• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.7°C / 26.2°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.4°C / 26.4°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.0°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.2°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.5°C / 25.1°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 26.0°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εταιρεία «Βίκος»

 • A-
 • A+

Διαμαρτύρονται έντονα με επιστολή τους προς τον υπουργό Γεωργίας Μάκη Βορίδη κάτοικοι χωριών της ορεινής Κορινθίας για επικείμενη διάνοιξη γεώτρησης στην περιοχή από την εταιρεία «Βίκος», που δραστηριοποιείται στην εμφιάλωση νερού.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, σημειώνουν, κινδυνεύει ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, με άμεσο αποτέλεσμα την ερήμωση της περιοχής, μια και εκεί όπου σχεδιάζεται η διάνοιξη της γεώτρησης υπάρχουν πηγές που ποτίζουν μεγάλο τμήμα της περιοχής Στυμφαλίας, ακόμη και της Αργολίδας, αλλά και της πεδινής Κορινθίας, εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Τονίζουν, δε, τη δέσμευση του υπουργού σε ομιλία του στο Βραχάτι, πριν από λίγους μήνες, αναφερόμενου στις υψηλές φιλοδοξίες της κυβέρνησης, να επικεντρωθεί η πολιτική της όχι στις γεωτρήσεις, που αποτελούν μάστιγα για το περιβάλλον και τις καλλιέργειες της χώρας, αλλά στη σοβαρή αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων [πηγών]. Τον καλούν δε να μην αδειοδοτήσει την εν λόγω εταιρεία, διότι αυτό θα είναι σαν να βάζει ταφόπλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Αδεια δεν πρέπει να δώσει και το δημοτικό συμβούλιο, ειδάλλως δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπίσουν την περιοχή τους με κάθε τρόπο. Δεν είναι δυνατόν, επισημαίνουν, στο όνομα της [άλογης και άμετρης] ανάπτυξης να καταστρέφεται μια ολόκληρη περιοχή, τα νερά της οποίας έχουν συγκρατήσει τον όποιο κόσμο έχει απομείνει στα χωριά και ο οποίος διασώζει την ελληνική περιφέρεια [όσο είναι δυνατό αυτό – αλλά γιά να φανταστούμε τι κρανίου τόπος θα επικρατούσε εάν εξέλιπαν και αυτοί οι «ακρίτες» της χώρας που διαφυλάσσουν σύνορα και αξίες διαιώνιες].

Πρέπει επιτέλους, όπως γράφουν στην επιστολή τους, «να μπει φραγμός στην ιδιωτικοποίηση του νερού γιατί αυτό είναι κοινωνική ιδιοκτησία· να μην καταστεί μέσον πλουτισμού και εμπόρευμα για τις εταιρείες σε βάρος φτωχών αγροτών, των σκαπανέων της υπαίθρου, που ζητούν επιμόνως την ανάπτυξη της περιοχής τους και όχι την οπισθοδρόμηση, τον αφανισμό και το αναπόφευκτο χάος».

Διαβάζουμε σε μια δραματική έκκλησή τους προς τον δήμαρχο Σικυωνίων: «Οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας [...] Με τη στέρηση του νερού που θέλουν να επιβάλουν οι διάφορες εταιρείες θα μας οδηγήσουν στον αφανισμό, τη σκλαβιά και την τυραννία και θα μας βάλουν στην προκρούστεια κλίνη, κάτι που ούτε επί Τουρκοκρατίας συνέβαινε...».

Πέρα από τη δραματικότητα, το ζήτημα είναι σοβαρό, είναι θέμα ζωής για τους κατοίκους των χωριών αυτών αλλά και για τους κατοίκους των παραλιακών πόλεων, οι οποίες τώρα υδρεύονται από αυτές τις πηγές που θέλουν να εκμεταλλευτούν οι εταιρείες εμφιάλωσης νερού, χωρίς καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Μια τέτοια πολιτική δεν συνάδει με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τους πολίτες του και κυρίως αυτούς που φυλάσσουν [πραγματικά] Θερμοπύλες.

Συνυπογράφουμε ασφαλώς τη διαμαρτυρία των κατοίκων. Κύκλοι όμως περί τον Δήμο Σικυωνίων αφήνουν να διαρρεύσει ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την αγορά από την εταιρεία, απόντος του προέδρου του χωριού στο οποίο ανήκει η περί ης ο λόγος έκταση. Εάν είναι έτσι, τότε κάτι άλλο πρέπει να συμβεί και ο υπουργός καλείται να πάρει θέση άμεσα [αλλά και ο δήμαρχος].

*Διευκρίνιση: Η εταιρία που δραστηριοποιείται στη Κορινθία είναι η NATURA ΕΜΦΙΑΛΩΤΙΚΗ ΑΕ. Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. έχει εξαγοράσει την NATURA ΕΜΦΙΑΛΩΤΙΚΗ ΑΕ, αποτελούν ωστόσο ξεχωριστές νομικές οντότητες.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Natura Εμφιαλωτική Α.Ε.
Με την επιστολή τους αυτή οι κάτοικοι προειδοποιούσαν ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση, επειδή είναι δίπλα σε φυσικές πηγές υπάρχει ο άμεσος φόβος να αφανιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας με ορατή την προοπτική ερήμωσης...
Natura Εμφιαλωτική Α.Ε.
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αίπυτος Στυμφαλίας και Φενεού
​Η χθεσινή μέρα δεν ήταν ηλιόλουστη στη Στυμφαλία, ο κόσμος όμως που συγκεντρώθηκε στο Μουσείο Περιβάλλοντος, δίπλα ακριβώς από τη λίμνη, είχε πολλούς ήλιους μέσα του. Ησαν αυτοί που με την παρουσία τους...
Αίπυτος Στυμφαλίας και Φενεού
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κορινθιακός εμφύλιος για τα νερά
Αφού το νερό είναι δημόσιο αγαθό, γιατί, εκτός από τους Κορίνθιους, να μην έχουν πρόσβαση και οι Σικυώνιοι; Και, δεν ξέρω -έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι δεν κινδυνεύει ο υπόγειος...
Κορινθιακός εμφύλιος για τα νερά
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ενας μοναχικός, ορεινός εκδότης
Εφυγε χθες στα 93 του ένας αγαπημένος φίλος, ο εκδότης του επί πολλά χρόνια κυκλοφορούμενου περιοδικού «Ο Αίπυτος» -περιοδικού για τη Στυμφαλία και τον Φενεό Κορινθίας, Σπύρος Μιχόπουλος.
Ενας μοναχικός, ορεινός εκδότης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα απαράδεκτα
Δυστυχώς, είναι απαράδεκτα φθηνό το νερό, μεγάλη η σπατάλη του, βροντοφώναξε -και το ύφος του δεν σήκωνε αντίρρηση- ο νεοεκλεγείς βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου.
Τα απαράδεκτα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Διήμερο αντίστασης στη Μεσοχώρα
Επιμένουν οι κάτοικοι και οι αλληλέγγυοι να συνέρχονται και να συζητούν με όλες τις κινηματικές συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στα ενεργειακά «μέτωπα» ώστε να πέσει, όπως λένε, το φράγμα της ντροπής. Σε...
Διήμερο αντίστασης στη Μεσοχώρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας