• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.3°C / 38.5°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.1°C / 38.8°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.4°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.1°C
  2 BF
  16%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  3 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.5°C / 39.9°C
  2 BF
  14%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  2 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  3 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 34.9°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 32.9°C / 35.9°C
  4 BF
  28%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 32.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.7°C
  2 BF
  36%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 35.7°C / 37.9°C
  0 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.5°C / 38.8°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 32.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.4°C / 37.0°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.2°C / 35.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.1°C / 36.1°C
  2 BF
  15%
AP Photo/Francisco Seco
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωπαϊκή σεισάχθεια και Επίκτητος

 • A-
 • A+

H φυσική ροή των όντων διακόπηκε. Η ζωή μεταλλάχτηκε. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση προς τους απανταχού εμπολέμους να συστήσουν εκεχειρία -νωρίς το θυμήθηκε. Ολες οι φυλές και όλες οι θρησκείες του κόσμου έχουμε έναν κοινό εχθρό: τον κορονοϊό -ούτε λέξη για τις υπερεθνικές ελίτ ή για τη συσσώρευση του κεφαλαίου σε μερικούς νοματαίους του πλανήτη. Πώς, αλήθεια, αντιμετωπίζουν οι άμαχοι και οι ξεριζωμένοι τον κοινό εχθρό τη στιγμή που ελλείπουν δραματικά οι ιατρικές δομές και δεν υπάρχουν προστατευτικά μέσα; Τι λέει ο κύριος γενικός γι' αυτούς τους ξεχασμένους από τον κόσμο ανθρώπους; Αξιοσημείωτη εντούτοις η έκκλησή του -το θέμα είναι εάν και από ποιον θα εισακουστεί, εάν συμφέρει τους ισχυρούς μια γενική κατάπαυση του πυρός.

Στους εν ειρήνη (;) διαβιούντες τώρα: Θλίψη -και φρίκη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες -και οι ηγέτες όλου του κόσμου- προτιμούν να πάνε στον αγύριστο παρά να προβούν, ως οφείλουν, σε μια γενναία σεισάχθεια, που θα επανέφερε τον κόσμο σε μια υγιή οικονομική συνθήκη ώστε να επαναλειτουργήσει η οικονομία [ο πολιτισμός και λοιπά]. Σημασία τώρα δεν έχει η αξία του κεφαλαίου αλλά η αξία της εργασίας. Οι κάτοχοι του κεφαλαίου ας ζήσουν από τα υπερπλεονάζοντα λίπη τους. Κι εδώ να εστιάσουν τα κινήματα αμφισβήτησης [αμφισβήτησης, τέλος πάντων] και όχι σε ανέξοδες καταγγελτικές κραυγές εναντίον του καπιταλισμού, των υπερεθνικών ελίτ και λοιπών εχθρών των λαών... μπουχτίσαμε από τέτοια.

Εάν δεν αφαιρεθούν [κουρευτούν κατά την οικονομική ορολογία!] τα χρέη των χωρών που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν, δεν βλέπω να προχωράει η ένωση της Ευρώπης. Με αυτά τα κορονο-ομόλογα, πώς τα λένε, η κατάσταση θα χειροτερέψει στις φτωχές χώρες, του Νότου κυρίως. Κούρεμα λοιπόν, μια σύγχρονη σεισάχθεια -αυτή είναι η μόνη οικονομική πολιτική που ενδείκνυται στις φριχτές τούτες μέρες. Σε ό,τι αφορά τη μικρή μας χώρα, ας γίνει τουλάχιστον κατανοητό πόσο σημαντικά αγαθά είναι αυτά της παιδείας και της υγείας, αγαθά των οποίων τη διαχείριση οι φιλελεύθεροι της κυβέρνησης λιγώνονται να αναθέσουν στους αγαπητούς τους ιδιώτες.

Και βέβαια, εκτός από την υποχρέωση της κυβέρνησης να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, παραμένει για μας τους υπόλοιπους το χρέος να διαφυλάξουμε την πνευματική και ψυχική μας υγεία. Υπάρχουν μικροί ήλιοι μέσα στον καθένα και περιμένουν από τους «ιδιοκτήτες» τους να τους ανακαλύψουν ώστε να διωχτούν τα σκοτάδια που η εκάστοτε συγκυρία τοποθετεί στους μέσα κόσμους. Καλό είναι να θυμηθούμε τον ταπεινό στωικό Επίκτητο, που επέμενε ότι για οτιδήποτε σου συμβαίνει να μην ξεχνάς να γυρίζεις στον εαυτό σου και να αναζητείς τρόπους πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις [Εφ' εκάστου των προσπιπτόντων μέμνησο, επιστρέφων επί σεαυτόν, ζητείν τίνα δύναμιν έχεις προς την χρήσιν αυτού].

Μια και θυμηθήκαμε τον Επίκτητο. Καλό είναι τούτες τις μέρες να ασχοληθεί κανείς με τον Αβδηρίτη Δημόκριτο, κυρίως με εκείνα τα αποσπάσματα που αφορούν την επιστήμη της ηθικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αιώνας 21ος
Tελικά ο εικοστός πρώτος αιώνας φαίνεται να είναι χειρότερος από τον εικοστό σε ό,τι αφορά την ευημερία των λαών ή, τουλάχιστον, μια υποφερτή διαβίωση, χωρίς κρατική καταπίεση και αυταρχισμό, χωρίς διακρίσεις...
Αιώνας 21ος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κατά κυβέρνησης και σκοταδιστών αντιεμβολιαστών
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κόντρα στους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πανδημία αλλά και όλους τους τομείς, καλεί αύριο ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης.
Κατά κυβέρνησης και σκοταδιστών αντιεμβολιαστών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κοβιντιακοί φοιτητές
Ξεκίνησαν με ορμή και ενθουσιασμό πριν από δύο χρόνια όσοι νέοι κατάφεραν να μπουν στα πανεπιστήμια. Ο ενθουσιασμός τους κράτησε λίγους μόνο μήνες - μετά οι πύλες των πανεπιστημίων ήσαν κλειστές, γιατί όλα τα...
Κοβιντιακοί φοιτητές
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Της εξαίρεσης
Ο φόβος και η ανασφάλεια εξακολουθούν να επικρατούν με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση και ταχύτητα και μεταδοτικότητα [δεν μεταδίδεται έτσι άσπλαχνα μόνο ο ιός...].
Της εξαίρεσης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την απουσία πηγαίου χιούμορ
Εκτός από την ψυχική απορρύθμιση και αποδιοργάνωση που έχει επιφέρει ο εγκλεισμός, εκτός από τη νοητική αμηχανία, έλλειψη προσοχής λ.χ., μικρή απώλεια μνήμης, απαισιόδοξες σκέψεις, συμβαίνει να έχει χαθεί και...
Για την απουσία πηγαίου χιούμορ
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα προβλήματα των ξεναγών της χώρας
Aναμφισβήτητα ένας από τους κλάδους που επλήγησαν σχεδόν καθολικά από την εφαρμογή των δύο λοκντάουν είναι αυτός των Ξεναγών Ελλάδας. Μέσα στο 2020 έγιναν ελάχιστες έως μηδαμινές περιηγητικές δραστηριότητες.
Τα προβλήματα των ξεναγών της χώρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας