• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 26.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.9°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 24.4°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.9°C / 18.3°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.7°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 23.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  5 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 26.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 22.7°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 23.9°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  69%
ΕUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εναντίον κάθε αυτοδυναμίας

 • A-
 • A+

Εχουν σχεδόν λυσσάξει οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας, πρωτοστατούντος του αρχηγού τους και των γραφίδων που τον υποστηρίζουν με θέρμη, με φανατισμό καλύτερα, να κατακτήσουν την αυτοδυναμία στις εκλογές - για να υπάρχει, λέει, προοπτική τετραετίας και να προλάβουν να επαναφέρουν τη χώρα στην «κανονικότητα». Θα ήταν καταστροφή εάν τα καταφέρουν· θα δούμε πράγματα που δεν τα περιμέναμε, απ’ ό,τι τουλάχιστον οι ίδιοι αφήνουν να καταλάβουμε με τα λεγόμενά τους.

Αυτό δεν είναι και τόσο δημοκρατικό παρότι όλοι τους κόπτονται για τα δημοκρατικά τους ιδεώδη και τη δημοκρατική τους συνείδηση. Περί δημοκρατίας στα μέτρα τους πρόκειται, διότι αδιαφορούν πλήρως για τα αντίπαλα, μικρότερα κόμματα και τον σημαντικό ρόλο που αυτά παίζουν στο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Η ανυπαρξία αυτοδυναμίας και η ύπαρξη πολλών κομμάτων στη Βουλή δεν επιφέρουν ακυβερνησία, όπως αναιδώς διαλαλούν οι υπέρμαχοι της αυτοδυναμίας, αντιθέτως ανοίγει κατ’ αυτόν τον τρόπο ο δρόμος για συμπόρευση στη λεωφόρο του εθνικού μέλλοντος, απλώνεται ο χώρος όπου λάμπει ο διάλογος [ακόμη κι αν είναι μεταξύ κωφών], συρρικνώνονται τα αισθήματα διχόνοιας και εχθρότητας που χαρακτηρίζουν τον πολιτικό κόσμο [και μετακυλίονται και στον λαό].

Γι’ αυτή την [ας την πούμε πραγματική] δημοκρατία δεν γίνεται λόγος από τους τελάληδες της αυτοδυναμίας - θέλουν να μπορούν να αποφασίζουν και να διατάσσουν και να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, να ξεμπερδεύουν με τα αριστερά «μιάσματα», να ξαναμπεί το νερό στ’ αυλάκι, να επανέλθουν η εξουσία και το κράτος σε αυτούς που «πρέπει», σε αυτούς που έχουν μάθει να λυμαίνονται τον κρατικό κορβανά, δεκαετίες τώρα. Να αποφύγουν, αδερφέ, και τα σκάνδαλα που τους κυνηγάνε, να ηρεμήσουν οι άνθρωποι μετά τα τέσσερα χρόνια της μη κανονικότητας, του αριστερού «λαϊκισμού».

Εάν ο λαός είναι όπως λένε σοφός [δεν είναι] θα μπορούσε να πράξει και τα δύο εξής: και να τιμωρήσει την κυβέρνηση και να μη δώσει αυτοδυναμία στη νυν αντιπολίτευση. Νομίζω χρειάζεται εδώ μία διευκρίνιση. Οταν λέμε ο λαός δεν είναι σοφός εννοούμε ο λαός που ψηφίζει και όχι ο λαός που ζει· ο λαός που ψηφίζει και ο λαός που ζει είναι δύο τελείως διαφορετικές έννοιες.

Κανονικά θα έπρεπε να τασσόμαστε εναντίον κάθε μορφής αυτοδυναμίας και ας λένε ό,τι θέλουν οι υπέρμαχοί της - μόνο έτσι μπορεί να επέλθει κάποια συναίνεση και κάποια συνεννόηση, μπας και κάνει η χώρα ένα βήμα μπροστά. Τι να κάνουμε, κάθε χώρα έχει τη Δεξιά της και την Αριστερά της. Και η μεν και η δε επικαλούνται τη δημοκρατία αλλά η δημοκρατία δεν είναι ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά, είναι η ίδια η εξουσία του δήμου, του λαού, καλέ.

Μπορεί αυτό να γίνει αντιληπτό από τους ψηφοφόρους; Κομμάτι δύσκολο, έτσι που βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από γενναίες υποσχέσεις και ψεύτικα διλήμματα, που κατασκευάζουν εκείνοι που εκλιπαρούν την ψήφο μας. Μόνο έτσι όμως θα κοπεί ο βήχας στους λυσσασμένους για απόλυτη εξουσία και ποιος ξέρει, η αδυναμία τους να κυβερνήσουν μόνοι τους ίσως να τους συνετίσει [λέμε...].

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Προεκλογικά...
Η Αριστερά βεβαίως τον χαβά της -χίλια κομμάτια και περιφρούρηση του μικρού τους κόμματος, χωρίς κανέναν ζήλο να εισπράξουν εκλογικά οφέλη από την απογοήτευση του κόσμου, αλλά και την αμηχανία του.
Προεκλογικά...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Υποστολή της πρωθυπουργικής αλαζονείας
Η «φιλοσοφία» του φιλελευθερισμού δεν τραβάει πλέον, δεν δίνει λύσεις η ανοιχτή αγορά στα σωρευμένα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, δεν αρκούν οι τσιρίδες του Αδωνη, ο κυνισμός του Βορίδη και ο...
Υποστολή της πρωθυπουργικής αλαζονείας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κυβέρνηση, εχθρός του λαού
Ο πρωθυπουργός και οι πλείστοι των υπουργών του βδελύσσονται την Αριστερά και δεν χάνουν ευκαιρία να το διαλαλούν, χωρίς βεβαίως να κοκκινίζουν ακόμα και μέσα στη Βουλή των Ελλήνων.
Κυβέρνηση, εχθρός του λαού
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπογδάνος, το όνειδος των πολιτικών
Να ήταν μόνο αυτός το όνειδος της γενιάς του, αλλά και πολλών δεξιών πολιτικών; Είναι, όμως, ένας από ουκ ευάριθμους που απαρτίζουν την κυβέρνηση, εκφράζοντας τις πιο συντηρητικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις,...
Μπογδάνος, το όνειδος των πολιτικών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κάτι για τις πρώτες εντυπώσεις
To τι έκανε ή δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ανήκει στο παρελθόν πια, άρα δεν απασχολεί πολύ κόσμο -μπόρα ήταν και πέρασε; Εστιάζει κανείς πλέον στις δηλώσεις ενίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και...
Κάτι για τις πρώτες εντυπώσεις
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη νέα αντιπολίτευση
Το απροσδόκητα υψηλό ποσοστό που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ τον φορτώνει με ευθύνες στις οποίες δεν είναι γνωστό αν μπορεί να ανταποκριθεί. Είναι διαφορετική η θέση του τώρα από ό,τι ήταν πριν από τις νικηφόρες εκλογές...
Για τη νέα αντιπολίτευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας