• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.2°C / 2.3°C
  0 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 2.0°C
  1 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 5.7°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  5 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.4°C / 1.2°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.8°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 5.3°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 7.2°C
  6 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  7 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  4 BF
  40%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.8°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.0°C / 1.5°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 0.5°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 2.0°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  3 BF
  47%
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμμετοχικά εναντίον των σκουπιδιών

 • A-
 • A+

Επιστολών συνέχεια· αυτή τη φορά από τον κ. Βασίλη Γιόκαρη, με μια πρωτοπόρα πρόταση για το άλυτο πρόβλημα των σκουπιδιών. Σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Εδώ και περίπου δέκα χρόνια έχω επιστρέψει “στα πάτρια”, στα Γιοκαρέικα, ένα χωριό περί τα 7 χλμ. από την Τρίπολη.

»Με κάποιους φίλους και γνωστούς πήρα την πρωτοβουλία το 2013 και φτιάξαμε μια ανώνυμη εταιρεία (συνειδητή επιλογή), την “Αρκαδική Εναλλακτική ΑΕ”, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί οικονομικά-οικολογικά-κοινωνικά-πολιτιστικά και να συμβάλει στην επίλυση του “γόρδιου δεσμού” των αστικών στερεών αποβλήτων, κοινώς σκουπιδιών, της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τρίπολης. Να συμβάλει, ως “συλλογική ιδιωτική πρωτοβουλία”, ως συμμετοχική εταιρεία με κοινωνική βάση, παράγοντας επωφελές κοινωνικό έργο από κάθε πλευρά και με κόστος μικρότερο από αυτό με το οποίο (και) ο Δήμος Τρίπολης, δεκαετίες τώρα, παράγει επιζήμιο αποτέλεσμα από κάθε άποψη.

»Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο έως τώρα δεν έχει τύχει καμίας πολιτικής είτε συλλογικής υποστήριξης, τοπικά αλλά και ευρύτερα. Το ευτύχημα, το ελπιδοφόρο, είναι ότι βρίσκει κοινωνική ανταπόκριση. Εκατοντάδες δημότες, εμποροβιοτέχνες, καταστηματάρχες, κάποιες Υπηρεσίες, Φορείς, Σχολεία κ.ά. συνεργάζονται μαζί μας ανακυκλώνοντας υλικά με Διαλογή στην Πηγή, που θα πήγαιναν στα σκουπίδια τους: χαρτικά, πλαστικά, γυαλί, κουτάκια αλουμινίου και λευκοσιδήρου, ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές, τηγανέλαια (και κοντά σε αυτά και μεταλλικό σκραπ). Αρκετοί προμηθευτές μάς δίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους δωρεάν, άλλοι δέχονται το πενιχρό οικονομικό κίνητρο που δίνουμε. Εχουμε παραγάγει έως τώρα περί τους 1.500 τόνους χρήσιμα ανακυκλώσιμα υλικά.

»Το εγχείρημα, παρά τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών του στη διάρκεια της εξαετούς λειτουργίας μας, δεν στέκει οικονομικά. Τα έσοδα από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών καλύπτουν περί το 50 έως 60% των τρεχόντων λειτουργικών εξόδων. Το κρατάμε ζωντανό έως τώρα, έχοντας επενδύσει (περί τους 100 έως σήμερα συνολικά μετόχους) περί τα 150.000 ευρώ σε ρευστό και άλλα τόσα περίπου σε ποικίλη εθελοντική χρηματική, πνευματική ή χειρωνακτική προσφορά.

»Προσπαθούμε όλο αυτό το διάστημα να πείσουμε τους κυβερνώντες (της Αθήνας από τη μια και της Τρίπολης από την άλλη), ότι είναι ανάγκη να ανοίξει η Αγορά της Διαχείρισης των Απορριμμάτων στην κάθε τοπική κοινωνία. Να κοινωνικοποιηθεί δηλαδή η διαχείριση των απορριμμάτων και αυτό να θεσμοθετηθεί και να νομοθετηθεί όχι μόνον για συνεταιριστικές επιχειρήσεις αλλά και για οποιονδήποτε ατομικό ή συλλογικό ιδιώτη, για εταιρικά σχήματα οιασδήποτε νομικής μορφής. Και για να σταθεί η Κοινωνικοποίηση της Διαχείρισης των Απορριμμάτων, με όφελος (οικολογικό αλλά και οικονομικό) και για τον δημότη, θα πρέπει να αμείβεται με το κόστος που εξοικονομεί στον δήμο, μειώνοντάς του τον όγκο των σκουπιδιών. Και τα χρήματα της εν λόγω αμοιβής δύναται κάλλιστα να προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, εν οις και αυτά για τη διαχείριση των σκουπιδιών, τα οποία έως τώρα σε/από πάρα πολλούς ελληνικούς δήμους πηγαίνουν για τη συλλογή και παράνομη πολλαπλά διάθεση των σκουπιδιών.

»Να πάψει να κρατιέται το κρατικό/δημοτικό μονοπώλιο σε συνεργασία με εργολάβους σκουπιδιών και με μεγαλοεταιρείες για συγκεντρωτικές μονάδες διαχείρισης σκουπιδιών με υψηλό οικονομικό και οικολογικό κόστος».

Υστερούν σημαντικά, τονίζει, η αριστερή και οικολογική σκέψη στη χώρα. Συμφωνώ...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το μπαλκονάκι του σεβασμού
Στον σταθμό λεωφορείων στις Τρεις Γέφυρες, ακριβώς στην είσοδο των οχημάτων, έχουν τοποθετηθεί [σαν Ηρακλείς της καθαριότητας] τρεις κάδοι σκουπιδιών, ο ένας μάλιστα φέρει την ένδειξη «μόνο ανακύκλωση».
Το μπαλκονάκι του σεβασμού
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα αίτια των ιών
Εάν οι άνθρωποι δεν σεβαστούν το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή, οι ασθένειες που προέρχονται από ζώα θα πολλαπλασιαστούν - και άντε να ανακόψει η επιστήμη αυτόν τον πολλαπλασιασμό.
Τα αίτια των ιών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οχι στη Σκύρο ανεμογεννήτριες
Ομόφωνα αντιδρούν με ψήφισμά τους ο δήμος της μικρής αλλά πανέμορφης νήσου Σκύρου, φορείς και σύλλογοι στο σχεδιαζόμενο φαραωνικό έργο εγκατάστασης γιγαντιαίων αιολικών σταθμών, βιομηχανικής κλίμακας και...
Οχι στη Σκύρο ανεμογεννήτριες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ονειδος τα παρκάκια της Αθήνας
Βλέποντας την ασχήμια και την εγκατάλειψη σε μικρά συνοικιακά πάρκα, αντιλαμβάνεσαι τη σπουδή και τον ζήλο των υπεύθυνων του Δήμου Αθηναίων να ερημώσουν αυτούς τους μικρούς, πραγματικά, πνεύμονες.
Ονειδος τα παρκάκια της Αθήνας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κούρεμα, όχι αναστολή των χρεών
Eπιμένει ο Βαρουφάκης -και νομίζω δικαιώνεται από τις εξελίξεις, τους αριθμούς της οικονομίας, αλλά και τις προοπτικές της- στο κούρεμα των οικονομικών υποχρεώσεων, για το 2020, των επιχειρήσεων.
Κούρεμα, όχι αναστολή των χρεών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την επανάκαμψη της Αριστεράς
Ελλάδα είναι οι μικρομεσαίοι της, οι οποίοι, με την πολιτική της Δεξιάς, οδηγούνται στη συρρίκνωσή τους και δυστυχώς στον αφανισμό τους. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για την αμήχανη και ενοχική Αριστερά.
Για την επανάκαμψη της Αριστεράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας