• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.4°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 34.1°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 32.7°C
  3 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.7°C
  2 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 34.0°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.4°C
  2 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  1 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.1°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.7°C / 29.9°C
  1 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 27.8°C
  0 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 33.3°C
  1 BF
  31%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 26.5°C / 33.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 32.1°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.6°C / 31.7°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  2 BF
  51%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο γιατρός, ο δάσκαλος, ο άνθρωπος

 • A-
 • A+

«Διάσημος: αυτός για τον οποίο μιλούν και διαφημίζουν, χωρίς γνώση αλλά συνήθως με ιδιοτέλεια ή άγνοια.

Ιδιόρρυθμος: ο μη διαπλεκόμενος, ο ειλικρινής, ο “αντικοινωνικός”, αυτός που δεν ακολουθεί κανόνες “πολιτικά ορθής” συμπεριφοράς.

Κορόιδο [ή “μ...ας”]: ο ευσυνείδητος, ο υπεύθυνος, ο τίμιος, ο αφοσιωμένος στη δουλεία του και στο λειτούργημά του.

Τρελός: αυτός που “χαλά την πιάτσα” γιατί δεν διαπλέκεται, δεν μιζάρεται ούτε δωροδοκείται, εφαρμόζει αξιοκρατικές πρακτικές και εκφράζει την άποψή του άφοβα, χωρίς να υπολογίζει το προσωπικό κόστος.

Υβριστής: αυτός που, για να υποστηρίξει τον αδύνατο, επιτιμά τον παρανομούντα, τον τεμπέλη, τον ανήθικο.

Χαμηλών τόνων: αυτός που βλέπει το παράνομο ή το ανήθικο και ενώ διαφωνεί χαμογελά, προσπερνά και σιωπά».

Τα ως άνω είναι από άρθρο του ακαδημαϊκού Χαράλαμπου Μ. Μουτσόπουλου, το 2013, ενταγμένο τώρα σε βιβλίο που εξέδωσαν προς τιμήν του οι μαθητές του Κωνσταντίνος Δ. Κολλιός και Βασίλειος Δ. Μπρούμας [εκδόσεις Μέδουσα]. Περαιτέρω, στόχος τους είναι να αναδείξουν τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση τόσο της πανεπιστημιακής παιδείας στη χώρα όσο και του εθνικού συστήματος υγείας. Τον ρωτάνε γιατί αυτός, ένας πολυάσχολος με την επιστήμη γιατρός, αφιέρωσε δυσεύρετο, πολύτιμο χρόνο για τη συγγραφή άρθρων στον Τύπο και αν τα άρθρα αυτά επηρέασαν κάπως το δημόσιο σύστημα Υγείας· πολλοί μάλιστα τον κατηγορούν. «Δεκάρα δεν δίνω», απαντά, «δεν καταθέτω προτάσεις για να γίνω αρεστός, αλλά για να μπορέσω να βάλω ένα λιθαράκι στον εκσυγχρονισμό της υγείας και της παιδείας στη χώρα».

Και: «Γράφω για να διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου, για να θυμίσω στους νεότερους το χρέος τους, για να υπογραμμίσω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Ποια είναι η γνώμη του για τους γιατρούς που καταλαμβάνουν υπουργεία; «Φταίμε κι εμείς οι δάσκαλοι. Αν τους είχαμε επιτυχώς εμπνεύσει την κοινωνική ευθύνη του γιατρού, δεν θα σκέπτονταν με κριτήρια πλουτισμού αλλά με τα ιπποκρατικά κριτήρια του κοινωφελούς επαγγελματισμού». Διαβάζουμε στο επίμετρο του καθηγητή Στρατηγικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Χαρίδημου Κ. Τσούκα: «Ετσι διαβάζω εγώ τον Μουτσόπουλο -ως τον νιτσεϊκό καθηγητή [υπερχείλιση της γενναιοδωρίας, της αλήθειας, του πάθους, ο πυρήνας όλων των αρετών]. Θυελλώδης, ακατάσχετος, ορθολογιστής, υπερχειλίζων -Απόλλων και Διόνυσος μαζί».

Το σπουδαίο σε αυτό το βιβλίο είναι ότι μιλούν οι μαθητές του καθηγητή και όχι διακεκριμένοι συνάδελφοί του με διεθνές κύρος [παρ’ ότι συχνά τους καλούσε στο πανεπιστήμιο]. Και μιλούν με απέραντο σεβασμό και ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που τους δίδαξε, τόσο ως επιστήμων όσο και ως άνθρωπος· με τόλμη και γενναιότητα στις παρεμβάσεις του στα κοινά. Σημειώνουν οι επιμελητές-μαθητές του: «Είδαμε με το παράδειγμα και τη στάση του και διδαχτήκαμε εμπράκτως τι θα πει αφοσίωση στο καθήκον, συνέπεια λόγων και έργων, εντιμότητα, επιμονή στον στόχο, υπομονή, εμψύχωση, πίστη, αγάπη στον φοιτητή και στον ασθενή...Μυηθήκαμε στην αρχή της ανιδιοτέλειας...»

Εχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Τσούκας βάζει ως μότο στο επίμετρο μια ρήση του Νίτσε από τη Χαρούμενη Επιστήμη (γιατί στα αγγλικά;): «Να δώσεις στυλ στον χαρακτήρα σου -μια μεγάλη και σπάνια τέχνη»! Είναι, πραγματικά, ένα χαρούμενο βιβλίο. Ο τίτλος του σημειώματος είναι ο υπότιτλος του βιβλίου.

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Eργατική τάξη
Οσο μιλάμε στο όνομα των εργαζόμενων τάξεων, δίχως να αναγνωρίζουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της εργατικής τάξης, θα διαπιστώνουμε πως δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί.
Eργατική τάξη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μεταμνημονιακά
«Εξοδος αδιέξοδος» [το δέλτα της αδιεξόδου αντεστραμμένο και κεφαλαίο] είναι ο τίτλος του βιβλίου που μόλις κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις Τόπος. Υπότιτλος: «Η κληρονομιά των μνημονίων και οι ανοιχτοί...
Μεταμνημονιακά
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αιρετικά βιβλία
Η έκθεση με τίτλο Δεύτερο Θερινό Βιβλιοστάσιο ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη και θα διαρκέσει ώς αύριο. Εχουμε χρόνο -σήμερα και αύριο- να την επισκεφτούμε! [Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη, Αγίων...
Αιρετικά βιβλία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο Κονδύλης και η γενιά του ’60
​Η πνευματική διαδρομή του Παναγιώτη Κονδύλη, εξέχοντος διανοητή [1943-1998], προσεγγίζεται έως τώρα ιδεαλιστικά κυρίως και όχι ιστορικο-υλιστικά, έξω από τις κοινωνικές συνθήκες. Το επιχειρεί αυτό στο...
Ο Κονδύλης και η γενιά του ’60
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Δημιουργικότητα και καθημερινότητα
Με επιπλήττει συχνά πυκνά φίλος εκδότης γιατί δεν δίνεται, εκ μέρους μου, χώρος στη δημιουργικότητα των Ελλήνων και αντίθετα, με έμφαση, δέχεται επιθέσεις το πολιτικό σύστημα. «Τα ξέρουμε αυτά –συνηθίζει να...
Δημιουργικότητα και καθημερινότητα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Διανοούμενοι...
Τι πάνε και εκδίδουν; Βάλθηκαν όλοι να χαλάσουν τη σούπα της κυβερνώσας Αριστεράς; Δεν περίμεναν ώς τον Αύγουστο, τότε που θα απαλλαγούμε από την εποπτεία; Κυρίως: Δεν σκέφτηκαν μήπως «εκνευριστούν» -τώρα, που...
Διανοούμενοι...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας