• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.7°C / 39.7°C
  0 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.3°C / 38.3°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.0°C / 39.8°C
  1 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.7°C
  0 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.4°C / 37.1°C
  2 BF
  15%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.6°C / 37.5°C
  2 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 38.2°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 35.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.1°C / 35.4°C
  2 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 32.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 34.9°C
  2 BF
  29%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.5°C / 37.3°C
  2 BF
  10%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.9°C / 39.9°C
  0 BF
  18%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 31.0°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 38.3°C
  3 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  12%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλοί άνθρωποι

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Λόγος μεν εστ' αρχαίος ανθρώπων φανείς [υπάρχει ένας λόγος παλιός στο στόμα των ανθρώπων] που λέει ότι δεν μπορείς ν' αλλάξεις μυαλό στ' απότρυγα του βίου -ή θα είσαι κακός ή κάπως υποφερτός σε όλους που σε συντροφεύουν.

Σπάνιοι οι καλοί άνθρωποι, αλλά όταν πέφτεις πάνω τους αλλάζει το τοπίο και η ψυχή, άλλες διαστάσεις σε «εγκλωβίζουν» και σε απελευθερώνουν ταυτόχρονα. Χιούμορ και αυτοσαρκασμός διακρίνουν αυτούς τους ανθρώπους -ένα μικρό, ανατατικό πανηγύρι η συνάφεια.

Αυτό ίσως να σημαίνει ότι γνωρίζουν την τραγικότητα της ζωής, εννοείται πόσο αστεία είναι όλα μπροστά στο πεπερασμένο. Θα έπρεπε ίσως να μας διδάσκουν στα σχολεία εντατικά τους μεγάλους μας ποιητές, λυρικούς και τραγικούς.

Κάθε ποίημα, κάθε τραγωδία είναι ένα μεγάλο σχολείο, μια μύηση στο απρόσμενο, απροσδόκητο. Τα γεγονότα συμβαίνουν διότι δεν συμβαίνουν άλλα -καταλαμβάνουν τη θέση άλλων πιθανοτήτων. Και τι να κάνει ο φτωχός νους· αυτά αντιλαμβάνεται, αυτά και προσπαθεί να ερμηνεύσει.

Ανθρωποι έκαναν Χριστούγεννα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι τους, γιατί οι κυβερνητικοί της ενέργειας τους το έκοψαν. Το κρύο ανυπόφορο. Ηταν μια καλή είδηση ότι ακτιβιστές μπήκαν σε εγκαταστάσεις μεγάλων εταιρειών, έκοψαν το ρεύμα και το διοχέτευσαν σε φτωχούς και αδύναμους.

Αυτά σε άλλη χώρα -εδώ η αντίδραση και η αλληλεγγύη έχουν πάει για βρούβες. Αλλού επίσης απολυμένοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται χορεύοντας για τους περαστικούς, δίνοντας χρώμα [και ελπίδα] στα όνειρά τους [και στα δικά τους και σε αυτά των περαστικών].

Αυτοί οι καλοί άνθρωποι, γεμάτοι πεποίθηση και αυτογνωσία, λοιδορούν όχι μόνο τη ματαιοδοξία των εξουσιαστών αλλά και την απάθεια των εξουσιαζόμενων. Γεμάτα γέλιο και πίκρα τα πρόσωπά τους, όλα με ήλιο και κρύο -φωτεινά. Χαίρεσαι να τα βλέπεις, δεν χορταίνεις το χαμόγελό τους. Ξεχνάς για λίγο τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και τα αδιέξοδα της σοσιαλδημοκρατίας κοιτάζοντας στα μάτια τέτοιους καλούς ανθρώπους, νιώθεις λίγη από τη ζεστασιά που εκπέμπουν.

Δεν ξεχνάμε επίσης ότι απλώνεται το αστυνομικό κράτος. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βιαιοπραγούν και εξευτελίζουν πολίτες, ταπεινώνοντας και βεβηλώνοντας το ανθρώπινο σώμα. Κάπως πρέπει να αντισταθεί η ελληνική κοινωνία -είναι χρέος της και καθήκον να στομώσει την κρατική αυθαιρεσία και αστυνομική βαναυσότητα. Λένε μερικοί ότι τα αστυνομικά όργανα απλώς κάνουν τη δουλειά τους και ότι λίγη βία δεν βλάπτει. Να τα πούνε στα παιδιά τους αυτά, εάν έτσι νομίζουν. Να δούμε τι θα απαντήσουν τα παιδιά -όλα τα παιδιά του κόσμου.

Ψάχνουμε καλούς ανθρώπους, όσο και αν παραξενεύει το επίθετο σε μια υλόφρονα ανθρωπότητα, ψεύτικη και πελαγωμένη από την αδράνεια και την άγνοια. Είναι ένα άλλο θέμα πως κανείς δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του [ασφαλώς και τις υποχρεώσεις του, αλλά σήμερα έχει προτεραιότητα η γνώση των δικαιωμάτων].

Δεν υπάρχει αρχαίος λόγος -ο λόγος είναι πάντα νέος, πρέπει όμως να λέγεται, να διαχέεται στην ατμόσφαιρα, στο παιχνίδι της ζωής, που μερικοί το μεταμορφώνουν σε φυλακές και βασανιστήρια.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Συνάντηση με το φως των εορτών
Απαιτείται μια απομάκρυνση από τη θλίψη της πραγματικότητας, που δημιουργούν οι εξουσιάζοντες, μία παραίτηση από τα περιττά [και είναι πολλά πανάθεμά τα] καθώς και μία επαναστοχαστική στάση απέναντι σε όποιον...
Συνάντηση με το φως των εορτών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η αποδυνάμωση των πέντε αισθήσεων
Παρατηρείται μες στην πανδημία μια απίσχνανση των αισθήσεων -λίγες οι προσλαμβάνουσες έτσι κι αλλιώς. Βλέπουμε τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού, τον φούρναρη και τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ· το πολύ.
Η αποδυνάμωση των πέντε αισθήσεων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ηλιοπολίτες και Πανχαίοι - και εμείς
Θα ήταν παράλογο εάν η ανθρωπότητα σταματούσε να αναζητεί την ουτοπία [της]. Χωρίς αυτήν, βήμα δεν μπορεί να κάνει. Ξέρουμε για την ουτοπία από τα πολύ παλιά χρόνια, από τις απαρχές σχεδόν του λεγόμενου...
Ηλιοπολίτες και Πανχαίοι - και εμείς
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τηλεργασία και κοινωνική συνοχή
Η τηλεργασία βοηθάει βέβαια στη διατήρηση και συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων, διαλύει όμως τον κοινωνικό ιστό, σμπαραλιάζει την κοινωνική συνοχή, παρέες, φιλίες και συναφείς σχέσεις. Τι να την κάνεις;...
Τηλεργασία και κοινωνική συνοχή
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Με τον Χριστό στο τραπέζι μας
Να, λοιπόν, η ευκαιρία τούτα τα Χριστούγεννα, που θα είμαστε μόνοι, να τον καλωσορίσουμε στο τραπέζι μας πραγματικά και να συνομιλήσουμε – να πιούμε αντάμα ένα ποτήρι κρασί και όχι εκείνο της θείας...
Με τον Χριστό στο τραπέζι μας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Δύσβατοι δρόμοι...
Συλλογίζομαι τους κακοτράχαλους δρόμους που προσπεράσαμε, που αρνηθήκαμε να τους διαβούμε -πού να γδέρνεις τώρα τα πέλματα σε κατσάβραχα, ποτέ δεν ήταν καιρός να διακινδυνεύσεις τη μονάκριβη αρτιμέλειά σου.
Δύσβατοι δρόμοι...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας