• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 23.0°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.1°C / 21.6°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.2°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 23.2°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.5°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  87%
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εσωτερική ματιά στα κόμματα

 • A-
 • A+

Ευπρόσδεκτη κάθε ρωγμή που εμφανίζεται στο ακλόνητο πολιτικό σύστημα, όπως αυτό έχει παγιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ακόμη κι αν αυτή προκαλείται «από τα πάνω». Τουλάχιστον να έχει ένα υπόβαθρο, να μην είναι μιντιακό κατασκεύασμα, σαν το Ποτάμι π.χ. ή σαν το μόρφωμα του Βελόπουλου, το οποίο «κατάφερε» να μπει στην Ευρωβουλή και πολλοί εξεπλάγησαν, λένε, λες και ζουν σε άλλον κόσμο -αλλά μάλλον ζουν σε άλλον κόσμο.

Εξακολουθούν να απορούν τινές γιατί ο κόσμος που απέχει δεν λέει να πάει να ψηφίσει και μάλιστα το κυβερνητικό κόμμα και δίνει την εμπιστοσύνη του σε λαϊκο-φιλελεύθερα σχήματα, που δεν έχουν πολιτικό παρελθόν και τάσσονται και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Τι να κάνει ο κόσμος; Ψήφισε κάποτε, είδε, απήλθε και τώρα πάει γι’ άλλα, μακριά από κυβερνώσες Aριστερές και λοιπά σχήματα «κομματισμένα» και «σωτήρια». Δεν έχει σημασία -για τους ψηφοφόρους- ότι αυτά τα σχήματα εμφανίζονται στις παρυφές του ιδίου ακριβώς συστήματος και προέρχονται από την κορυφή, όχι από τη βάση, εννοείται· αλλά αυτή η βάση έχει πάψει να «λειτουργεί» προ αμνημονεύτων ετών [εάν λειτούργησε ποτέ...].

Οπου βλέπουν μία «ρωγμή» όσοι εκ των ψηφοφόρων αγωνιούν, εκεί και προστρέχουν μπας και η ρωγμή διανοιγεί και αποτελέσει οπή ώστε να διεισδύσει κανείς στο αγέρωχο σύστημα. Πολλοί βλέπουν αυτή τη ρωγμή κάπως σαν κερκόπορτα, σαν μια ευκαιρία να αλωθεί το Ιδιον, το αποκρουστικό, το επαναλαμβανόμενο, το αντιλαϊκό, το αιμοσταγές και λοιπά. Βέβαια, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει εάν αυτή η διείσδυση θα φέρει κάτι καινούργιο ή θα απορροφηθεί από την ηδύτητα του εσωτερικού της εξουσίας -διότι περί της εξουσίας πρόκειται πάντοτε, όσο και αν μερικοί υποστηρίζουν ότι θέλουν το καινούργιο για μια αναγέννηση της πολιτικής και της ίδιας της χώρας.

Αυτό [το να προστρέχει κανείς σε οτιδήποτε καινούργιο] δεν είναι προς ψόγον, αυτό δα έλειπε· οτιδήποτε ψιθυρίζει την αμφισβήτηση και τη ρήξη με το τετριμμένο αξίζει να αποκτήσει φωνή και κατ’ ακολουθίαν ακροατές. Είτε δυσανασχετούν κάποιοι είτε όχι, το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Αριστεράς [ΜεΡΑ25] του Γ. Βαρουφάκη μπαίνει με αξιώσεις στον προεκλογικό αγώνα, μετά μάλιστα την εντυπωσιακή του εμφάνιση, πράγματι απρόσμενη, στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ποιοι συνθέτουν αυτό το μέτωπο, ποιοι το στελεχώνουν εννοείται, δεν έχει σημασία -αυτό δα έλειπε μετά τα τόσα ανοσιουργήματα που εμφανίστηκαν στη σύνθεση όλων σχεδόν των κομμάτων του Κοινοβουλίου. Δεν έχει σημασία για τους εχέφρονες και τους απειθάρχητους· αυτό αρκεί, προς το παρόν.

Εάν ρίξει κανείς μια εσωτερική ματιά στο εσωτερικό, στους συνδυασμούς των κομμάτων, το μόνο που μπορεί να του συμβεί είναι να περιέλθει σε κατάσταση αμηχανίας και ταυτόχρονα να νιώσει ολίγον τι ελαφρύς, διότι με τέτοια «βαρύτητα» που φέρουν οι υποψήφιοι αισθάνεται ανεπαρκής και ανόητος, τουλάχιστον. Εντούτοις δεν πρέπει να είμαστε μικρόψυχοι με τις επιλογές που γίνονται από τους επικεφαλής -πάντα θα υπάρχουν οι επικεφαλής [οι ηγέτες, καλέ!]. Απαιτείται νηφαλιότητα και αμεροληψία, γενναιότητα και μεγαλοψυχία -όχι μικρότητες, όχι μιζέριες και μνησικακίες. Ολοι χωρούν σε τούτες τις εποχές της σύγχυσης, μάλλον: όλοι χωρούν σε όλους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ενθουσιασμός και αξιοπρέπεια
Μήπως εγκαταλείψαμε το αξιακό μας σύστημα ή μήπως οι ίδιες οι αξίες βλέποντας την αδιαφορία μας πήραν των ομματιών τους; Δεν την ακούω πάντως, όταν αριθμούνται τα ηθικά πλεονεκτήματα των μονομάχων από τους...
Ενθουσιασμός και αξιοπρέπεια
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ηθική και πολιτική κατάπτωση
Είναι πολύ πιθανό (βέβαιο, θα έλεγα) ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει (ή να κατακτήσει) την αυτοδυναμία στις εκλογές που επίκεινται (καταφτάνουν!). Ας μη βιαστεί να χαρεί εντούτοις. Η πιθανότητα-βεβαιότητα αυτή δεν...
Ηθική και πολιτική κατάπτωση
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για το «ναι σε όλα»...
Με τέτοια εξουσία και τέτοιον λαό πώς είναι δυνατόν να μη λέει «ναι» ο Μητσοτάκης σε ό,τι τον προστάζουν; Αυτό έμαθε από μικρό παιδί, αυτό πράττει. Εάν δεν πει «ναι» σε όλα, δεν έχει προκοπή, δεν υπάρχει γι’...
Για το «ναι σε όλα»...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Προεκλογικά...
Η Αριστερά βεβαίως τον χαβά της -χίλια κομμάτια και περιφρούρηση του μικρού τους κόμματος, χωρίς κανέναν ζήλο να εισπράξουν εκλογικά οφέλη από την απογοήτευση του κόσμου, αλλά και την αμηχανία του.
Προεκλογικά...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Μπορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαλαλήσουν ότι είναι εδώ, έτοιμα για μια μεγάλη ανατροπή, ότι μπορούν να συμπλεύσουν, έστω και συγκυριακά, ώστε να φύγει από την εξουσία το ακροδεξιό αυτό μόρφωμα που...
Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη συσπείρωση αντιπολιτευτικών δυνάμεων
Ενδιαφέρουσα ου μην και ριζοσπαστική η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να συμπράξουν πολιτικά εναντίον της αυταρχικής και σκοταδιστικής [και βίαιης] κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην...
Για τη συσπείρωση αντιπολιτευτικών δυνάμεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας