• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 20.1°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 17.6°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 19.1°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.5°C
  0 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 21.0°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 18.3°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  0 BF
  92%

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

To λάθος, το ύφος, το ήθος

 • A-
 • A+

Iσχυρίζονται μερικοί ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση για να «απαλλοτριώσει», έστω για λίγες μέρες, τα αποθεματικά των δήμων ήταν το ύστατο καταφύγιο για να μην ενδώσει στις πιέσεις των δανειστών.

Η δικαιολογία κάπως είναι αποδεκτή, η πράξη όμως παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι για όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά η κυβέρνηση. Οτιδήποτε είναι ξαφνικό είναι συνήθως βίαιο. Οι υφιστάμενοι τη βία δικαίως αγανακτούν. Ουδείς τους προϊδέασε για κάτι τέτοιο.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν είχαν εγκαίρως ενημερωθεί για το τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση (για εθνικούς λόγους...) θα συναινούσαν χωρίς δυσφορία.

Δεν αρμόζει τέτοια πρακτική σε μια αυτοαποκαλούμενη αριστερή κυβέρνηση εκτός εάν την κουβαλάει στις βαλίτσες της χρόνια τώρα και με την πρώτη ευκαιρία τη σιδερώνει και την κάνει ατσαλάκωτη, ανυπόφορα ομοιόμορφη με ό,τι μετέρχεται οποιαδήποτε εξουσία.

Καλείται, όμως, τώρα να εξηγήσει επαρκώς τι την οδήγησε να πράξει αυτά που σφοδρά κατήγγελλε ως αντιπολίτευση. Επαρκώς. Ακριβώς.

Μου άρεσε ο Στρατούλης, αποδεχόμενος στον τηλεοπτικό φακό ότι ήταν λάθος κίνηση, ότι είναι καλοδεχούμενη η κριτική, όχι βέβαια απ’ αυτούς που κατέθεταν σωρηδόν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που νομοθετούσαν ουσιαστικά εκτός Βουλής.

Την κριτική μπορούν να κάνουν οι αριστεροί κυρίως ψηφοφόροι και όσοι είχαν αρχίσει να ελπίζουν ότι κάτι αλλάζει στη νοοτροπία της εξουσίας (ασχέτως εάν η εξουσία είναι μία, ουδέποτε αλλάζει δέρμα και νου...).

Να παραδεχτεί λοιπόν η κυβέρνηση ότι έκανε λάθος και αν μας πείσει ότι το έκανε για λόγους υψίστης εθνικής ασφαλείας, να της δώσουμε ένα μικρό κομμάτι από το συγχωροχάρτι της επιείκειας και της πίστωσης χρόνου. Εάν το ολίσθημα το προλάβει στην αρχή του μπορεί να αποτραπεί η διολίσθηση, που ξεμακραίνει από τη δημοκρατική διαδικασία.

Με μια απλή παραδοχή θα απαλλασσόμασταν ίσως και από τους τηλεοπτικούς μαϊντανούς της αντιπολίτευσης που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους· οι Φαρισαίοι και υποκριτές, που δεν έχουν πέτσα αφού ήσαν πρωταθλητές στην εισαγωγή τέτοιων πράξεων.

Θα φαινόταν έτσι και το διαφορετικό αριστερό ήθος, αλλά μάλλον ζητάμε πολλά (και άχρηστα για όσους εξουσιάζουν). Η κριτική οφείλει να πολλαπλασιαστεί εντούτοις, διαφορετικά θα χαθεί η ελπίδα· και τότε, χαιρετίσματα στους δικούς μας, να πάψουμε τουλάχιστον να ψευδαπατώμεθα (όσοι δεν έχουν από μέρες τώρα πάψει...).

Η πίκρα και η απογοήτευση είναι από τα χειρότερα συναισθήματα. Βλέπω, παρ’ όλα αυτά, ότι ο κόσμος σφίγγει τα δόντια και περιμένει, ίσως γιατί ξέρει ότι μια επιστροφή στα παλιά γνωστά ακροδεξιά στελέχη θα ήταν μια τελειωτική καταστροφή.

Οπως και να ’χουν τα πράγματα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει μεγάλο μέγεθος της εσωτερικής της συνοχής και αυτό προβληματίζει, αν δεν τρομάζει, τους πολίτες κάθε ιδεολογικής χροιάς. Το λάθος διορθώνεται, όχι όμως το ύφος και το ήθος, διότι αυτά δείχνουν το βάθος του χαρακτήρα καθενός, το βάθος των ανθρώπων είτε εξουσιάζονται είτε εξουσιάζουν.

Εχει μπει η άνοιξη· τα σαμάρια έχουν φύγει· προσοχή μην κοπούν τα καπίστρια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Δεκατρείς εκτός τόπου και χρόνου
Ο τελικός κριτής (ο λαός!), τουλάχιστον το μεγαλύτερο κομμάτι του (έτσι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και ας μην είναι αξιόπιστες), φαίνεται να έχει στρέψει την πλάτη στους αριστερούς εθνοσωτήρες του, αδυνατεί να...
Δεκατρείς εκτός τόπου και χρόνου
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι νέοι και οι κυβερνητικές θέσεις
Δηλώνει συνεπής αναγνώστης της εφημερίδας από τη γέννησή της. Συμφωνεί άλλοτε και διαφωνεί τις περισσότερες φορές με αρκετούς από τους συντάκτες, παρ’ όλα αυτά είναι το μόνο μέσο από το οποίο θεωρεί ότι...
Οι νέοι και οι κυβερνητικές θέσεις
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το ψέμα της πολιτικής και οι συνταξιούχοι
Λένε ψέματα ασύστολα, ανερυθρίαστα. Στη συνέχεια τα μεταφέρουν στους δημοσιογράφους, πολλοί εκ των οποίων τα καταπίνουμε αμάσητα και τα δημοσιεύουμε ασμένως. Τα διαβάζουν κατόπιν οι πολιτικοί (περί αυτών...
Το ψέμα της πολιτικής και οι συνταξιούχοι
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Φιλικός εμφύλιος
Οσοι ψευδαισθητικά επιλέγουν το ένα ή το άλλο κόμμα ας φανούν γενναιόδωροι, ας γνωρίζουν τη μικρότητα του καθενός μας. Ώς εκεί. Δικαιολογούμε και τα αδικαιολόγητα, αλλά μη βρίζουμε κι από πάνω· πάει πολύ,...
Φιλικός εμφύλιος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι νέοι που «έσκυψαν το κεφάλι»
Φαντάζομαι τι εκρήξεις ξεσπάνε στα σπλάγχνα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που καλούνται να ψηφίσουν αδιαμαρτύρητα τα προαπαιτούμενα που θέτουν ξένες κυβερνήσεις (!) ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για...
Οι νέοι που «έσκυψαν το κεφάλι»
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Aριστερά και (σοσιαλιστική) κοινωνία
Οι διαδικασίες οι μετεκλογικές είναι -δυστυχώς- οι ίδιες. Οχι ότι «άλλαξε ο Μανωλιός και φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς», όχι, αλλά η πιστή αντιγραφή του αντιπροσωπευτικού πολιτικού συστήματος κουράζει λίγο. Το...
Aριστερά και (σοσιαλιστική) κοινωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας