• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.8°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 8.6°C
  4 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 7.9°C
  3 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.7°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 13.5°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 16.0°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 14.6°C
  6 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  7 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.5°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.8°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 13.0°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.4°C
  1 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.4°C / 8.6°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  47%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτοδιοικητικά...

 • A-
 • A+

Ενας και μόνο έπρεπε να είναι ο λόγος που οφείλουμε να πάμε να ψηφίσουμε, και αυτός δεν είναι άλλος από την αυτοδιοίκηση, εάν βεβαίως έχει κάποιο νόημα ακόμη ο όρος αυτός. Ουδείς διοικεί τον εαυτό του ή το χωριό του ή την πόλη του διότι έχει μάθει να ζει, να ζούμε, ετερόφωτα· κάτι μας ξινίζει όταν αναγκαζόμαστε να κοιτάξουμε μέσα μας, κάτι μας απωθεί να αναγνώσουμε εαυτούς και τον τόπο μας.

Ο τόπος διοικείται από τον κεντρικό του χώρο, ήγουν το κράτος, αυτό το τέρας, που αφαιμάσσει τους πολίτες και τους μεταμορφώνει σε υπηκόους, ευάλωτους και ευένδοτους στο να μη χρησιμοποιούν τις δικές τους δυνάμεις. Αμα δεν υπάρχει το ρευστό, τι να σου κάνουν και οι τοπικοί άρχοντες [έχουν όμως ένα ύφος και παίρνουν κάτι πόζες... να ανατριχιάζεις].

Είναι ένα καλό ότι ο κάθε υποψήφιος κοινοτικός πρόεδρος δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώσει με ποιου δήμαρχου το μέρος είναι, ότι μπορεί να κατέρχεται στον εκλογικό αγώνα μόνος του και απελευθερωμένος από κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις.

Το θέμα όμως είναι ότι δεν έχει καμία επιρροή ο λόγος του, όταν εκλεγεί στα δημοτικά συμβούλια του ευρύτερου, τεράστιου δήμου – αυτής της χοάνης, που αλέθει συνειδήσεις και αδυναμίες, συνοικισμούς και χωριά, βουνά και μικρές παραλίες.

Στα χωριά, μικρά ή μεγάλα, ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις διότι είσαι σε καθημερινή επαφή μαζί του. Μπορείς να ξέρεις τις ικανότητες του καθενός, πόσο ώριμος και οξυδερκής [μπορεί να είναι], πόσο δραστήριος, πόσο ενδιαφέρεται πραγματικά για τον μικρό του τόπο· τόπο συνήθως έρημο και εγκαταλελειμμένο, αποτέλεσμα της κρατικής ακηδίας και του αφόρητου εξαστισμού του ελληνικού πληθυσμού.

Συμβαίνει όμως και το εξής: άνθρωποι που είναι ικανοί αλλά που δεν ανήκουν σε κομματικούς μηχανισμούς δεν είναι προτιμητέοι από τους «ξένους», από εκείνους δηλαδή που ναι μεν κατάγονται από το χωριό, τα κουμάντα τους όμως τα κάνουν σε άλλες πόλεις σε ξένους τόπους· και πολλοί απ’ αυτούς είναι σαν μια γροθιά και επηρεάζουν τις εξελίξεις. Οφείλει να έχει κανείς στενές επαφές με τον τόπο καταγωγής του, να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, ειδάλλως ας κάτσει στην αστική του φωλιά.

Κάνουν κι ετούτο οι «ξένοι»: στη θέση του υποψηφίου βάζουν ένα στουρνάρι, που δεν έχει καμία επαφή με το χωριό και που είναι τελείως ακοινώνητος και τον αναδεικνύουν πρόεδρο –και άσε τους νέους του χωριού να τραβάνε τα μαλλιά τους και να μην μπορούν στην ουσία να αντιδράσουν· έτσι λέει ο νόμος, τι να κάνουμε.

Για δες λοιπόν, να κανονίζουν τις τύχες ενός χωριού άνθρωποι που δεν έχουν καμία γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι και απλώς ικανοποιούν τη ματαιοδοξία τους και επιδεικνύουν την ισχυρή «κομματοσύνη» τους.

Λέγαμε κάποτε για την αυτοδιοίκηση τα καλύτερα [κύτταρο της δημοκρατίας και άλλες μεγαλοστομίες]. Τώρα έχουμε χάσει τις λέξεις και τις ελπίδες, που θα μπορούσαν να φανούν άμα λειτουργούσε αυτή η αυτοδιοίκηση. Κρίμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το κοινό καλό και η απλή αναλογική
Πολιτικά ευπρεπείς εμφανίζονται μερικοί, έχουν αρχίσει όμως να βγάζουν φλύκταινες, να ολοφύρονται και λοιπά για τα περίεργα φαινόμενα που ανακύπτουν από τη χρήση της απλής αναλογικής. Τι θα κάνουν οι...
Το κοινό καλό και η απλή αναλογική
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την «Ανυπότακτη Αττική», σήμερα
Μια παράταξη που έχει ως αιχμή της πολιτικής της τον πολιτισμό αξίζει να προσεχθεί, αφού καταντήσαμε να ζούμε σε μια εποχή που λοιδορεί ή και αρνείται τον πολιτισμό -οι περισσότεροι τον έχουμε εξορίσει από την...
Για την «Ανυπότακτη Αττική», σήμερα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και η ανάπτυξη
Σχεδόν όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες, από όπου κι αν προέρχονται, περιέχουν τη λέξη ανάπτυξη -και πόσο αυτή μας χρειάζεται και πόσο θα ωφεληθεί η χώρα και να που θα γίνει ανταγωνιστική και λοιπά.
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και η ανάπτυξη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
To λάθος, το ύφος, το ήθος
Iσχυρίζονται μερικοί ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση για να «απαλλοτριώσει», έστω για λίγες μέρες, τα αποθεματικά των δήμων ήταν το ύστατο καταφύγιο για να μην ενδώσει...
To λάθος, το ύφος, το ήθος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η κωμωδία και η γιορτή της δημοκρατίας
Hταν αναμενόμενο να εξελιχθούν σε παρωδία οι εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, ειδικά μετά την απροσδόκητη συμπεριφορά του πρώην πρωθυπουργού, που φαίνεται έντονα ανήσυχος και οπωσδήποτε παλαιοκομματικός.
Η κωμωδία και η γιορτή της δημοκρατίας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι εκλογές και το αύριο της χώρας
Βλέπουν μερικοί στις εκλογές που γίνονται στο «σοσιαλιστικό» στρατόπεδο μια δυναμική ανανέωση της πολιτικής, ότι δήθεν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και ότι πρέπει τα δύο μεγάλα κόμματα να αναθεωρήσουν την από...
Οι εκλογές και το αύριο της χώρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας