• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 35.1°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 31.1°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.6°C / 33.8°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.0°C / 27.3°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  3 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.9°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 30.1°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  26°C 25.9°C / 30.1°C
  5 BF
  53%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.2°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.8°C / 35.0°C
  3 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 30.7°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  1 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τη νέα αντιπολίτευση

 • A-
 • A+

Το απροσδόκητα υψηλό ποσοστό που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ τον φορτώνει με ευθύνες στις οποίες δεν είναι γνωστό αν μπορεί να ανταποκριθεί. Είναι διαφορετική η θέση του τώρα από ό,τι ήταν πριν από τις νικηφόρες εκλογές του 2015.

Τώρα δεν έχει τι να καταλογίσει στην κυβέρνηση αφού και ο ίδιος υπέγραψε μνημόνια, πούλησε εθνική περιουσία, περιέκοψε επικουρικές συντάξεις και γενικά δεν ανακούφισε τον ταλαίπωρο ελληνικό λαό – οι κοινωνικές παροχές των τελευταίων μηνών του στην εξουσία δεν λογίζονται σταθερή κοινωνική πολιτική.

Αρα, αλλού πρέπει να στρέψει την κριτική του. Αυτό πάλι απαιτεί ένα συγκροτημένο κόμμα με εύκολη πρόσβαση στις κοινωνικές ομάδες σε όλη την επικράτεια, μάλιστα, και αφού προηγουμένως εξηγήσει επαρκώς γιατί τόσα χρόνια έδειξε αυτή την αδιαφορία και ακηδία.

Δύσκολο φαντάζει το έργο της αντιπολίτευσης και ακόμη πιο δύσκολη η επιλογή της ιδεολογίας του κόμματος ως αντιπολίτευσης. Το να εξακολουθεί να δηλώνει αριστερό κόμμα και κάτι περίεργα, ότι είναι δηλαδή το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, δεν πείθουν ούτε τους ίδιους του κόμματος αυτού.

Ετσι κι αλλιώς δεν της επιφύλαξε την καλύτερη μεταχείριση της Αριστεράς, της αφαίρεσε δε ό,τι όπλο είχε στην ιστορική της φαρέτρα, το ηθικό πλεονέκτημα που λέγαμε κάποτε. Καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσει τι είδους Αριστερά εννοούν μέσα στο υπάρχον ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Εάν είναι μια λάιτ Αριστερά, δεν δημιουργεί προβλήματα στους Ευρωπαίους και, εάν έχουν την τακτική που είχαν ώς τώρα, λέγοντας «ναι» στις απαιτήσεις των δανειστών, θα έχουν και καλή αντιμετώπιση. Είναι σε θέση τα στελέχη να αναλύσουν τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και να χαράξουν μια μακρόχρονη «λαϊκή» πολιτική, που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Οι κραυγές και οι καταγγελίες δεν αρκούν πλέον να αντιμετωπιστεί αυτή η πραγματικότητα – χρειάζεται σθεναρή κριτική που να πατάει σε επιχειρήματα και όχι σε συνθήματα ξεθωριασμένα και ανυπόληπτα, απαιτείται διεύρυνση προς τη βάση.

Με λίγα λόγια: ανάγκη πάσα να γίνει ένα σοβαρό κόμμα, με ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά στις προκλήσεις των καιρών, να μετεξελιχθεί σε ένα ευρύτερο, σύγχρονο κόμμα που θα έχει αναφορά στον λαό και στα συμφέροντα αυτού του λαού, κόντρα στις ελίτ [όποιες κι αν είναι], με ανοιχτό μυαλό στις νέες έννοιες που ανακύπτουν για να ερμηνεύσουν τις νέες συνθήκες ζωής και τις κοινωνικές συγκρούσεις.

Αλλά αυτό μένει να το καταλάβουν οι ίδιοι και ο αρχηγός. Δεν είναι λίγο ο λαός να σου δίνει ποσοστό τέτοιο που δικαιωματικά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για την εγκαθίδρυση του νέου πόλου απέναντι σε δεξιές και φιλελεύθερες πολιτικές – γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τού έδωσε αυτό το ποσοστό, γιατί φοβήθηκε την επέλαση αυτών των πολιτικών.

Ε, ας το εκμεταλλευτεί εάν έχει σκοπό να γίνει ο πόλος του αντιφιλελεύθερου μένους. Οπως σημειώνουν και αναγνώστες, είναι καιρός ο ελληνικός λαός να ξυπνήσει από τον λήθαργο του [επικίνδυνου] νεοφιλελευθερισμού, να συνειδητοποιήσει ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, έστω υπό μορφήν μικρών μεταρρυθμίσεων, αρκεί να υπάρχει συμμετοχή και σοβαρότητα. Το ηθικό πλεονέκτημα το κατακτάς, δεν το κληρονομείς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η συσπείρωση και ο χρόνος
Και άντε να συσπειρωθεί ο κόσμος της Αριστεράς -το πολύ που θα καταφέρει είναι δύο μονάδες παραπάνω από τις ευρωεκλογές. Τι γίνεται με τις υπόλοιπες ψήφους; Αλλά αυτά είναι για τους εκλογομάγειρες και δεν...
Η συσπείρωση και ο χρόνος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Δεκατρείς εκτός τόπου και χρόνου
Ο τελικός κριτής (ο λαός!), τουλάχιστον το μεγαλύτερο κομμάτι του (έτσι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και ας μην είναι αξιόπιστες), φαίνεται να έχει στρέψει την πλάτη στους αριστερούς εθνοσωτήρες του, αδυνατεί να...
Δεκατρείς εκτός τόπου και χρόνου
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αξιοπρέπεια
Τώρα συνειδητοποιούν οι περισσότεροι τι ακριβώς ψήφισαν τον Σεπτέμβρη του 2015. Εώς τότε έλπιζαν ότι κάτι θα κάνει το αγαπημένο τους παιδί, που δεν πρόφταινε να κοιμηθεί και λοιπά, και ότι τα πράγματα για τη...
Αξιοπρέπεια
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το μεταλλαγμένο είδος Αριστερά
Είναι ωραίο το συναίσθημα που σε κατακλύζει όταν, μετά τη θερινή άδεια, ανοίγεις την αλληλογραφία, είτε ηλεκτρονικά είτε, κυρίως, μέσω του...
Το μεταλλαγμένο είδος Αριστερά
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Προεκλογικά...
Η Αριστερά βεβαίως τον χαβά της -χίλια κομμάτια και περιφρούρηση του μικρού τους κόμματος, χωρίς κανέναν ζήλο να εισπράξουν εκλογικά οφέλη από την απογοήτευση του κόσμου, αλλά και την αμηχανία του.
Προεκλογικά...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα (μη) ρήγματα
Θα είχαν δίκιο όσοι βλέπουν ρήγματα στη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταψήφιση εκ μέρους τεσσάρων βουλευτών του των συμβάσεων για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των...
Τα (μη) ρήγματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας