• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.4°C / 20.0°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 18.3°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 20.0°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.3°C / 20.0°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 17.0°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.2°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.7°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.3°C / 16.1°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  55%
Το κοινό καλό και η απλή αναλογική
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κοινό καλό και η απλή αναλογική

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πολιτικά ευπρεπείς εμφανίζονται μερικοί, έχουν αρχίσει όμως να βγάζουν φλύκταινες, να ολοφύρονται και λοιπά για τα περίεργα φαινόμενα που ανακύπτουν από τη χρήση της απλής αναλογικής.

Τι θα κάνουν οι κακόμοιροι οι δήμαρχοι τώρα που δεν έχουν παντοδυναμία; Που δεν θα μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν; Που θα είναι αναγκασμένοι να συνομιλούν και με άλλους για να είναι σε θέση να πάρουν μια απόφαση;

Αχ, προβλέπονται βραχυκυκλώματα, φωνασκούν οι ευπρεπείς κύριοι, μαθημένοι, χρόνια τώρα, να αποφασίζουν και να διατάζουν οι δήμαρχοι και ταυτόχρονα να κοκορεύονται ότι στις δημοκρατίες επικρατεί η πλειοψηφία.

Μα, αν ένα έργο είναι τοπικής ωφέλειας ή και εθνικής γιατί να μη συμφωνήσει η αντιπολίτευση; Για να δείξει ότι κάνει αντιπολίτευση και μόνο; Θα καταστεί, έτσι και αρνηθεί να συμφωνήσει, απεχθής εκ μέρους του συνόλου. Το σύνολο θα καταλάβει ότι είναι καλύτερα να συμφωνούν όλοι -και επιτέλους θα σταματήσει η «δικτατορία» των εργολάβων, των απ’ ευθείας αναθέσεων έργων καθώς και η πλειοψηφική μυστικοπάθεια και αλαζονεία.

Είναι εξάλλου πιθανό να μάθουν πλέον, θέλουν-δεν θέλουν, να συνομιλούν μεταξύ τους οι αντίπαλες παρατάξεις και να προωθούν το κοινό καλό. Εάν το καλό είναι κοινό, ποιος θα τολμήσει να αμφισβητήσει την προώθησή του, την ψήφισή του και την εκτέλεσή του; Οσοι λοιπόν θέλουν να πάρουν αποφάσεις πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι θα χρειαστούν τη συναίνεση και των υπολοίπων και όχι την απλή πλειοψηφία του κατευθυνόμενου και χειραγωγούμενου δημοτικού συμβουλίου.

Η αλήθεια είναι ότι θα υπάρξουν προβλήματα, μια και οι δήμαρχοι αλλά και οι δημότες δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι αλήθεια επίσης ότι περισσότερο έχουν δυσφορήσει οι δημότες [τι σου κάνει η ελλιπής γνώση και μια οιονεί δουλοφροσύνη, η ανυποληψία των θεσμών...]. Και πώς θα παίρνονται αποφάσεις, αναφωνούν οι ευπρεπείς της πολιτικής και μαζί τους η κοινή γνώμη [αυτή η μάστιγα της δημοκρατίας]. Ε, ας δοκιμαστεί στην πράξη επιτέλους, ας μάθουμε, επιτέλους, ποιο είναι το συμφέρον της περιοχής μας και ποιο είναι το ενδιαφέρον των τοπικών αρχόντων για την αναβάθμιση αυτής της περιοχής, αυτής της χώρας εντέλει.

Ποια απόφαση δηλαδή που προωθεί τα συμφέροντα όλων δεν θα γίνει αποδεκτή από όλους που συμμετέχουν στη διοίκηση; Οσο και αν ξινίζουν τα μούτρα μερικών, όσο και αν νομίζουν ότι θα επικρατήσει σύγχυση και αναποτελεσματικότητα, είναι βέβαιο εντούτοις ότι θα ανυψωθεί το επίπεδο του διαλόγου και της υπεράσπισης του κοινού καλού. Αυτά βέβαια δεν αρμόζουν σε εκείνους που έχουν μάθει σε αυτοδυναμίες και σε απρόσκοπτη «άσκηση» των διοικητικών τους καθηκόντων -τι να κάνουμε.

Να μάθουν να συμμετέχουν όλοι, να μάθουν να σκέπτονται όλοι και να μην περιμένουν λύσεις από δημαρχοκεντρισμούς και υποτέλειες, αυτό ευαγγελίζεται η αρχή της απλής αναλογικής. Μα δεν είναι αυτά για την εποχή μας, θα πουν οι δήμαρχοι και οι δημότες και οι ανησυχούντες ευπρεπείς της πολιτικής ζωής του τόπου· δεν έχει σημασία, η ζωή είναι σε ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ετσι δεν κομπάζουμε οι πλείστοι;

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αυτοδιοικητικά...
Λέγαμε κάποτε για την αυτοδιοίκηση τα καλύτερα [κύτταρο της δημοκρατίας και άλλες μεγαλοστομίες]. Τώρα έχουμε χάσει τις λέξεις και τις ελπίδες, που θα μπορούσαν να φανούν άμα λειτουργούσε αυτή η αυτοδιοίκηση....
Αυτοδιοικητικά...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την «Ανυπότακτη Αττική», σήμερα
Μια παράταξη που έχει ως αιχμή της πολιτικής της τον πολιτισμό αξίζει να προσεχθεί, αφού καταντήσαμε να ζούμε σε μια εποχή που λοιδορεί ή και αρνείται τον πολιτισμό -οι περισσότεροι τον έχουμε εξορίσει από την...
Για την «Ανυπότακτη Αττική», σήμερα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και η ανάπτυξη
Σχεδόν όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες, από όπου κι αν προέρχονται, περιέχουν τη λέξη ανάπτυξη -και πόσο αυτή μας χρειάζεται και πόσο θα ωφεληθεί η χώρα και να που θα γίνει ανταγωνιστική και λοιπά.
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και η ανάπτυξη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
To λάθος, το ύφος, το ήθος
Iσχυρίζονται μερικοί ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση για να «απαλλοτριώσει», έστω για λίγες μέρες, τα αποθεματικά των δήμων ήταν το ύστατο καταφύγιο για να μην ενδώσει...
To λάθος, το ύφος, το ήθος
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Στόχος η απλή (ανα)λογική
Ακυβερνησία. Θα έχουμε, λέει, ακυβερνησία με απλή αναλογική. Που ουδέποτε ίσχυσε, ώστε να αποδειχθεί η... κατηγορία. Με τα αποτελέσματα των έως τώρα κυβερνήσεων πλειοψηφίας μπροστά στα μάτια μας!..
Στόχος η απλή (ανα)λογική
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο αφέντης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ενας υπουργός αποφασίζει, διότι έτσι γουστάρει, ότι αυτός είναι ο αφέντης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -και τα σκυλιά δεμένα. Ε, τόσα χρόνια έξω από τον κρατικό κορβανά, τι να σου κάνουν οι άνθρωποι, επλήγησαν...
Ο αφέντης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας