• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 25.2°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.0°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.0°C / 22.1°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 18.1°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.5°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 23.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 25.4°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ισορροπία, οι ψιττακοί και ο Περικλής

 • A-
 • A+

Αμα δεν συντρίψει κανείς τις συνήθειες και τους υπολογισμούς, άμα δεν ανέβει ένα σκαλί στην κλίμακα των ας πούμε οικουμενικών και βαθύτερων [ως προς τη συνύπαρξη] αξιών, τότε προβάλλει δύσκολο να επιλυθεί το ζήτημα της εσωτερικής του και κατ' επέκτασιν της κοινωνικής ισορροπίας.

Ως αίτια της ανελευθερίας ο Παλαμάς θεωρούσε τη συνήθεια, το κέρδος και την πρόληψη: «...Μέσα σου πρώτα κάψε το τριπλό ξόανο που τους δούλους κάνει, Συνήθεια, Κέρδος, Πρόληψη». Δεν υπαινίσσομαι ότι εάν δεν αλλάξουμε τις συνήθειές μας θα γίνουμε ή θα παραμείνουμε δούλοι, εντυπωσιάζομαι απλώς από τη δύναμη της ποίησης.

Πιστεύω, εμμονικά ίσως, ότι η αναγκαστική οικουρία είναι μία θαυμασία ευκαιρία να οξύνει ο καθείς τη σκέψη του, να την αναβαθμίσει, να την πλατύνει, να βρει ποιος πραγματικά είναι και όχι αυτός που χειραγωγήθηκε και διδάχτηκε, πομπωδώς δε, έτσι να είναι: φοβισμένος, ανασφαλής, καχύποπτος, υποχθόνιος, σκληρός και αντιπαθητικός -κυνικός, αμοραλιστής και λοιπά. Πώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο; Φαίνεται ότι οι πλείστοι έχουμε επαναπαυθεί στις έως χθες συνήθειες και βεβαιότητες -και συναισθηματικούς δεσμούς- που είχαμε (;) καλλιεργήσει -οπότε... Η ευκαιρία παραμένει εντούτοις.

Καλά κάνει η αντιπολίτευση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τη διαφαινόμενη [σίγουρη] τεράστια ανεργία· μέχρι στιγμής έχουν ήδη χαθεί σαράντα δύο χιλιάδες θέσεις εργασίας -μη λησμονήσει μόνο να υπενθυμίζει τον σχεδόν βέβαιο κατακλυσμό που θα επέλθει στη διανοητική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Είναι, δυστυχώς για την κοινωνία, μια ευκαιρία για τις εξουσίες να απλώσουν αδιάντροπα [με πρόσχημα την πανδημία] την αυταρχική και δεσποτική, θα 'λεγε κανείς, πολιτική τους, που ευνοεί τις διακρίσεις στο κοινωνικό σώμα, πάντοτε δε υπέρ των ευνοημένων της εξουσίας [των εχόντων και κατεχόνταν και ας πάψουν επιτέλους -δεν ντρέπονται;- τα φιλελεύθερα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια να κρώζουν για τα αγαθά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας].

Α, άκουγα δύο από αυτά τα ψιττακάκια σε έναν τηλεοπτικό σταθμό να σχολιάζουν (;) τον «μεγάλο ασθενή», όπως χυδαία αποκαλούσαν έως χθες το εθνικό σύστημα υγείας. «Οφείλουμε να ομολογήσουμε -έλεγαν, χωρίς ένα κοκκίνισμα στις παρειές τους- ότι ο “μεγάλος ασθενής”, παρότι δεν του το 'χαμε, μας έβγαλε ασπροπρόσωπους».

Χαζογέλασαν αμήχανοι. Και αυτό ήταν! Αντί να παραιτηθούν εκείνη τη στιγμή από το «λειτούργημα» της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, που υποτίθεται ότι υπηρετούν ως δημοσιογράφοι, αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη έστω από τον ελληνικό λαό, συνέχισαν, δουλοφρόνως ατάραχοι, μέσα σε απόλυτο κυνισμό, να καταπιαστούν με το επόμενο θέμα σαν να μη συνέβαινε τίποτα. Κάπως έτσι θα είναι τα κοινωνικά γουρούνια. Θυμάμαι και τα ονόματά τους: Οικονόμου και Χιώτης. Δεν θα ήθελα να τους συναντήσω [κακό αυτό, να το λέει κανείς για συναδέλφους, το αντίθετο έπρεπε να συμβαίνει] ποτέ στη ζωή μου.

ΥΓ.: Οσοι τον αγαπάμε, όσοι τον γνωρίζουμε, όσοι έχουμε απολαύσει την παρέα μαζί του [και είμαστε πολλοί!] στεκόμαστε δίπλα του τούτη την ώρα της μεγάλης του δοκιμασίας. Για τον Περικλή Κοροβέση ο λόγος, που δίνει τη μάχη του -όχι κατά του κορονοϊού- σε νοσοκομείο της Αθήνας. Γρήγορα, Περικλή, να τα πιούμε στην πλατεία Καρύτση -θα έχει μαγειρέψει ο Φώτης!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
H εξοικείωση με την κατρακύλα...
Αρέσκονται να δικτυώνονται ηλεκτρονικά κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι. Εμπλέκονται έτσι, εκόντες άκοντες (προφανώς εκόντες) στη δίνη της υποβάθμισης της επικοινωνίας που επισυμβαίνει σ' αυτά τα δίκτυα....
H εξοικείωση με την κατρακύλα...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κωμικός πρωθυπουργός και χιουμορίστας Ευκλείδης
Τουλάχιστον ας πάψει να μας εμπαίζει και να λοιδορεί -απροκάλυπτα- τη φτώχεια μας μιλώντας για «ολισμό» και για το τι [δεν] είναι το παν και κουραφέξαλα - παραείναι προκλητικός.
Κωμικός πρωθυπουργός και χιουμορίστας Ευκλείδης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πολιτικοί, επιστήμονες και κοινός νους
Ο εσωτερικός κόσμος για τους σύγχρονους πολιτικούς αλλά και επιστήμονες είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, δεν υπάρχουν σκέψεις, όνειρα, ελπίδες, αλληλεγγύη, δεν υπάρχουν πάθη!
Πολιτικοί, επιστήμονες και κοινός νους
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για το «ναι σε όλα»...
Με τέτοια εξουσία και τέτοιον λαό πώς είναι δυνατόν να μη λέει «ναι» ο Μητσοτάκης σε ό,τι τον προστάζουν; Αυτό έμαθε από μικρό παιδί, αυτό πράττει. Εάν δεν πει «ναι» σε όλα, δεν έχει προκοπή, δεν υπάρχει γι’...
Για το «ναι σε όλα»...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας