• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 28.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 23.7°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 29.8°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  31%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 26.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.2°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.3°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 22.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 27.9°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 31.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.8°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.3°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 25.2°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  26%
EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το όραμα των προοδευτικών δυνάμεων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αυτό με την Κεντροαριστερά έχει χροιά ανεκδότου, παραδόξου αλλά αληθινού. Διάβασα κάπου ότι θα μαζευτούν στο Ηράκλειο Κρήτης οι επίδοξοι γεννήτορες του ευρέος αυτού πολιτικού σχηματισμού, με ιερό σκοπό την εξάπλωση της νέας μεγάλης ιδέας της σοσιαλδημοκρατίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο πρώην υπουργός επί ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, και ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, θα καταπλεύσουν στη μαρτυρική και πάντα εξεγειρόμενη Κρήτη, για να συζητήσουν, να εκδιπλώσουν πιθανώς στο πανελλήνιο το νέο όραμα της ένωσης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο μέγας κίνδυνος της επελαύνουσας τρισκατάρατης Δεξιάς. Λίγο το ’χουμε τέτοιο εθνικό εγχείρημα, που προσδοκά να αλλάξει το πολιτικό τοπίο;

Και όμως δεν είναι αστεία όλα αυτά, δείχνουν, απλώς, τις βαθμίδες του ελληνικού πολιτικού πολιτισμού και ταυτόχρονα το επίπεδο του σκέτου πολιτισμού [τι είναι σκέτος πολιτισμός, δεν είναι της στιγμής]. Αμέτοχοι δημοκρατικής παιδείας εν γένει ως λαός, χάσκουμε σε καθετί που εμφανίζεται ως καινούργιο, αλλά είναι απλώς μηρύκασμα και προϊόν αφελούς ιστορικής μίμησης. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα από τους Ελληνες πολιτικούς, ακόμη και από εκείνους, τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, που πράγματι ξεχωρίζουν -είναι και αυτοί φερέφωνα της ελληνικής και δεν ξέρω ποιας άλλης ελίτ και είναι κρίμα.

Κατ’ αρχάς τι είναι το Κέντρο; Είναι σημερινή πολιτική υπόσταση ή μόνο αναμνήσεις παλαιότερων περιόδων, τότε που η χώρα προσπαθούσε να βρει μια ισορροπία ανάμεσα σε ακραίες ιδεολογίες; Το σημερινό Κέντρο ισούται με το τίποτε, είναι τίποτε, αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος ότι μόνο στα άκρα ισορροπούμε ως λαός και σαν δημοκρατικό πολίτευμα -ας μην κουραζόμαστε με τη σημασία των εννοιών. Εχοντας αυτό υπόψη, ο καθείς μπορεί να χασκογελάσει με την προσπάθεια [αμάν πια] των τριών προαναφερθέντων πολιτικών «τεράτων» της σύγχρονης πολιτικής σκηνής -δεν νομίζω η Ιστορία να τους αναφέρει σε κάποια δέλτο της στο μέλλον, ακόμη και στο εγγύς.

Γι’ αυτήν τη συμμαχία των «προοδευτικών» δυνάμεων γινόταν λόγος όταν ήλθε στο προσκήνιο το επί χρόνια κυνηγημένο από τη Δεξιά «στρατόπεδο» των αδικημένων και περιθωριοποιημένων αριστερών και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων· τότε αντιδρούσε η «γνήσια» Αριστερά επειδή το ΠΑΣΟΚ τής είχε κλέψει τα συνθήματα και είχε ιδιοποιηθεί μια κομμουνιστογενή ιδεολογία, θεωρούσε δηλαδή η τότε Αριστερά τον εαυτό της σαν τον μόνο εκπρόσωπο των λαϊκών δυνάμεων. Συμβαίνει τώρα ακριβώς το ίδιο, απλώς έχουν αλλάξει ρόλο οι πρωταγωνιστές -μία από τα ίδια δηλαδή, τότε απαράδεκτα, τώρα αποδεκτά. Ετσι αλλάζουν οι καιροί, διότι αυτό είναι η εξουσία, πάντα μία και η αυτή, δεξιά ή αριστερή, τι να λέμε. Ολα τα άλλα είναι για την πλέμπα.

Πριν από 120 χρόνια δείγμα ποιήματος, προάγγελος του Μιχάλη Κατσαρού και του «Αντισταθείτε» του, ενός από τους πρώτους που διέδωσαν στη χώρα τις αναρχικές ιδέες [πρόκειται για τον Γιάννη Μαγκανάρα]: «Προς τους επιτήδειους, πάντοτε, ας δυσπιστούμεν/ Μη συμφορά, ακουσίως γινούμεν...». Δεν μπορεί ο κάθε απογοητευμένος και αποτυχημένος πολιτικά να επηρεάζει την κίνηση των ιδεών, έστω σε αυτή τη στραβομούτσουνη χώρα. Να μη χάσουμε και το τελευταίο πολιτικό κριτήριο: την πραγματικότητα.

   

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κίνημα Αλλαγής και κοινωνία
Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στο Κίνημα Αλλαγής τον τελευταίο καιρό, μπας κι όσοι έχουν απομείνει έχουν να προτείνουν κάτι ώστε να επανακάμψει το κίνημα σε παλιές, χρυσές εποχές, τότε που κατακτούσε κάτι...
Κίνημα Αλλαγής και κοινωνία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Δεξιές και αριστερές του Κέντρου πτυχές
Οσο και να πασχίζουν διάφοροι πολιτικοί, διάφορων πολιτικών χρωμάτων, να συγκροτήσουν σχήματα οιονεί κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, μάλλον ματαιοπονούν. Το εκλογικό σώμα δεν αποκόπτεται εύκολα από την...
Δεξιές και αριστερές του Κέντρου πτυχές
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη φιλοδοξία και την αυτογνωσία
Δεν είναι κακό ένας πολιτικός να έχει τις υψηλότερες φιλοδοξίες, κακό είναι ο κύριος αυτός να μην έχει αυτογνωσία, να ξέρει δηλαδή έως πού μπορεί να υψωθεί, ποια είναι η αποδοχή του από την κοινωνία.
Για τη φιλοδοξία και την αυτογνωσία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Oι εσωκομματικές έριδες και η χώρα
Το παλιό ΠΑΣΟΚ, που ξεσήκωσε κάποτε παραπάνω από τον μισό λαό, δεν υπάρχει πια· έγινε αδελφό σχεδόν κόμμα με τη Δεξιά, συγχωνεύτηκαν τα δυο τους, δεν ξεχωρίζει πια η πολιτική τους, κυρίως η κοινωνική.
Oι εσωκομματικές έριδες και η χώρα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τον διάλογο στην αντιπολίτευση
Για να γίνει διάλογος πρέπει να υπάρχουν δύο διαφορετικές αλλά που έχουν τον ίδιο στόχο γνώμες -και δεν είναι διακριτό αν το ένα κόμμα διαφέρει από το άλλο, τόσο στην οικονομική όσο και στην πολιτιστική του...
Για τον διάλογο στην αντιπολίτευση
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αδιέξοδο και κίνημα αλλαγής
To Κίνημα Αλλαγής επιμένει να ταλαιπωρεί τους πολιτικούς αναλυτές αλλά και τη χώρα με τις αντιφάσεις του και τις αγκυλώσεις του, έρμο και αμήχανο και ανίκανο να συμπλεύσει με τα νέα ρεύματα της εξέλιξης.
Αδιέξοδο και κίνημα αλλαγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας