• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  42°C 38.3°C / 44.0°C
  1 BF
  17%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  41°C 38.3°C / 42.7°C
  1 BF
  23%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.0°C / 42.0°C
  4 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 38.6°C
  3 BF
  14%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 36.9°C
  2 BF
  41%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  39°C 35.7°C / 42.1°C
  5 BF
  10%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  37°C 37.4°C / 38.3°C
  2 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 33.6°C / 40.2°C
  4 BF
  11%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 38.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 38.9°C
  4 BF
  30%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.9°C / 37.1°C
  4 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 37.9°C
  5 BF
  28%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  41°C 39.5°C / 40.9°C
  4 BF
  15%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  41°C 38.9°C / 41.6°C
  3 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.8°C / 37.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  42°C 39.5°C / 44.2°C
  3 BF
  8%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.3°C / 40.4°C
  0 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  41°C 38.3°C / 42.8°C
  3 BF
  11%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  38°C 37.8°C / 37.8°C
  5 BF
  13%
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγροτοκτηνοτροφικά

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δυο λόγια για μερικές οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού και για την επικρατούσα ορολογία και τάχα μου φιλοσοφία μας, για την τρέχουσα ελληνική αβελτηρία, κρατική και κοινωνική.

Ελλάδα δεν είναι μόνο οι υπέροχες ακτογραμμές της και τα πανέμορφα νησιά της –είναι και οι οροσειρές της και οι κάμποι της, τα ορεινά χωριά και ο ξηρός αέρας τους. Χωριά και κάμποι τείνουν να εξαφανιστούν, όχι μόνο από τα λεξικά αλλά και από τη μνήμη μας [μνήμη μας!].

Και όμως, εκεί παράγονται τα βασικά αγαθά της διατροφής μας: σιτάρια και καλαμπόκια, γεώμηλα και οίνος, φρούτα και λαχανικά, βότανα και μέλια· εκεί βόσκουν αιγοπρόβατα και από αυτά προμηθευόμαστε εμείς του άστεος, το κρέας τους και το μαλλί τους, το πολύτιμο γάλα τους. Ξένα κατάντησαν όλα τούτα για την «αστική» μας νοοτροπία και για την κρατική μέριμνα. Και τι θα κάναμε χωρίς αυτούς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους; Πώς θα κορεννύαμε τη φτιασιδωμένη μας λαχτάρα [λύσσα] για ευμάρεια;

Από αρχαιοτάτων χρόνων βρίσκονταν στο περιθώριο και στη χλεύη τούτοι οι άνθρωποι που, γιά δες, είναι οι μόνοι που φυλάσσουν το σώμα της χώρας, ακόμη και εκείνοι που δεν το σέβονται [δεν το εκτιμούν, δεν το κατανοούν] και το μολύνουν με αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.

Αλλά η αγροτοκτηνοτροφία δεν είχε και δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη του πολιτισμού – η τελευταία λαβαίνει χώρα στις μεγαλουπόλεις και στα πελάγη μας, στο «απέραντο γαλάζιο», στους αμέτρητους τουρίστες, σε δεξαμενές σκέψης, σε κολλεγιόπαιδα και λοιπά. Και τι γίνεται τώρα δίχως τους προσοδοφόρους τουρίστες; Πώς θα ζήσουν όσοι έχουν επενδύσει [και είναι οι πλείστοι] στην παρουσία τους; Εξαιρουμένων των κατοίκων της Κρήτης, της Νάξου και δυο τριών ακόμη νησιών, που έχουν μια οιονεί αυτάρκεια, όλοι οι άλλοι, κυρίως οι εποχικοί τουριστικοί επαγγελματίες, θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα [δεν μπορώ να ξέρω πόσο μεγάλο].

Λοιπόν, τι θα γίνουμε τώρα χωρίς τους τουρίστες; Αυτοί, μόνοι, ήσαν η λύσις στην αύξηση των εσόδων των Ελλήνων και, γιατί όχι, στον πλουτισμό ενίων. Οπως στρώνει η κάθε χώρα έτσι και κοιμάται. Θα γίνουμε σαν τους βαρβάρους, μάλλον θα γίνουμε οι ίδιοι βάρβαροι, μέσα στις ίδιες μας τις πόλεις.

Πώς παραπονιόταν ο Απολλώνιος Τυανεύς; «Εγινα βάρβαρος όχι μένοντας επί χρόνια μακριά από την Ελλάδα, αλλά ζώντας επί χρόνια στην Ελλάδα» (Εβαρβαρώθην ου χρόνιος ων αφ’ Ελλάδος, αλλά χρόνιος ων εν Ελλάδι]. Χωρίς δουλειές οι περισσότεροι, με τι ψωμί θα ζήσουν; Κλέβοντας και αρπάζοντας, αδιαφορώντας για τη σημασία της ζωής του καθενός που θα τους στέκεται εμπόδιο. Θα πάψει πια ο διαχωρισμός: άνθρωπος - οικονομία και ποιος έχει μεγαλύτερη αξία –οι αξίες θα χαθούν εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην προνοιακή πολιτική της και δεν δώσει χώρο και αξία στην πρωτογενή παραγωγή [από εκεί ξεκινάνε όλα].

Με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είμαστε –αλλά είμαστε πολύ λίγοι...

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την επανάκαμψη της Αριστεράς
Ελλάδα είναι οι μικρομεσαίοι της, οι οποίοι, με την πολιτική της Δεξιάς, οδηγούνται στη συρρίκνωσή τους και δυστυχώς στον αφανισμό τους. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για την αμήχανη και ενοχική Αριστερά.
Για την επανάκαμψη της Αριστεράς
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα μνημεία, ο τουρισμός, ο επαρχιωτισμός
Δεν κρύβει τη χαρά του ο υπουργός Τουρισμού μετά το «ναι» των αρχαιολόγων στην εισβολή [πώς αλλιώς να το πει κανείς] του οίκου μόδας Κριστιάν Ντιόρ στα αρχαία μνημεία της χώρας.
Τα μνημεία, ο τουρισμός, ο επαρχιωτισμός
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την απουσία πηγαίου χιούμορ
Εκτός από την ψυχική απορρύθμιση και αποδιοργάνωση που έχει επιφέρει ο εγκλεισμός, εκτός από τη νοητική αμηχανία, έλλειψη προσοχής λ.χ., μικρή απώλεια μνήμης, απαισιόδοξες σκέψεις, συμβαίνει να έχει χαθεί και...
Για την απουσία πηγαίου χιούμορ
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο τουρισμός, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση
Eδώ και πολλά χρόνια αρκετοί φωτισμένοι, ή απλώς σοβαροί, άνθρωποι προειδοποιούσαν ότι έτσι όπως το πάνε οι ελληνικές κυβερνήσεις το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να γίνουμε οι Ελληνες γκαρσόνια της...
Ο τουρισμός, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εντεκα μήνες ανελευθερίας και υποταγής
Τι μπορεί να αναπτύξει μια τέτοια κοινωνία; Πώς μπορεί να δημιουργήσει σε καθεστώς φόβου [τρόμου] και ανασφάλειας; Πώς μπορεί να εκδιπλωθεί όταν μόνο της μέλημα έχει καταντήσει η επιβίωση; Οταν η γυμνή αυτή...
Εντεκα μήνες ανελευθερίας και υποταγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας