• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.5°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 24.2°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.0°C
  2 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.9°C / 25.0°C
  2 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 23.0°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 24.9°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.9°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 24.3°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 21.9°C
  5 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 22.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 21.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.7°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  38%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέος, σκληρός, δεξιός λαϊκισμός

 • A-
 • A+

O έως πρότινος δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου επέλεξε να μετακομίσει στον χώρο της πολιτικής [άλλος σωτήρας της χώρας μας βρήκε].

Με γεια του και χαρά του βεβαίως, η δημοκρατία είναι «ανοιχτή» σε όλους, κυρίως σε αυτούς που έχουν τη μύτη ψηλά και θεωρούν εαυτούς ανώτερους των συναδέλφων τους. Ας φανταστούμε σε τι κόσμο ζούσε ώς τούδε ο καψερός, τι κουβαλούσε μέσα του, στην ψυχούλα του και στο μυαλό του.

Στο δικό του προφανώς θολωμένο μυαλό έβλεπε οράματα και θάματα να συμβαίνουν στα «υπόγεια» του Μαξίμου: πλέμπα δημοσιογράφων να λείχει τα υποδήματα ενοίκων του κτιρίου, βαρεμένους από την κατανάλωση χασίς και άλλα φαιδρά, αναρμόζοντα για έναν «δανδή» του Κοινοβουλίου. Πώς ξέπεσε έτσι ο νέος πολιτικός είναι απορίας άξιον -αλλά έως εκεί, ούτε βήμα παραπέρα σε ό,τι αφορά την αφεντιά του.

Χαμηλών τόνων τάχα, ήρεμος στο αντισυριζαϊκό του μένος, χαμογελαστός, ευδιάθετος ανάμεσα στο οικείο περιβάλλον με τους συναδέλφους του στον ΣΚΑΪ, χαμηλού επιπέδου χιούμορ με τον έτερο Καππαδόκη Αρη Πορτοσάλτε, μιλάει πλέον από θέσεως εξουσίας. Και πρωτύτερα είχε την εξουσία του γυαλιού, που ίσως είναι μεγαλύτερη από αυτή του Κοινοβουλίου, αλλά τώρα μπορεί και να αποφασίζει για τις τύχες μας.

Ετσι τα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανερμάτιστη και λαϊκίζουσα πολιτική του. Τώρα μας ήρθαν βελτιωμένοι λαϊκιστές, γαλλοτραφείς μάλιστα απ’ ό,τι διαβάζω. Αμα είσαι δεξιός παλαιάς κοπής, είσαι εγκλωβισμένος στα πατροπαράδοτα, όσο και αν διακοσμείς τον λόγο σου με καινοφανείς εκφράσεις και «φιλοσοφία» φιλελεύθερου οικονομισμού -ο όρος προκύπτει από τη σύγχυση που επικρατεί στους κόλπους της «διανόησης» της δεξιάς παράταξης, ένα κράμα ρεαλισμού και ερμηνείας της κοινωνίας ως οικονομικής μόνο συγκρότησης-εξέλιξης.

Ο τρόπος του, η συμπεριφορά του, ο λόγος του καταδεικνύουν το θυμικό και νοϊκό πλαγκτόν των κυρίων αυτών που δυσανασχετούσαν από την αισθητική του ΣΥΡΙΖΑ και έβραζαν όμως μέσα τους επειδή το κόμμα αυτό ήταν στην εξουσία. Μα, πώς ήταν δυνατόν; Ιησούς Χριστός νικά, ίσως έψαλλε το Είναι του. Με την πρώτη ευκαιρία έδειξε το ποιόν του [τα γράμματα, εδώ, δεν ωφελούν τον φέροντα αυτά στις «αποσκευές» του, είναι άλλα που μετράνε, τα «ηθικά» γράμματα ας πούμε -αλλά πού αυτά να βρεθούνε;].

Εάν τώρα στις αρχές δεν μπορεί να τιθασεύσει τη μανία του εναντίον των αριστερών, καταλαβαίνει κανείς τι θα επακολουθήσει στην επόμενη τετραετία [εάν βεβαίως καταφέρουν να την ολοκληρώσουν, πράγμα δύσκολο απ’ ό,τι δείχνουν οι πρώτες κινήσεις]. Και τώρα θα έχουμε αυθεντικό, όχι άγαρμπο λαϊκισμό [απλώς διότι αυτό είναι η Δεξιά, δεν μπορεί να ξεφύγει από την ιδεολογία της].

Θα έχουμε δηλαδή γνήσια πανηγύρια, σκληρά και συνεχή -δεν υπάρχει και καμιά προσωπικότητα από τη νέα κυβέρνηση να διασώσει τη μετριότητα και το αντιαριστερό σαράκι που τους τρώει. Αμα αρχίσει να λαλεί και ’κείνος ο Μπογδάνος, ο κόσμος ίσως καταλάβει τι κρύβεται μέσα στη δημοσιογραφία και τι κουμάσια αυτή γεννά. Αλλά, είπαμε, τώρα είναι πολιτικοί οι άνθρωποι, πρέπει να ξεχάσουμε τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα.

Ως πολιτικοί κρίνονται οι κύριοι αυτοί, μην παρεξηγηθούμε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εκφυλιστικά φαινόμενα, τύπου Βρούτση
Οι πολιτικοί τύπου Βρούτση [η πλειονότητα δηλαδή] αδιαφορούν για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας και την έχουν κόψει και ράψει στα σκανδαλωδώς ελλιπή και ψευδή μέτρα τους.
Εκφυλιστικά φαινόμενα, τύπου Βρούτση
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ρεαλιστές, λαϊκιστές και λίγα ακόμη
Ο ρεαλιστής στην Ελλάδα είναι ο χειρότερος «λαϊκιστής», αν και η τελευταία έννοια είναι πλήρως διαστρεβλωμένη και παραμορφωμένη από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ως απόρροια του λαϊκισμού ως επαναστατικού...
Ρεαλιστές, λαϊκιστές και λίγα ακόμη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τον Τύπο στη (μεγαλό)νησο Κρήτη
Είναι το τέλος της εποχής των εφημερίδων; Ολα προς τα εκεί συγκλίνουν, οι εξελισσόμενες δηλαδή οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες δεν επιτρέπουν να έχεις χρόνο να διαβάσεις μια εφημερίδα.
Για τον Τύπο στη (μεγαλό)νησο Κρήτη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το αντιδεξιό μέτωπο του Βαρουφάκη
Aντιδεξιό μέτωπο αλλά πριν από τις εκλογές προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Λίγο ρομαντική φαντάζει η πρόταση, όχι όμως ότι είναι και ανέφικτη ή ανεδαφική. Τώρα, τι σημαίνει αντιδεξιό κόμμα είναι ένα ερώτημα.
Το αντιδεξιό μέτωπο του Βαρουφάκη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τι είναι η δεξιά στροφή της κοινωνίας
Η ελληνική κοινωνία δείχνει σημάδια, σοβαρά μάλιστα, στροφής προς τον συντηρητισμό, την ανασφάλεια και ίσως τον τρόμο μπροστά στα δεινά που σωρεύονται, διότι ποιος θα τα αντιμετωπίσει, όταν η Αριστερά δεν...
Τι είναι η δεξιά στροφή της κοινωνίας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το ξεγύμνωμα του Καιρίδη και η Δεξιά
Ηρθε και ο καιρός του Καιρίδη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, να αποδείξει ποιος πραγματικά είναι και τι κρύβεται πίσω από το σοβαρό τάχα, κομψευάμενο και δημοκρατικό [φιλελεύθερο] δήθεν ύφος του.
Το ξεγύμνωμα του Καιρίδη και η Δεξιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας