• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 30.2°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 28.0°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 29.6°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 20.5°C / 28.8°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 29.3°C
  1 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.3°C / 27.1°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.7°C / 26.7°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  72%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για την περιφρούρηση του ασύλου

 • A-
 • A+

Αποφασισμένη να συντρίψει κάθε αντίσταση που θα συναντήσει στις μεταρρυθμίσεις της φαίνεται η νέα υπουργός Παιδείας και [ακόμα...] Θρησκευμάτων. Φαίνεται όμως κομμάτι δύσκολο και κάτι άλλο: η κατάργηση του ασύλου. Το ότι μερικοί μπαχαλάκηδες εκμεταλλεύονται το άσυλο δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να καταργηθεί. Οτι είναι απαραίτητο να γίνει κάτι που θα διασφαλίσει την ύπαρξή του, αλλά και τη σωστή χρήση του, αυτό φαντάζει εκ των ων ουκ άνευ -όχι σε κάθε φοιτητική ιδεολογική σύγκρουση να μπουκάρουν οι δυνάμεις καταστολής στα πανεπιστήμια.

Να φανταστούμε τον κάθε άκαπνο φοιτητή όταν παίρνει τηλέφωνο τα όργανα της αστυνομίας: «Καλέ, όργανα, στο Πολυτεχνείο [π.χ.] οι φοιτητές τσακώνονται -η κατάσταση είναι έκρυθμη. Σπεύστε, παρακαλώ, να μη χάσουμε την ώρα διδασκαλίας». Καλύτερα βέβαια να μην το φανταστούμε.

Το άσυλο σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών της παιδείας, της έρευνας και της διακίνησης ιδεών· αυτό πρέπει να διατηρηθεί οπωσδήποτε εάν θέλουμε να είμαστε μια χώρα που βασίζεται στον πολιτισμό και έχει καλές σχέσεις με τη δημοκρατική κουλτούρα. Εάν τώρα το λυμαίνονται μερικοί ανεγκέφαλοι που νομίζουν ότι κάνουν επανάσταση πετώντας μολότοφ και καίγοντας λεωφορεία, αυτό οφείλεται περισσότερο στους ίδιους τους φοιτητές και στους καθηγητές [στο όλο προσωπικό του πανεπιστημίου]. Και αυτοί καλούνται να το περιφρουρήσουν και να αξιώσουν τη σωστή λειτουργία της διδασκαλίας και της έρευνας.

Αυτά που εξήγγειλε η κυβέρνηση περί κατάργησης του ασύλου μυρίζουν αυταρχισμό και εάν έλθουν τα πρώτα κρούσματα εισβολής αστυνομικών δυνάμεων στους πανεπιστημιακούς χώρους θα έχουμε τότε να κάνουμε με ακραίο αυταρχισμό -όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό, τι επιπτώσεις θα έχει στην παιδεία αλλά και στην καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν γύρω από τα πανεπιστήμια, τα οποία, ως γνωστό, είναι ενταγμένα στην κοινωνική ζωή, δεν είναι αποστειρωμένα και ξεκομμένα από την πραγματικότητα.

Οσοι, μαζί με την κυβέρνηση, λυσσάνε να καταργηθεί το άσυλο, προφανώς απεχθάνονται την επιστημονική έρευνα και τη σύγκρουση ιδεών. Αλλά, γνωστό (;) κι αυτό, ιδέες γεννιούνται μόνο εκεί που κοχλάζει νεανικό αίμα. Νεανικό αίμα σημαίνει εσωτερικές-ερωτικές-πνευματικές δυνάμεις και όχι να το βλέπει η κοινωνία να ρέει από τα αστυνομικά κλομπ. Κάτι άρρωστο συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία όταν ουρλιάζει να καταργηθεί το άσυλο. Να περιφρουρηθεί, ναι, όχι να γίνει ανυπόστατο επειδή έτσι το θέλει η κ. Κεραμέως και μερικοί του φιλελευθερισμού.

Περιφρούρηση σημαίνει ότι φοιτητές και καθηγητές οφείλουν να επανεξετάσουν τον ρόλο τους και το χρέος τους απέναντι στη γνώση και την ειρηνική διαβίωση, εντός πανεπιστημίου αλλά και περί το πανεπιστήμιο, δεν είναι δα και ασήκωτο αυτό το «βάρος» [χρέος, είπαμε]. Και επιτέλους κάτι πρέπει να κάνουν και οι τόσοι πανεπιστημιακοί μας, εκτός από το να συγγράφουν...

Επιπλέον δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, αφού και με το ισχύον καθεστώς η αστυνομία έχει το δικαίωμα να εισέρχεται στους χώρους των πανεπιστημίων όταν γίνεται φανερό ότι εντός του τελούνται κακουργηματικές πράξεις, χωρίς μάλιστα να πάρει την άδεια της συγκλήτου -άρα κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους οι εγκέφαλοι της κυβέρνησης, κάτι που ίσως τους ανοίξει τον δρόμο για άλλες, ανεξέλεγκτες χρήσεις. Απαιτείται λοιπόν προσοχή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η πανεπιστημιακή αστυνομία και οι δικαστές
Δεν βλέπουν τι έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τι προβοκάτσιες προκύπτουν, δεν ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι με φοιτητικές αντιδράσεις και πορείες, ίσως καταλήψεις και λοιπά; Αμ, δεν λύνονται όλα με...
Η πανεπιστημιακή αστυνομία και οι δικαστές
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κοβιντιακοί φοιτητές
Ξεκίνησαν με ορμή και ενθουσιασμό πριν από δύο χρόνια όσοι νέοι κατάφεραν να μπουν στα πανεπιστήμια. Ο ενθουσιασμός τους κράτησε λίγους μόνο μήνες - μετά οι πύλες των πανεπιστημίων ήσαν κλειστές, γιατί όλα τα...
Κοβιντιακοί φοιτητές
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη σοβαρή πορεία των φοιτητών
Πάει καιρός που είχα βρεθεί σε διαδήλωση -πραγματική διαδήλωση: με ορατά και σχεδόν απτά αιτήματα, αυτή τη φορά από νεαρούς. Εφριξαν οι κυβερνητικοί και τα παπαγαλάκια τους στην τηλοψία.
Για τη σοβαρή πορεία των φοιτητών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα κολέγια και η εκπαίδευση - και το '21
Η κ. Κεραμέως συνεχώς επιδεικνύει την πίστη της στην ιδιωτική εκπαίδευση αδιαφορώντας ταυτόχρονα για την αναβάθμιση της υπάρχουσας [φθίνουσας] πορείας της επίσημης ελληνικής.
Τα κολέγια και η εκπαίδευση - και το '21
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η κ. Κεραμέως και οι επιχειρηματίες [της]
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της υπουργού Παιδείας, η «πολιτική» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Παιδεία κατισχύει αυτής της εθνικής -ποιο ανεξάρτητο κράτος και ποιο ελληνικό Σύνταγμα, ο καπιταλισμός να είναι...
Η κ. Κεραμέως και οι επιχειρηματίες [της]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας