• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.2°C / 33.8°C
  4 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 35.5°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.0°C / 37.0°C
  1 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.5°C
  5 BF
  27%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.0°C / 37.9°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 34.3°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  1 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  2 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 34.0°C
  4 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 33.9°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  46%
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Κόκκαλης και το πολιτικό σύστημα

 • A-
 • A+

Εδώ έχουμε να κάνουμε με υψηλού επιπέδου αναλύσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Τι βαριά ονόματα, τι καταγραφές αυτών των ονομάτων στη δημόσια σφαίρα στη χώρα, τι μιντιακός υπόκοσμος και ακροδεξιά υποκουλτούρα και τι σύμπλευση, τέλος, της αστικής τάξης με την Αριστερά. Ολα αυτά για να δικαιολογήσει την κάθοδο του Πέτρου Κόκκαλη με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Προφανώς ο καθείς έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι νομίζει πως τον συμφέρει στη συγκεκριμένη στιγμή· καλό θα ήταν όμως να λαμβάνει υπόψη του και εκείνο το περιβόητο λαϊκό αίσθημα, που υποτίθεται ότι κατευθύνει τις πράξεις των εκπροσώπων τόσο στο ελληνικό όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αλλά ας διαβάσουμε λίγα από τα πολλά του εκπροσώπου: «Σήμερα, ο κ. Πέτρος Κόκκαλης συμπαρατάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την Αριστερά σε έναν αγώνα απέναντι στον μιντιακό υπόκοσμο, απέναντι στη δεξιά υποκουλτούρα, απέναντι σε μια συνθήκη ζοφερή, η οποία απειλεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα και την Ελληνική Δημοκρατία». Και έτερα τινά: «Ανθρωποι που προέρχονται από την αστική τάξη έχουν ξανασυμμαχήσει και έχουν ξανασυμπαραταχθεί με την Αριστερά στο παρελθόν και θα ξανασυμπαραταχθούν με την Αριστερά στο μέλλον».

Δεν προκαλεί, όπως διαλαλούν μερικοί, ο εκπρόσωπος - το συμφέρον πάνω απ’ όλα. Είναι που είναι μικρός ο τόπος. Η αλήθεια δεν πυργώνεται στα χείλη αλλά στη συνείδηση [στην ειλικρίνεια]. Εάν όντως είναι έτσι όπως τα λέει, έχει καλώς, θα δούμε τον αγώνα τον καλό κατά της διαφθοράς και κατά της Ακροδεξιάς από μια δοκιμασμένη συμπαράταξη [άνθρωποι της αστικής τάξης να δελεάζονται από το αριστερό ήθος και την αριστερή ιδεολογία και να συναγελάζονται με ευχέρεια, ίσως και ευχαρίστηση].

Αυτό είναι καλό και ενθαρρυντικό για το μέλλον του τόπου· η συμπόρευση της αστικής με τη λαϊκή τάξη ανοίγει καινούργιους δρόμους, ελπιδοφόρους, ανατατικούς ακόμη - ποιος να το ’λεγε ότι ετούτη η κυβέρνηση θα έφερνε τέτοια επανάσταση μέσω της ομόνοιας και της συναίνεσης, ότι θα διέλυε τα στεγανά και τα στερεότυπα στις κομματικές και πολιτικές [και κοινωνικές, παρακαλώ] συγκρούσεις, ότι θα απάλειφε τις έριδες.

Λοιπόν είναι μίζεροι και βραχύφθαλμοι όσοι αντιδρούν στην εν λόγω υποψηφιότητα· δεν χαρακτηρίζονται από προοπτική, δεν διακρίνονται από μεγαλοσύνη, δεν γνωρίζουν να συνάπτουν επαναστατικές συμφωνίες προκειμένου να χτυπηθεί το κακό στον πυρήνα του, προκειμένου να διασωθεί το πολιτικό σύστημα και η Ελληνική Δημοκρατία που απειλούνται από την Ακροδεξιά.

Δεν διευκρινίζει ποιο είναι αυτό το πολιτικό σύστημα ο εκπρόσωπος - εκείνο το παλιό το διεφθαρμένο ή το σύγχρονο και αμόλυντο, αυτό που υπηρετεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του; Και ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο συστημάτων; Γιατί δεν μπορεί να εννοεί ότι ένα είναι το πολιτικό σύστημα, «παλιό» και «σύγχρονο», θα περιέπιπτε σε αντἰφαση, άσε που θα μπέρδευε και μερικούς που βλέπουν το πολιτικό σύστημα ως ενιαίο [και ακατανίκητο].

Οφείλει να είναι ορθός και καθαρός ο λόγος του κυβερνητικού εκπροσώπου, να μην αφήνει αμφιβολίες, να μην υπαινίσσεται διάφορα που μερικοί αργούμε να κατανοήσουμε. Εντάξει, δεν μίλησε για την αστική τάξη ακριβώς, αλλά για ανθρώπους της - όμως αυτό δεν έχει σημασία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Προεκλογικά...
Η Αριστερά βεβαίως τον χαβά της -χίλια κομμάτια και περιφρούρηση του μικρού τους κόμματος, χωρίς κανέναν ζήλο να εισπράξουν εκλογικά οφέλη από την απογοήτευση του κόσμου, αλλά και την αμηχανία του.
Προεκλογικά...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τι είναι η δεξιά στροφή της κοινωνίας
Η ελληνική κοινωνία δείχνει σημάδια, σοβαρά μάλιστα, στροφής προς τον συντηρητισμό, την ανασφάλεια και ίσως τον τρόμο μπροστά στα δεινά που σωρεύονται, διότι ποιος θα τα αντιμετωπίσει, όταν η Αριστερά δεν...
Τι είναι η δεξιά στροφή της κοινωνίας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Μπορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαλαλήσουν ότι είναι εδώ, έτοιμα για μια μεγάλη ανατροπή, ότι μπορούν να συμπλεύσουν, έστω και συγκυριακά, ώστε να φύγει από την εξουσία το ακροδεξιό αυτό μόρφωμα που...
Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η Δεξιά δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία
Από τι είδους δημοκρατικές ιδέες κατέχονται οι άνθρωποι της Δεξιάς δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό, αρκεί να τους ακούσεις να υβρίζουν ασύστολα τους ανθρώπους της Αριστεράς και να διώκουν τις ιδέες τους...
Η Δεξιά δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για δες, κάτι όψιμοι «δημοκράτες»
Έρχεται σήμερα ο φέρελπις κυβερνητικός εκπρόσωπος να λέει [χωρίς να ντρέπεται] ότι από τη συμπεριφορά του Πολάκη δημιουργείται μείζον ζήτημα για τη δημοκρατία και συνέχισε το [φάλτσο] βιολί του επιμένοντας ότι...
Για δες, κάτι όψιμοι «δημοκράτες»
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο βουλευτικός μισθός και οι «πληγές»
Θα πίστευα σε μια Αριστερά, μου εκμυστηρεύεται φίλος, εάν μου έδειχνε με τις πράξεις της ένα παράδειγμα. Να έβγαινε ξέρω γω κάποιος από τους βουλευτές της ή ο ίδιος ο αρχηγός ενός από τα αριστερά κόμματα στο...
Ο βουλευτικός μισθός και οι «πληγές»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας