• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.0°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 31.0°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.9°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  3 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.3°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 33.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 29.5°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας μοναχικός, ορεινός εκδότης

 • A-
 • A+

Εφυγε χθες στα 93 του από τη μάταιη τούτη ζωή ένας αγαπημένος φίλος, τόσο προσωπικός, όσο και της κάποτε «Ελευθεροτυπίας» και νυν της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο εκδότης του επί πολλά χρόνια κυκλοφορούμενου περιοδικού «Ο Αίπυτος» -περιοδικού για τη Στυμφαλία και τον Φενεό Κορινθίας, που με τα χρόνια, όμως, είχε αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια. Πλήρης ημερών ο εκδότης Σπύρος Μιχόπουλος καταγόταν από το χωριό Δροσοπηγή [πρώην Μπάσι] Στυμφαλίας. Μετά τη συνταξιοδότησή του ως επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης έδωσε όλο του το είναι στην έκδοση περιοδικού από αγάπη για τη γενέτειρά του και την ευρύτερη ορεινή περιοχή. Φανατικός αναγνώστης της «Ελευθεροτυπίας» γνώρισε πολλούς από τους εκεί εργαζόμενους και είχαμε μια συνεχή επαφή, αλλά και συνεργασία με το περιοδικό του. Δεν μπορούσες να αρνηθείς -σε έπειθε ότι κάτι καλό συνέβαινε στις σελίδες του περιοδικού και βέβαια αυτό αποδείχτηκε στη συνέχεια. Κορυφαίοι επιστήμονες κατέθεταν στο περιοδικό τις γνώσεις τους, φιλόλογοι, αρχαιολόγοι, γεωπόνοι, αρχιτέκτονες, δημοσιογράφοι... Κυρίως τον ενδιέφερε η ιστορική και αρχαιολογική σκαπάνη.

Δεν τον είχα δει τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια [και παραπονιόταν γι’ αυτό], πριν από έναν χρόνο όμως συμμετείχα σε ημερίδα για το έργο του και την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα στο νεότευκτο ωραίο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας όπου δύο πραγματικές κυρίες του πολιτισμού μας είχαν εντυπωσιάσει με τις ανακοινώσεις τους· η δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. διευθύντρια, επιστημονική συνεργάτις Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, και η κ. Μαρία Μέξια, διευθύντρια Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου. Η έμπειρη ματιά τους είδε το σύνολο του έργου τού εκλιπόντος πλέον εκδότη και πόσο πολύτιμο θα φανεί στο μέλλον για νέους ερευνητές και ιστορικούς.

Αρχαιογνώστης ο ίδιος φρόντισε να απαλλάξει την αρχαιολογία και την ιστορία που φιλοξενούσε στο περιοδικό από απαίσιους αρχαιολάγνους και κακότροπους ιστοριοδίφες -μύγα δεν σήκωνε στο σπαθί του όταν ένα κείμενο ξέφευγε από το πρωτότυπο των αρχαίων και φαινόταν ότι εξυπηρετούσε ελεεινούς ανθρώπους, που εκμεταλλεύονταν την αδαημοσύνη των πολλών και έστρεφαν το ενδιαφέρον σε δικές τους φιλοδοξίες [εθνικιστικές πατσαβούρες].

Ηταν μια μοναχική προσπάθεια η έκδοση του περιοδικού -έδωσε όλη του την ικμάδα να το κρατήσει ζωντανό και ενεργό στη ζύμωση του ελληνικού πολιτισμού-, η κυκλοφορία του σταμάτησε πριν από δεκατρία χρόνια. Είχαμε πολλές συζητήσεις επάνω στα κύρια θέματα που κάθε φορά επέλεγε -κεφάλι αγύριστο άμα κάτι έμπαινε στο μυαλό του, αλλά ωραίο κεφάλι. Στις πίσω σελίδες του περιοδικού είχε φυλάξει δύο στις οποίες κατέθετε τα σχόλιά του, δηκτικά και τρυφερά συνάμα, που αναδείκνυαν το πνεύμα των ημερών και τις μικροσυμπλοκές στον χώρο του πολιτισμού, που τον ερέθιζαν και στη συνέχεια προσπαθούσε να ερεθίσει τους αναγνώστες του, με συνέπεια αρκετές φορές να παρεξηγείται [από κρύους κυρίως ανθρώπους].

Στάθηκε εξαρχής δίπλα στην προσπάθεια της «Εφ.Συν.» να λειτουργήσει συνεταιριστικά και ήταν από τους συνεπέστερους αναγνώστες της, με εξαίρεση τα τελευταία δυο-τρία «αδύναμα» χρόνια του. Θα τον θυμόμαστε πάντα, ειδικά όσοι και όσες καταγόμαστε από κείνα τα [στυμφάλια] χώματα. Θα πάμε στην κηδεία του [σήμερα στις 3 μ.μ., στον ιερό ναό Φανερωμένης, στον Χολαργό].

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αίπυτος Στυμφαλίας και Φενεού
​Η χθεσινή μέρα δεν ήταν ηλιόλουστη στη Στυμφαλία, ο κόσμος όμως που συγκεντρώθηκε στο Μουσείο Περιβάλλοντος, δίπλα ακριβώς από τη λίμνη, είχε πολλούς ήλιους μέσα του. Ησαν αυτοί που με την παρουσία τους...
Αίπυτος Στυμφαλίας και Φενεού
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Eργατική τάξη
Οσο μιλάμε στο όνομα των εργαζόμενων τάξεων, δίχως να αναγνωρίζουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της εργατικής τάξης, θα διαπιστώνουμε πως δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί.
Eργατική τάξη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη φριχτή πολτοποίηση βιβλίων
Η απολίτιστη και ανατριχιαστική διαδικασία να πολτοποιούνται τα βιβλία ενός χρεωμένου εκδότη είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, διά νόμου μάλιστα κατοχυρωμένη.
Για τη φριχτή πολτοποίηση βιβλίων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Νικόλας Ασιμος
Διαβάζουμε στο εξώφυλλο του άρτι εκδοθέντος από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων βιβλίου «Νικόλας Ασιμος. Τα Τραγούδια»: «Είναι μεταξύ χλεύης και θαυμασμού που καθίσταται πάντοτε ένα έργο σημαντικό.
Νικόλας Ασιμος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Natura Εμφιαλωτική Α.Ε.
Με την επιστολή τους αυτή οι κάτοικοι προειδοποιούσαν ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση, επειδή είναι δίπλα σε φυσικές πηγές υπάρχει ο άμεσος φόβος να αφανιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας με ορατή την προοπτική ερήμωσης...
Natura Εμφιαλωτική Α.Ε.
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εταιρεία «Βίκος»
Διαμαρτύρονται έντονα με επιστολή τους προς τον υπουργό Γεωργίας Μάκη Βορίδη κάτοικοι χωριών της ορεινής Κορινθίας για επικείμενη διάνοιξη γεώτρησης στην περιοχή από την εταιρεία «Βίκος», που δραστηριοποιείται...
Εταιρεία «Βίκος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας