• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.8°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.0°C / 26.2°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 20.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 25.3°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.6°C / 25.5°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.1°C / 27.0°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 24.9°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 25.6°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  51%
Οι προβλέψιμοι και η εξουσία [τους]
AP Photo/Cliff Owen
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι προβλέψιμοι και η εξουσία [τους]

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την αλήθεια [τα αυτονόητα] είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά την κατάθεση των διαπιστευτηρίων του στον αλαζόνα Αμερικανό πρόεδρο -ταυτολόγησε, στην ουσία. Οτι είναι προβλέψιμος [ο ίδιος, η κυβέρνησή του, η «φιλελεύθερη» ιδεολογία] το ξέρουν κι οι κότες. Λιγότερο δήθεν κράτος, επενδύσεις, αστυνομοκρατία και πάπαλα. Δεν ήταν ανάγκη να δείξει την ασημαντότητα της ελληνικής κυβέρνησης, να φανεί ότι εκλιπαρεί γονατιστός την εύνοια του ισχυρού [που, δεν αντιλέγει κανείς, την έχει ανάγκη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ισορροπίες στη Μεσόγειο]. Είναι εντούτοις κρίμα για έναν πρωθυπουργό να δίνει εξετάσεις κατ’ αυτόν τον οιονεί ταπεινωτικό, προσβλητικό για το κύρος της πολιτικής, τρόπο. Και ας υποθέσουμε ότι πιθανώς να εννοούσε κάτι άλλο, που μας διαφεύγει· εάν είναι προβλέψιμη η πολιτική του, ποιος ο σκοπός της ύπαρξής της ή της άσκησής της; Μέγας ει, Κύριε..

Είναι γεγονός ότι οι Ελληνες πολιτικοί, εδώ και πολλές δεκαετίες, από της συστάσεώς μας ως κράτους «ανεξάρτητου», είναι αναγκασμένοι να είναι χαμηλόφωνοι απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις, διότι σε αυτές οφείλεται εν πολλοίς η όποια ανεξαρτησία μας. Ας είναι έτσι, μη χαθεί όμως η αξιοπρέπεια και το σθένος, μικρό έστω αλλά αληθινό -και όχι προβλεψιμότητες και άλλες τέτοιου είδους ανοησίες. Θα είχε γούστο να μας έλεγε κάποτε ο Αμερικανός πρόεδρος τι σκεφτόταν εκείνες τις στιγμές που ο Ελληνας πρωθυπουργός του έλεγε ακατανόητα για την αμερικανική του [προσωπική] φιλοσοφία ρητορήματα, μια και ο ίδιος δεν έχει προβλήματα δισταγμού και δηλώσεων νομιμότητας και πάντα σχεδόν είναι απρόβλεπτος, ακόμη και για τους οικείους του.

Ο Μέγας Τραμπ μάλλον αγγαρεία έκανε που ήταν υποχρεωμένος να συνομιλήσει με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Το μυαλό του αυτουνού ήταν πώς θα βομβαρδίσει τους πενήντα δύο ιρανικούς στόχους, κρίσιμους για τον ιρανικό πολιτισμό, όπως σημειώνει, και να αναγράφει τις σκέψεις του και τις αποφάσεις του στο αγαπημένο του τουίτερ. Κακόμοιρη ανθρωπότητα... όσο πολιτισμό κι αν δημιούργησες, οι βάρβαροι έχουν ακόμη τον πρώτο λόγο...

Τέλος πάντων, δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες εκ μέρους της κυβέρνησης γι’ αυτήν την άχρωμη και μάλλον ανούσια επίσκεψη - συνάντηση· ας φροντίσουν να μην είναι τόσο προβλέψιμοι οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και ας γεμίζουν, ως κυβέρνηση, καλύτερα τις βαλίτσες τους, όταν αποφασίζουν σπουδαία ταξίδια για εθνικά ζητήματα.

Επιπροσθέτως: Τόσο απωθημένο του ήταν του κυρίου Μητσοτάκη να παρακολουθήσει έναν αγώνα του θαυμαστού, όντως, ΝΒΑ; Και αυτό πάλι με τα εισιτήρια, που τα δέχτηκε ως δώρο; Αυτός, ο άμεμπτος; Πραγματικά, τα χάνει κανείς με την ολιγότητα πολλών πολιτικών μας, ειδικά όταν πρόκειται για τους κορυφαίους των θεσμών -καταντά κουραστικό να μην μπορούν να διαχειριστούν αυτό που ο ελληνικός λαός τούς όρισε να εκπροσωπούν: την αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία.

Η φιλαρχία και η πλεονεξία οδηγούν τον άνθρωπο στις χειρότερες επιλογές του· τον κάνουν αυταρχικό, αλαζόνα, ανήθικο, απάνθρωπο, ανάξιο [χωρίς αξίες], δουλόφρονα και τα σχετικά, γνωστά στην πολιτική γραμματεία. Εχει σημασία ότι αυτό ισχύει και για τους αδύναμους [εν προκειμένω Μητσοτάκης] και για τους δυνατούς [Τραμπ]. Τη στιγμή που και οι δύο το αποδέχονται, το παιγνίδι για μας τους υπόλοιπους έχει χαθεί.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι Αμερικανοί, οι πολιτικοί κι εμείς
Υπάρχουν αμέτρητοι, μικροί και μεγάλοι Τραμπ στην αμερικανική κοινωνία, που, μην ξεχνάμε, μαστίζεται από αναλφαβητισμό, εγκληματικότητα και ανεργία. Τα ίδια συμβαίνουν σε όλους τους λαούς, σε όλες τις...
Οι Αμερικανοί, οι πολιτικοί κι εμείς
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΗΠΑ και συρρίκνωση δημοκρατίας
Δεν ξέρω πόσοι Αμερικανοί πολίτες υπερηφανεύονται ακόμη ότι η χώρα τους είναι το λίκνο της δημοκρατίας ή ότι τέλος πάντων ζουν στο πιο δημοκρατικό καθεστώς της οικουμένης.
ΗΠΑ και συρρίκνωση δημοκρατίας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η παγκόσμια παιδική χαρά του τρόμου
Υπ’ αυτές τις συνθήκες εύλογο είναι να σκαρφαλώνουν στα δώματα της εξουσίας. Μπορεί να είναι φερέφωνο του σκληρού, κλειστού πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά δεν ξέρεις καμιά φορά·...
Η παγκόσμια παιδική χαρά του τρόμου
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η συνείδηση και η λιτή αλήθεια
Εκτός από θεωρητικός της γενετικής γλώσσας, ο Τσόμσκι δεν έπαψε ποτέ να «ενοχλεί» το αμερικανικό κατεστημένο, ξεσκεπάζοντας τις βρομιές των μυστικών υπηρεσιών και των ισχυρών οικονομικών λόμπι σε όλες τις...
Η συνείδηση και η λιτή αλήθεια
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο ανθενωτικός...
Αναρωτιέται κανείς αν η ομιλία του για τα σαράντα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά δεν ήταν μια καθαρά προεκλογική ομιλία.
Ο ανθενωτικός...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τον διχασμό...
Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να νοιάζεται και τόσο για την εθνική ομόνοια όσο να παραμείνει αρραγές το μέτωπο της κυβέρνησής του - διότι εάν πραγματικά νοιαζόταν, δεν θα επέτρεπε στους υφισταμένους του να...
Για τον διχασμό...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας