• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.3°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.9°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 31.6°C
  1 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.0°C / 31.8°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.4°C / 28.1°C
  4 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 30.2°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.5°C
  1 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.7°C / 31.1°C
  3 BF
  25%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  1 BF
  31%

Φωτογραφία αρχείου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιορτές και χρόνος στην Εντατική

 • A-
 • A+

Δεν υπάρχει χρόνος στην Εντατική των νοσοκομείων. Οι γιορτές δεν στέλνουν εδώ την αύρα τους και την κατευναστική τους φλόγα. Φυσάει κάθε στιγμή ένα δραματικό αεράκι, που είναι χρόνος-πόνος. Να μη διαβεί τις πύλες του Αχέροντα το αγαπημένο πρόσωπο αλλά να επιστρέψει στους δικούς του, στη ζωή, που ώς τότε βίωνε και χαιρόταν. Αγωνία. Σιωπή. Υπερένταση. Σφίγγονται οι ψυχές, μουδιάζουν τα σώματα. Τι μυστήριο κι αυτό με τα σώματα και τις ψυχές τους, να μην ξέρεις καμιά φορά πώς να τα κουμαντάρεις...

Στην αναμονή της Εντατικής δεν ακούς ουρλιαχτά, μήτε σπαραχτικές φωνές· η οδύνη ταξιδεύει εσωτερικά και μόνο κάπου κάπου μεταφέρεται στα βλέμματα των διπλανών, είτε για να συμμεριστούν τον πόνο [τα βλέμματα] είτε για να ανιχνεύσουν μια στάλα ελπίδας, είτε να μεταλαμπαδεύσουν αυτήν την ελπίδα στους συμπάσχοντες, στους αναμένοντες [τα καλά νέα]. Δεν υπάρχουν εδώ γόοι και άναρθρες κραυγές ακόμη κι όταν ανακοινώνεται ότι κάποιος-κάποια δεν τα κατάφερε. Μόνο λυγμοί σχίζουν τον χώρο, μέσα σε νεκρική σιγή, είναι αλήθεια.

Δεν καταλαβαίνεις τι μέρα είναι κάθε μέρα, ακόμη κι όταν συμβουλεύεσαι ρολόγια ή ενημερώνεσαι από τους διπλανούς. Καμιά φορά καθυστερεί η ενημέρωση από τους γιατρούς, δικαιολογημένα συνήθως. Ο χρόνος τότε δεν περνάει, ο χρόνος είναι ανύπαρκτος, παύει η σχέση του ανθρώπου με την «ιερότητα» των ημερών, ανοίγει όμως η δίοδος προς την κατανόηση της ιερότητας της ύπαρξης, ενδυναμώνεται η σκέψη για το πεπερασμένο αυτής και την ολιγότητά της. Η ιατρική ενημέρωση είναι αυστηρή -δεν χωράνε εδώ ψεύδη και ημιαλήθειες, τερτίπια ψευδοεπιστημονικά, εδώ ξέρεις ότι όλα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή και είσαι προετοιμασμένος να ακούσεις την αλήθεια γυμνή.

Καμιά φορά η γυμνή αλήθεια είναι άσχημη, άλλες όμως είναι μια καλλονή. Λαχταράς να ακούσεις τη μαγική λέξη: το ξύπνημα του ασθενούς από την ιατρική βυθιότητα, από τον λήθαργο πολλών ημερών. Η δική μας γυμνή αλήθεια ανήκε στις καλλονές και όταν την αντικρίζεις φεύγει ένα ασήκωτο βάρος από μέσα σου, εμφανίζονται, έστω και δειλά, τα χαμόγελα του βίου και παύει επιτέλους το τρέμουλο, αυτό το ανέλεγκτο εσωτερικό αιματοκύλισμα, εκείνες οι δονήσεις που σε κάνουν ό,τι αυτές θέλουν.

Η «βυθισμένη» μαμά «αναδύεται» -συνομιλεί με τις δύο κόρες. Δάκρυα χαράς, λύτρωσης. Ωρα λοιπόν να πάω στη δουλειά. Με συνοδεύει έως την πλατεία Καρύτση η μεγάλη μου κόρη και της προτείνω να πιούμε ένα ποτό. Η συγκίνηση και η χαρά μάς (εξ)αναγκάζει να πιούμε κι ένα δεύτερο· παίρνω αμέσως τηλέφωνο τον Στράτο να ενημερώσει την εφημερίδα ότι θα καθυστερήσω κομμάτι. Με μεγάλη κατανόηση, ίσως και συμπόνια, με πληροφορεί ο συνάδελφος ότι σήμερα [εκείνη την ημέρα] έχουμε αργία -δεν δουλεύουμε. Είπαμε: στην Εντατική ο χρόνος [οι ώρες, οι ημέρες] είναι ανύπαρκτος, αλλοπρόσαλλος, έξω από τη συνείδηση. Τι να κάνω. Το λέω στην κόρη μου και γελάμε. Παίρνει την αδερφή της και της το λέει και εξακολουθούν να γελάνε. Η ζωή έχει επανακάμψει. Μακάρι να συμβεί το ίδιο σε όλους που αναμένουν στις Εντατικές.

Ευχαριστώ θερμά όλους για το ενδιαφέρον τους και την πολύτιμη βοήθειά τους. Καλή χρονιά, επομένως.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ευχαριστώ...
Kαι κάπου εδώ σταματά η καθημερινή επαφή με τους αναγνώστες. Στη διακοπή συνέβαλαν ο κακός κ α ι ρ ό ς και η τραγική τ ύ χ η, έννοιες απρόσιτες και οι δυο για τις δυνατότητες του ανθρώπου.
Ευχαριστώ...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πρωτομαγιά, κάποτε...
Γυρίζει καμιά φορά ο νους στα περασμένα, όταν δεν αντέχει το τώρα ή, για διάφορους λόγους, δυσκολεύεται να συνομιλήσει μαζί του.
Πρωτομαγιά, κάποτε...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Λίγα για την έντυπη δημοσιογραφία
Σημασία έχει ότι δέκα χρόνια τώρα η εφημερίδα εξακολουθεί να κυκλοφορείται και να παρεμβαίνει δυναμικά στην πολιτική ζωή της χώρας, προκαλώντας εντάσεις και δημιουργώντας γεγονότα.
Λίγα για την έντυπη δημοσιογραφία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο κορονοϊός βολτάρει στις εφημερίες
Δεν υπήρχαν βεβαίως μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού μέσα στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» όπου ασθενείς και οι συνοδοί τους ήμασταν στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες στην εφημερία του Σαββάτου.
Ο κορονοϊός βολτάρει στις εφημερίες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Διαλύουν το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο
Πρόθεση της διοίκησης δεν είναι μόνο η διάλυση κάποιων κλινικών, αλλά η κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου και η ένταξή του σε ιδιωτική κερδοσκοπική παραγωγική μονάδα, καταγγέλλει η...
Διαλύουν το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το φως, οι ουρανοί και το «Αγιο Πνεύμα»
Στις εσχατιές της χώρας ξαμολύθηκαν ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια συμβολική υποτίθεται κίνηση ότι ενδιαφέρονται για τους ακρίτες της χώρας. Καλά είναι κι έτσι· ίσως κατανοήσουν πώς...
Το φως, οι ουρανοί και το «Αγιο Πνεύμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας