• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 26.3°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 25.5°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 25.0°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 22.8°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 22.8°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 26.5°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 24.7°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  82%

Εγινε λόγος για εξέγερση των δημάρχων. Σιγά, μη σπάσουν τ’ αυγά...

EUROKINISSΙ/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Για τις καρέκλες των δημάρχων

 • A-
 • A+

Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούν μερικοί τηλεοπτικοί αστέρες λέγοντας ότι τάσσονται υπέρ της κανονικότητας. Αφού -λένε- η μεταβίβαση των αποθεματικών των δήμων έγινε νόμος, με τον τρόπο που έγινε, οι δήμαρχοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αρνηθούν, διότι έτσι είναι κοινοί παραβάτες του νόμου. «Ναι, αλλά εμείς θα υπογράψουμε», αντιτείνουν οι δήμαρχοι, «για χρήματα για τα οποία ελεγχόμαστε καθημερινά. Εάν ο έλεγχος διαπιστώσει ότι τα εν λόγω (ειδικά, για ειδικούς σκοπούς) χρήματα δεν υπάρχουν στα ταμεία μας, αυτομάτως διωκόμεθα από τη Δικαιοσύνη, χωρίς αυτή να ενδιαφέρεται εάν τα ποσά αυτά έχουν πάει αλλού, για εθνικούς λόγους.

»Εάν η κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα, τότε να τα δώσουμε, εάν είναι για τη σωτηρία της χώρας. Ξέρετε, έχουν συμβεί ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν και το κράτος μάς έχει αφήσει ξεκρέμαστους· πολλές φορές δήμαρχοι έχουν αναγκαστεί να πληρώσουν τα κενά από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Μπορεί το κράτος να εγγυηθεί; Μήπως έτσι, όμως, παρεμβαίνει στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης;».

Κάτι σαν φαύλος κύκλος, όπως τα λένε οι δήμαρχοι. Απτόητοι οι (πρωινοί) δημοσιογράφοι. «Αν αρνηθείτε και δείξετε ανυπακοή στον νόμο, θα διωχτείτε», επιμένουν, διότι δεν θέλουν να χάσουν το κύρος τους, τις πηγές τους, δήθεν, αλλά -κυρίως- τον τελευταίο λόγο. Δεν γουστάρουν να τους «τη βγαίνουν» οι «αντίπαλοι». Είναι παράδοξο αλλά κάπως έτσι αντιμετωπίζουν τους συνομιλητές τους, εχθρικά. Ξινίζουν και τα μούτρα τους όταν αντιλαμβάνονται ότι ο «αντίπαλος» έχει περισσότερο δίκιο... έχει πλάκα, παρ’ ότι είναι για κλάματα.

Πολλές φορές βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας οι δήμαρχοι. Είναι λογικό, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι όλη η χώρα, δυστυχώς με δομή κεντρικής εξουσίας, χωρίς αυτοτέλεια, χωρίς αποκεντρωτική φιλοσοφία. Οι περισσότεροι δήμαρχοι και οπωσδήποτε οι περιφερειάρχες φέρονται με τη σειρά τους σαν μικροί πρωθυπουργοί (υπερόπτες, αλαλάζοντες, με πόζα, με πατριωτικού τύπου ληρήματα· αλαζόνες). Είναι η ευκαιρία τους, λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, να δείξουν τα προαναφερθέντα «προσόντα» τους στο τηλεοπτικό γυαλί, να «πουλήσουν» κομματισμό, να κάνουν αντιπολίτευση, να φανούν. Να φανούν μόνο. Αυτό μόνο, δυστυχώς.

Εκείνος ο έρμος ο διάλογος είναι πάντα απών. Ενας θεός ξέρει πού βόσκει. Ουδείς σταθμίζει τα γεγονότα και την ιδιαίτερη κατάσταση. «Δεν θα δώσουμε ούτε ευρώ», βροντοφωνάζουν οι δήμαρχοι της χώρας, οι πολλοί, διότι είναι και μερικοί που απλώς θέλουν να μάθουν τις εγγυήσεις για να μην τραβιούνται στα δικαστήρια οι άνθρωποι, με... εντολή κυβέρνησης μάλιστα. Μία οικονομική κίνηση, που συνηθίζεται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, εδώ πήρε διαστάσεις εθνικές. Είναι φυσικό κάτι τέτοιο όταν αυτοί είναι οι χαρακτήρες αφ’ ενός των δημάρχων και αφ’ ετέρου της άσκησης της εξουσίας με σχεδόν βίαιο τρόπο.

Εγινε λόγος για εξέγερση των δημάρχων. Σιγά, μη σπάσουν τ’ αυγά. Θόρυβος απλός είναι, προκαλούμενος από δήθεν πατριωτισμούς και κομματική αντιπαλότητα, άρα θόρυβος κακόηχος και ενοχλητικός για την κοινωνία περισσότερο, γι’ αυτούς τέλος πάντων που επιμένουν να δηλώνουν ώριμοι πολίτες. Δεν είναι αφελείς οι δήμαρχοι να φτάσουν στα άκρα ενόσω εξαρτώνται άμεσα από την κεντρική εξουσία και εφ’ όσον επ’ ουδενί λόγο θα ήθελαν να χάσουν τις καρέκλες τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η ιδεολογία και η πραγματικότητα
Zητήθηκε κάποτε από έναν δημοσιογράφο, δεκαετίες πίσω, να γράψει για τη ζωή των οικοδόμων. Πήγε ο έντιμος δημοσιογράφος πολύ κοντά στους οικοδόμους. Τι κοντά, έγινε ο ίδιος οικοδόμος. Μετά έξι μήνες ή έναν...
Η ιδεολογία και η πραγματικότητα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Συνήθειες
Υπάρχουν και συνήθειες τις οποίες μας επιβάλλουν άλλοι χωρίς να εκφράζουμε κάποια δυσαρέσκεια ή αποδοκιμασία. Οχι μόνο δεν δυσανασχετούμε αλλά, αντιθέτως, τις υπερασπιζόμαστε με λύσσα, διότι, πια, έχουν γίνει...
Συνήθειες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αφθονο, άχρηστο μελάνι...
Παγερά αδιάφοροι οι Ελληνες πολίτες, αγνόησαν το περίφημο αρχηγικό ντιμπέιτ ή το αντιμετώπισαν στωικά και χλευαστικά. Ηταν, όμως, μέγα γεγονός για τους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους, τους τεχνικούς, τους...
Αφθονο, άχρηστο μελάνι...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η Ανοιξη ως επανεκκίνηση
Μέσα σ’ αυτή τη θλίψη των καιρών και τη βία των Ευρωπαίων ηγετών, πώς να νιώσεις το βράσιμο και την αναταραχή αιμάτων και υδάτων, με ποια ευθυμία να κολυμπήσεις στα βάθη του πλαγκτού, με ποια ένταση να σύρεις...
Η Ανοιξη ως επανεκκίνηση
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Δύο χρόνια χωρίς τον Περικλή
Eξακολουθούμε να πηγαίνουμε στο σπίτι του Περικλή, δύο χρόνια μετά την απώλειά του -η σποδός του είναι ακόμη στη μέση στο τραπέζι και πολλές φορές συνομιλούμε ή έτσι νομίζουμε.
Δύο χρόνια χωρίς τον Περικλή
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το κενό και οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι
Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι ανέλεγκτοι, ούτε ρέπουν προς τον χυδαϊσμό της γραφής, όπως, δυστυχώς, συμβαίνει στις τηλεοράσεις, όπου οι πλείστοι που κατέχουν εκπομπές έχουν κόψει καπίστρι και δεν...
Το κενό και οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας