και ο τουρισμός.

Η Αριστερά ξέχασε, ή ίσως δεν το αντιλήφθηκε ποτέ, ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα ή η Μύκονος και η Σαντορίνη και η Κρήτη, ή η Ρόδος και η Κέρκυρα και ξέρω 'γώ ποιος άλλος ελληνικός [τουλάχιστον τυπικά ακόμη] τόπος. Ελλάδα είναι οι μικρομεσαίοι της, οι οποίοι, με την πολιτική της Δεξιάς, οδηγούνται στη συρρίκνωσή τους και δυστυχώς στον αφανισμό τους. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για την αμήχανη και ενοχική Αριστερά.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αγροτοκτηνοτροφικά
Ελλάδα δεν είναι μόνο οι υπέροχες ακτογραμμές της και τα πανέμορφα νησιά της –είναι και οι οροσειρές της και οι κάμποι της, τα ορεινά χωριά και ο ξηρός αέρας τους. Χωριά και κάμποι τείνουν να εξαφανιστούν, όχι...
Αγροτοκτηνοτροφικά
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Της αντιπολίτευσης
Δεν αρκεί η σφοδρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για την προτίμησή της να τοποθετεί σε υπουργικές θέσεις ανθρώπους της Ακροδεξιάς ή να ανέχεται ρατσιστικά παραληρήματα από...
Της αντιπολίτευσης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Της εξαίρεσης
Ο φόβος και η ανασφάλεια εξακολουθούν να επικρατούν με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση και ταχύτητα και μεταδοτικότητα [δεν μεταδίδεται έτσι άσπλαχνα μόνο ο ιός...].
Της εξαίρεσης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο ανθενωτικός...
Αναρωτιέται κανείς αν η ομιλία του για τα σαράντα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά δεν ήταν μια καθαρά προεκλογική ομιλία.
Ο ανθενωτικός...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα μνημεία, ο τουρισμός, ο επαρχιωτισμός
Δεν κρύβει τη χαρά του ο υπουργός Τουρισμού μετά το «ναι» των αρχαιολόγων στην εισβολή [πώς αλλιώς να το πει κανείς] του οίκου μόδας Κριστιάν Ντιόρ στα αρχαία μνημεία της χώρας.
Τα μνημεία, ο τουρισμός, ο επαρχιωτισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας