• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 30.7°C
  1 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.1°C / 29.8°C
  1 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 32.6°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 30.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 30.3°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 26.7°C
  2 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.6°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 26.1°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 26.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  2 BF
  19%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.9°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 29.9°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  15%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το παρκάκι του σταθμού ΚΤΕΛ Λιοσίων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ακριβώς απέναντι από τον σταθμό του ΚΤΕΛ Λιοσίων, που παρουσιάζει έντονη και συνεχή κινητικότητα, υπάρχει ένα παρκάκι με δέντρα και παγκάκια, το οποίο φιλοξενεί τους θερινούς κυρίως μήνες ταξιδιώτες αλλά και μαθητές από δημοτικό σχολείο κείμενο δίπλα στο παρκάκι.

Είναι στην κυριολεξία πνεύμονας στην υποβαθμισμένη αισθητικά περιοχή, με χρώματα και ήχους [καλλωπιστικά φυτά και κελαδήματα πουλιών -και τι ήχοι]. Γατιά και σκυλιά κόβουν βόλτες με τους «ιδιοκτήτες» τους, τρέχουν, παίζουν μεταξύ τους, μαζί τους και μικρά παιδιά. Ζωή σε λίγα τετραγωνικά που εκδιώκει όμως το γκρίζο και επικρατεί μια χαρούμενη διάθεση σε όσους το επισκέπτονται.

Κανονικά έπρεπε να γράψω υπήρχε, διότι η σημερινή του εικόνα τίποτα δεν θυμίζει το όμορφο αλσύλλιο. Τα περισσότερα δέντρα, κυρίως πεύκα, κόπηκαν -αυτό ίσως να ήταν αναγκαίο αλλά δεν αντικαταστάθηκαν από νέα ώστε να μη διακοπεί η ροή της σκιάς και της ομορφιάς. Στη συνέχεια, για άγνωστους λόγους, «ξεριζώθηκαν» και τα τέσσερα πέντε παγκάκια που υπήρχαν.

Είναι αλήθεια ότι έως πρόσφατα φαινόταν να το προσέχει ο δήμος. Κλάδευε τις δάφνες και άλλες πόες που το περιτριγύριζαν και του έδιναν χρώμα, κούρευε τη χλόη, ποτιζόταν αυτόματα -γενικά υπήρχε κάποια περιποίηση, δεν το είχαν παραμελήσει. Τώρα ερημία και εγκατάλειψη, μην πω περιφρόνηση.

Ολα αυτά σε χρόνο μηδέν, από τότε που άλλαξε η κυβέρνηση -αυτό δεν είναι υπερβολή ή προσπάθεια φτηνής αντιπολίτευσης. Είναι η πραγματικότητα και προξενεί απορία στους περίοικους αλλά και στους ταξιδιώτες, που πλέον δεν έχουν πού να ξαποστάσουν ή να δροσιστούν όταν είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν την ώρα που θα αναχωρήσει το λεωφορείο τους. Θυμάμαι πολλούς από τους τελευταίους, κυρίως αλλοδαπούς, να δένουν τις αιώρες τους ανάμεσα σε κορμούς πεύκων και να απολαμβάνουν τον υπνάκο τους. Ωραίες σκηνές.

Δεν ξέρω, ίσως φαίνεται αγγαρεία για τους νέους υπεύθυνους να απασχολούνται με αυτόν τον μικρό πνεύμονα, ίσως δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τη ζωτική του σημασία για την περιοχή, αδιαφορώντας για την εικόνα στους τουρίστες και όσους χρησιμοποιούν τα λεωφορεία ως μέσα μεταφοράς -και είναι πάρα πολλοί ειδικά μετά την κρίση, που συνεχίζεται, μη γελιόμαστε [η κρίση] και μην ακούμε τις αδολεσχίες των κυβερνώντων για επανάκαμψη τάχα της «κανονικότητας» και της κοινοβουλευτικής δικαιοσύνης (!).

«Μα, για ένα παρκάκι κάνετε έτσι;» θα μπορούσαν να αντιτείνουν οι νέοι αρμόδιοι. Κατ’ αρχάς δεν είναι οποιοδήποτε παρκάκι (δίπλα στον πολυσύχναστο σταθμό και δίπλα σε δημοτικό σχολείο) και κατά δεύτερον, εξ όνυχος τον λέοντα, διαπιστώνει κανείς [όλοι].

Η «επαναλειτουργία» του μικρού πάρκου ούτε κόστος απαιτεί ούτε χρόνο, λίγη μόνο προσοχή και βεβαίως θέληση από τους δημοτικούς άρχοντες.

Εδώ που τα λέμε αμφίβολο είναι αν πολλοί από τους νέους κυβερνώντες γνωρίζουν κατά πού πέφτει ο σταθμός της Λιοσίων, συνηθισμένοι να ταξιδεύουν με τα, πολυτελή συνήθως, αυτοκίνητά τους -ε, έτσι είναι οι κυβερνώντες [όλοι οι κυβερνώντες]. Αν ήξεραν πόσοι ανασαίνουν σε αυτό το μικρό και ασήμαντο πάρκο, αν καταλάβαιναν τι σημαίνει να μπορεί κάποιος να ανασαίνει σήμερα... αλλιώς θα αντιμετώπιζαν τη «μικρότητα» του πάρκου, τη σημαντική του συμβολή στην εξορία της ανίας, μην πω και της κατάθλιψης.

Xάθηκε, μέρες που ’ναι, να βάλουν δυο χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια; Θα πλάταινε το τοπίο.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο μικρομέγαλος κύριος Κυριακάκης
Ο κύριος του τίτλου είναι διευθυντής Πρασίνου στον Δήμο Αθηναίων, υπεύθυνος άρα για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα συνοικιακά πάρκα της πρωτεύουσας.
Ο μικρομέγαλος κύριος Κυριακάκης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ονειδος τα παρκάκια της Αθήνας
Βλέποντας την ασχήμια και την εγκατάλειψη σε μικρά συνοικιακά πάρκα, αντιλαμβάνεσαι τη σπουδή και τον ζήλο των υπεύθυνων του Δήμου Αθηναίων να ερημώσουν αυτούς τους μικρούς, πραγματικά, πνεύμονες.
Ονειδος τα παρκάκια της Αθήνας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ελεύθεροι χώροι
Τι να σου κάνουν και οι ευαίσθητοι κοινωνικοί φορείς με το περιβάλλον και την τύχη του. Μόνοι τους παλεύουν με το θηρίο της κρατικής ακηδίας αλλά και με το άλλο θηρίο, που είναι και το χειρότερο, αυτό της...
Ελεύθεροι χώροι
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αποκολοκύνθωσις...
Το ερωτικό νόημα της πόλης αναδύεται από την κοινωνική και χωρική αφθονία. Ενας τόπος πολλών τόπων, η πόλη επικαλύπτεται με τόσα πολλά στρώματα και σχέσεις που είναι ακατανόητη.
Αποκολοκύνθωσις...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ψάχνοντας το χώμα της γης [μας]
Καημένη χώρα. Ολες οι πλατείες είναι από τσιμέντο ή πλακόστρωτες. Χώμα και λουλούδια θα συναντήσει κανείς μόνο σε κανένα μικρό συνοικιακό αλσάκι και εκεί λόγω δημοτικής ακηδίας.
Ψάχνοντας το χώμα της γης [μας]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας