• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 26.7°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 24.4°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.0°C
  1 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.4°C / 26.6°C
  1 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  0 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 24.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 26.9°C
  1 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 21.1°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  83%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και η ανάπτυξη

 • A-
 • A+

Σχεδόν όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες, από όπου κι αν προέρχονται, περιέχουν τη λέξη ανάπτυξη -και πόσο αυτή μας χρειάζεται και πόσο θα ωφεληθεί η χώρα και να που θα γίνει ανταγωνιστική και λοιπά.

Ουδείς μιλάει για καταστάσεις μετασχηματισμού των πόλεων και των ημιαστικών και ορεινών περιοχών, οι οποίες καταστάσεις θα αποτελέσουν το θεμέλιο για μια διάρκεια πολλαπλότητας και εγκαθίδρυσης έτσι ισχυρών θεσμών, που θα θωρακίσουν τις κοινωνίες όπου κι αν αυτές εκδιπλώνονται ή «αναπτύσσονται» [σε πόλεις, κώμες, χωριά... οικισμούς ακόμη].

Η γειτονιά και η κοινότητα δεν έχουν ακόμη αποκτήσει την αίγλη που θα όφειλαν να έχουν, δεν έχουν θεσμική υπόσταση, έτσι ξεχαρβαλωμένη που κατάντησε η ελληνική κοινωνία, ειδικά μετά την επιβολή των μνημονίων και την παρατεινόμενη κρίση που αυτά επέφεραν. Ισχυρίζονται μερικοί ότι οι δήμοι είναι το ανάχωμα του πολίτη, ότι μόνο οι δημοτικοί «άρχοντες» μπορούν να κατανοήσουν τα προβλήματά του και να εξεύρουν κάποια λύση.

Τι εννοούν, είναι ένα ζητούμενο για τους ψηφοφόρους, αφού και αυτοί [οι δήμοι] μια σμικρογραφία της κεντρικής εξουσίας έχουν καταντήσει, γραφειοκρατικοί, [βλαχο]δημαρχοκεντρικοί· «ολοκληρωτικοί» θα μπορούσες να πεις με τόσες αυθαιρεσίες και αναθέσεις σε εργολάβους στις οποίες καταγίνονται με συνέπεια -και μανία θα έλεγε κανείς [όποιος τέλος πάντων παρακολουθεί κάπως τι γίνεται στα δημοτικά κυρίως συμβούλια].

Μια βροχή πέφτει και πλημμυρίζουν οι πόλεις, άσε που χάνονται και ζωές -το καταφύγιο του πολίτη μάς μάρανε. Τι ακριβώς εννοούν λέγοντας ανάπτυξη, ο θεός κι η ψυχή τους. Εκεί που γίνεται το έλα να δεις είναι στη διαχείριση των απορριμμάτων και κάθε λογής λυμάτων από βιοτεχνικές ή και βιομηχανικές δραστηριότητες, στην έλλειψη πεζοδρόμησης και χώρων παιδιάς, στην ανυπαρξία συμπεριφοράς των οδηγών [εδώ οι δήμοι έχουν τεράστια ευθύνη διότι θα μπορούσαν κάπως να προάγουν οδηγητική συμπεριφορά, μια και απουσιάζει από τα σχολεία], στην αδιαφορία για μια πολιτική του πολιτισμού [απαραίτητη στην περιφέρεια].

Ανάπτυξη για σχεδόν όλους τους δήμους της χώρας σημαίνει τουρισμός -και πάπαλα. Οποιο έργο κι αν προβάλλουν, μόνιμη επωδός τους είναι ότι αυτό [το έργο, ντε] θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών, θα πέσει χρήμα στην αγορά και... τα γνωστά, τα θλιβερά και για τον πολιτισμό και για τη ζωή των κατοίκων, που δεν ωφελούνται, παρά ελάχιστοι, από την ανάπτυξη του τουρισμού. Τέτοια παθαίνουμε όταν είμαστε άμοιροι παιδείας και μακροχρόνιων θεσμών, αυτών δηλαδή που συνέχουν μια κοινωνία και που μπορούν να την πυργώσουν.

Η γραμμική εξέλιξη είναι για τους αδαείς και τους φιλελεύθερους, όχι για τους τουλάχιστον αγωνιούντες και σκεπτόμενους [στοιχειωδώς, έστω]. Η τέτοιου είδους ανάπτυξη [τουριστική] δεν επιτρέπει να εμφανιστούν συστήματα ήπιου συναγελασμού και κοινωνικής συγκρότησης ικανής να αναπτύξει πολιτισμική έκφραση τέτοια που να επιτρέπει τη διαρκή μεταβολή προς όφελος της κοινωνίας. Οι κοινωνικές αλλαγές είναι αναπόφευκτες, να πατάνε όμως σε δομές και λειτουργίες που προάγουν την αλληλεγγύη και τους κοινωνικούς δεσμούς, που θα απορρεύσουν από θεσμούς διάρκειας -αυτό εξάλλου σημαίνει θεσμός.

Χρήσιμο είναι να διαβάσουν, όσοι θέλουν να μας κυβερνήσουν, τα βιβλία για την αποανάπτυξη που κυκλοφορούνται στη χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το κοινό καλό και η απλή αναλογική
Πολιτικά ευπρεπείς εμφανίζονται μερικοί, έχουν αρχίσει όμως να βγάζουν φλύκταινες, να ολοφύρονται και λοιπά για τα περίεργα φαινόμενα που ανακύπτουν από τη χρήση της απλής αναλογικής. Τι θα κάνουν οι...
Το κοινό καλό και η απλή αναλογική
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αυτοδιοικητικά...
Λέγαμε κάποτε για την αυτοδιοίκηση τα καλύτερα [κύτταρο της δημοκρατίας και άλλες μεγαλοστομίες]. Τώρα έχουμε χάσει τις λέξεις και τις ελπίδες, που θα μπορούσαν να φανούν άμα λειτουργούσε αυτή η αυτοδιοίκηση....
Αυτοδιοικητικά...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την «Ανυπότακτη Αττική», σήμερα
Μια παράταξη που έχει ως αιχμή της πολιτικής της τον πολιτισμό αξίζει να προσεχθεί, αφού καταντήσαμε να ζούμε σε μια εποχή που λοιδορεί ή και αρνείται τον πολιτισμό -οι περισσότεροι τον έχουμε εξορίσει από την...
Για την «Ανυπότακτη Αττική», σήμερα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η υγεία και τα υπαίθρια γυμναστήρια
Τα υπαίθρια γυμναστήρια, μας πληροφορεί ο συνεπής και αδάμαστος οικολόγος Στέφανος Σταμέλλος, που ζει στη Λαμία, είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται πολύ στις ευρωπαϊκές πόλεις, το δε κόστος εγκατάστασής τους...
Η υγεία και τα υπαίθρια γυμναστήρια
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Λίγα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Προτού ακόμη έλθει στη χώρα ο «Καποδίστριας» πολλοί είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το πόσο θα μπορούσε να προωθήσει την καλύτερη λειτουργία της ελληνικής κυρίως περιφέρειας αλλά και των αστικών ζωνών....
Λίγα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
To λάθος, το ύφος, το ήθος
Iσχυρίζονται μερικοί ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση για να «απαλλοτριώσει», έστω για λίγες μέρες, τα αποθεματικά των δήμων ήταν το ύστατο καταφύγιο για να μην ενδώσει...
To λάθος, το ύφος, το ήθος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας